avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incarcare nejustificata la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incarcare nejustificata la intretinere

sper sa ma poata indruma cineva ce trebuie sa fac....in anul 2008(martie) am fost somata de catre o firma de recuperari ca in termen de 15 zile sa-mi achit datoria restanta la intretinere(aceasta fiind in valoare de 2800 ron,plus aproape 500 ron taxa firmei de recuperare).in acel moment nu am putut achita toata suma,am intarziat cu 2 zile peste termenul stabilit de iei dar am achitat toata suma restanta inclusiv luna februarie 2008 si am refuzat sa achit taxa firmei de recuperare.in acest moment ma aflu in somaj siam un copil in intretinere,evident ca de atunci nu mi-am mai putut achita intretinerea. incepad cu luna aprilie am stabilit cu administratorul sa dau lunar o suma de bani.in momentul de fata am achitat 1400 ron din totalul de 3450 afisat in luna aprilie.pe fiecare chitanta ahitata mi-a scis doar ''restanta''fara alte precizari ce reprezinta exact suma achitata.problema este ca suma in continuare fiind foarte mare in prezent (3168),m-am panicat si am mers la dansul sa-i cer lamuriri.mi-a spus ca in toata suma ahiitata pana acum mi-a oprit si taxa firmei de recuperare pt ca asociatia a facut contract cu ei si altfel acestia dadeau asociatia in judecata.eu nu am fost instiintata de faptul ca am de achitat inca aceasta suma si nici pe vreuna din chitantele achitate nu se precizeaza ca am facut o astfel de plata.am uitat sa precizez ca din acest apartament ce-l detin eu am 34 si mama are 14 iar adresa celor de la recuperari este facuta pe numele mamei mele care din 2006 si-a schimbat adresa de domiciliu. este corect sa procedeze astfel eu nefiind anuntata ca sunt obligata sa platesc acea suma?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 17:11, 13 August 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

proprietaru a scris:

domnule ..adm...etc....Art. 42. (3) La primirea borderoului cuprinzând ajutoarele de caldură pe beneficiari se vor menţiona pe chitanţe aceste sume, beneficiarii urmând să achite diferenţa dintre cota de întreţinere afişată pe lista de plată

Si ca desen..subventia este o incasare data de primarie ..pt numitul x
Nespecificarea unei incasari ,indiferent de unde ..este o ilegalitate. De aceia prevede expres si legea acest lucru..studiati domnilor studiati,si nu mai deturnatii banii unora



E vorba de chitante.Scrie clar in actul normativ.

Se spune ca legea e facuta sa fie respectata domnule Blue 1963.Dar poate ca aveti o alta parere despre lege.
Si nici asociatiile si administratorii nu trebuie sa faca exceptie de la respectarea legii.
Evident daca nu cumva sunt mai presus de lege si noi nu stim.:D
Dar poate ca aveti o alta parere despre lege.


D-le avocat cu scuze ca vin nacum cu o interventie. Aveti dreptate ca legea trebuie respectata , numai ca in articolul 42 din norma este o greseala de dactilografiere care pe noi practicienii in asociatii si evidenta contabila a asociatiilor nu ne-a deranjat foarte mult pentru ca am aplicat reglementarile contabile nationale. Sa ma explic. Pe orice chitanta se consemneaza numai suma incasata. Aceasta suma incasata are in spatele ei alte documente ca factura , contract, liste de plata, etc. Pe aceste documente dinaintea chitantelor se consemneaza orice compensare, reducere, discount, TVA, accize, etc. Pe chitanta se scrie suma efectiv incasata , clar.
Articolul 42 din norme este :
Art. 42. -
(1) Asociaţiile de proprietari vor evidenţia cheltuielile cu energia termică pentru încălzire şi apa caldă menajeră, separat pentru fiecare apartament, pe un borderou special, care va fi afişat împreună cu lista pentru defalcarea celorlalte cheltuieli de întreţinere.
(2) În borderoul prevăzut la alin. (1) se vor înscrie obligaţiile de plată a energiei termice consumate pentru încălzire şi prepararea apei calde menajere pe fiecare apartament, aşa cum rezultă din defalcarea facturii primite de la furnizorul de energie termică, şi separat cuantumul ajutorului social aprobat în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2006 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 116/2007.
(3) La primirea borderoului cuprinzând ajutoarele de caldură pe beneficiari se vor menţiona pe chitanţe aceste sume, beneficiarii urmând să achite diferenţa dintre cota de întreţinere afişată pe lista de plată şi ajutorul social.

