avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incarcare nejustificata la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incarcare nejustificata la intretinere

sper sa ma poata indruma cineva ce trebuie sa fac....in anul 2008(martie) am fost somata de catre o firma de recuperari ca in termen de 15 zile sa-mi achit datoria restanta la intretinere(aceasta fiind in valoare de 2800 ron,plus aproape 500 ron taxa firmei de recuperare).in acel moment nu am putut achita toata suma,am intarziat cu 2 zile peste termenul stabilit de iei dar am achitat toata suma restanta inclusiv luna februarie 2008 si am refuzat sa achit taxa firmei de recuperare.in acest moment ma aflu in somaj siam un copil in intretinere,evident ca de atunci nu mi-am mai putut achita intretinerea. incepad cu luna aprilie am stabilit cu administratorul sa dau lunar o suma de bani.in momentul de fata am achitat 1400 ron din totalul de 3450 afisat in luna aprilie.pe fiecare chitanta ahitata mi-a scis doar ''restanta''fara alte precizari ce reprezinta exact suma achitata.problema este ca suma in continuare fiind foarte mare in prezent (3168),m-am panicat si am mers la dansul sa-i cer lamuriri.mi-a spus ca in toata suma ahiitata pana acum mi-a oprit si taxa firmei de recuperare pt ca asociatia a facut contract cu ei si altfel acestia dadeau asociatia in judecata.eu nu am fost instiintata de faptul ca am de achitat inca aceasta suma si nici pe vreuna din chitantele achitate nu se precizeaza ca am facut o astfel de plata.am uitat sa precizez ca din acest apartament ce-l detin eu am 34 si mama are 14 iar adresa celor de la recuperari este facuta pe numele mamei mele care din 2006 si-a schimbat adresa de domiciliu. este corect sa procedeze astfel eu nefiind anuntata ca sunt obligata sa platesc acea suma?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 17:11, 13 August 2009
Va credeti destept?
In instanta se castiga foarte greu procesele cu asociatia si sanctiunile sunt aproape inexistente.
In afara de anularea unor hotarari ale asociatiei altceva concret nu se obtine.
Adesea e o pierdere de timp.
Chitanta este un act oficial prin care se dovedeste ca "nume si prenume" a achitat catre "emitatorul chitantei" o anumita suma de bani (cifre si litere), "reprezentand...............................".
Acest "reprezentand ......................." inseamna un total de plata ...si nu detalierea unei facturi emise deja.
In cazul asociatiilor de proprietari / locatari, lista cotelor de intretinere tine loc de factura emisa deja.
In spatele oricarei facturi emise sta contabilitatea (firmei, asociatiei etc).
Astfel:
- unui locatar i se emite chitanta pe suma achitata in data de.......
- suma achitata are ca baza legala lista cotelor de intretinere;
- daca locatarul este nemultumit de lista cotelor de intretinere ori nu plateste, ori plateste si poate merge in instanta sa spuna ca este nemultumit de cum s-a calculat ce are el de plata;
- in instanta se cer actele care ilustreaza atat sursa, cat si modul de calcul al sumei de plata pentru locatarul respectiv.
.................
Asa ca ce e de discutat aici? Ce legi nu se respecta? Si ce ar trebui sa hotarasca o instanta in acest caz, decat ca baza de calcul nu este legal respectata, ceea ce nu a intrat in discutie in cazul nostru.
.................
PS. Exista pe piata un model de chitante "desfasurator", in care se specifica, restanta, cota, penalizari, fond de rulment si ajutor pentru incalzire. Daca asociatia nu lucreaza cu acest tip de chitante, care este optional, casierul nu este obligat sa detalieze suma de plata pe chitanta.
Exceptie face Fondul de rulment care se constituie in suma aparte evidentiata, astfel incat locatarul sa poata sa-si faca propriul sau calcul si sa stie cat fond de rulment poate sa ceara la plecarea din condominiu (mutare), asta daca nu exista o evidenta afisata lunar cu situatia fondului de rulment.
Orice se poate dovedi intr-o instanta, daca este exprimat clar si la obiect, dar a exagera in pretentii atunci cand tu insuti (un restantier, de exemplu) ai tratat cu multa indiferenta si rea-vointa plata intretinerii este deja un surplus pe care chiar nu-l meriti.
........................
Studiu de caz:
Cati buni-platnici ajung sa conteste in instanta lista cotelor de intretinere....si cati restantieri?
Cu alte cuvinte "Tu dai si tot tu tipi".
@avocat_lascoschi ... daca ati fi citit pina la capat legea 230/2007 ati fi observat si
CAPITOLUL VIII
Sanctiuni

oare n u sint suficient de clare sansctiunile de acolo ?
@elga50 ... toti cei din conducere care incalca legea 230/2007 si hg 1588/2007 se bazeaza tocmai pe faptul ca primariile nu dau nici o sanctiune, aruncind pisica moarta in gradina justitiei. si cum in justitie se calca de doua ori in acelasi loc, procesele dureaza cu anii iar eventualele beneficii ale acestui demers sint aproape nule, mai ales ca multe din decizii sint luate pe spaga. si exemplele sint nenumarate, fara a putea fi dovedita spaga. din acest motiv, cei buni-platnici prefera s-o lase balta cu procesul, inghitind galusca asa cum este ea ... amara, acra, etc.
referitor la chitante, de bunsimt ar fi faptul ca, daca tot nu se dau chitante separate pentru fiecare cotizatie in parte (intretinere, fond de rulment, fond de reparatii, penalizare, etc), sa se specifice macar pe UNICA chitanta eliberata suma si ce reprezinta ea pentru fiecare cotizatie in parte, facindu-se la final totalul, fiecare stiind astfel ce suma a platit si pentru ce anume, avind astfel o evidenta clara asupra sumelor platite pentru fondul de reparatii, fondul de rulment, etc.
orice restanta la plata utilitatilor se face numai catre asociatia de proprietari. Daca reprezentantii legali ai acesteia au apelat le o firma de recuperare este problema lor.
Personal consider ca aveti posibilitatea de a formula o plingere penala impotriva reprezentantilor legali ai asociatiei urmind ca acestia sa fie cercetati pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si gestiune frauduloasa urmind sa explice de ce din sumele achitate de dvs. s au facut plati catre firma de recuperare si nu au fost depusi la furnizorii de utilitati cum ar fi fost normal.
in mod obligatoriu se achita utilitatile lunare in cursul unei luni calendaristice, dar fara a depasi nr. de zile dupa care incep sa curga penalitati.
Pentru plata utilitatilor se va elibera o chitanta de catre administratorul asociatiei de proprietari iar pentru eventuale penalitati, majorari de intirziere a platilor catre asociatie se vor elibera chitante sepatare din continutul carora sa rezulte clar ce reprezinta suma incasata si aferent carei perioade de timp.
Daca nu se intimpla lucrul acesta adresati va presedintelui Asociatiei de Proprietari cu o cerere la care sa solicitati un nr. de inregistrare, urmind a i aduce la cunostinta acest fapt.
In termen de 30 zile trebuie sa primiti un raspuns scris, atentie nu verbal.

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Chitanta separata pentru penalizari ContSters290057 ContSters290057 1.Pentru penalizari asociatia de proprietari trebuie sa emita chitante separate, in niciun caz chitanta pe care nu scrie nimic sau scrie numai \\"intretinere ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)