Greseala de dactilografiere este subliniata de mine si ar fi trebuit scris "se vor menţiona pe fisele individuale si pe liste aceste sume".
Casierul nu poate sa scrie pe chitanta o suma pe care nu o incaseaza sau o alta bsuma mai mare sau mai mica decat incaseaza. Pe chitante se scrie clar ce suma se incaseaza nu ce suma trebuia sa se incaseze.
Oricum discutia a luat-o razna dar cu aceasta ocazie i-as ruga pe cei care s-au ocupat practic de incasari, pe casieri, contabili, economisti, cenzori sa confirme sau sa infirme cu argumente aceasta greseala care am depistat-o impreuna.
Sper sa nu fie nimeni deranjat sau suparat !
@adriantot
In Bucuresti circula un model de chitantier editat si pus in vanzare de Federatia lu' Opaina. Intr-adevar pe acest chitantier, in partea de sus dreapta este un text de genul "ajutor pentru caldura in suma de........", pe locul "......." se inscrie suma aprobata din borderoul cu subventii prin chitanta colectiva venita de la RADET.
Dar.....
Aceasta suma privind ajutorul se inscrie in chitanta doar daca si numai daca in lista de cote nu exista rubrica de subventii (deci nu s-a scazut subventia din totalul de plata) si in acest caz....................... locatarului i se completeaza chitanta cu suma de pe lista, in locul pentru "ajutor" se trece suma aprobata de primarie si pentru care s-a primit chitanta colectiva de la RADET, omul achita cash numai diferenta, care adunata cu suma scrisa sus (si dovedita prin chitanta colectiva) "inchide" totalul de plata al locatarului respectiv.
Daca pe lista de cote exista rubrica de subventii, aceasta i-a fost scazuta din totalul de plata, atunci pe chitanta nu se mai inscrie nimic la "ajutor....." si omului i se scrie ca suma achitata numai cashul pe care il plateste, corespunzator strict cu totalul din lista de cote.
Acum inteleg. La noi mai apare cate un proprietar care face o plata partiala si solicita sa-i consemnam pe chitanta "cat mai are de plata" . Casierul scrie pe dosul chitantei suma restanta de .... si mai semneaza odata. Unii solicita chiar sa se scrie desfasurat ce reprezinta suma, dar asta nu inseamna ca este lege, ca este obligatoriu ca pe chitante sa se scrie alceva decat suma incasata efectiv.
Noi folosim formulare de chitante facute la tipografii conform nomenclatorului formularelor aprobat de ministerul finantelor si acestea se folosesc conform legii.
Si la noi se procedeaza asa cu "dosul chitantei"....:) Daca exista intelegere si un ton civilizat, administratorul ii poate scrie pe chitanta ce poate la acel moment si apoi dupa 1-2 zile, cu datele din calculator ii poate face ce situatie doreste locatarul. Dar.....conditia este sa se vorbeasca civilizat.... :)
domnilor..sa continuam sa interpretam fiecare cum crede
Compensarea este o plata efectuata de alcineva pt un proprietar anume.Se trece pe chitanta pt ca respectivul sa poata dovedi ca nu are restanta la caldura.,si sa poata dovedi ca s a platit acea suma.
Mai ales ca aceste sume sunt cu specificatie directa spre caldura. si unde este virgula care va da bataie de cap?
Si ma repet SI COMPENSAREA ESTE O SUMA INCASATA DE ASOCIATIE..este greu de inteles?
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
proprietaru, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Chitanta separata pentru penalizari ContSters290057 ContSters290057 1.Pentru penalizari asociatia de proprietari trebuie sa emita chitante separate, in niciun caz chitanta pe care nu scrie nimic sau scrie numai \\"intretinere ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)