avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incarcare nejustificata la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incarcare nejustificata la intretinere

sper sa ma poata indruma cineva ce trebuie sa fac....in anul 2008(martie) am fost somata de catre o firma de recuperari ca in termen de 15 zile sa-mi achit datoria restanta la intretinere(aceasta fiind in valoare de 2800 ron,plus aproape 500 ron taxa firmei de recuperare).in acel moment nu am putut achita toata suma,am intarziat cu 2 zile peste termenul stabilit de iei dar am achitat toata suma restanta inclusiv luna februarie 2008 si am refuzat sa achit taxa firmei de recuperare.in acest moment ma aflu in somaj siam un copil in intretinere,evident ca de atunci nu mi-am mai putut achita intretinerea. incepad cu luna aprilie am stabilit cu administratorul sa dau lunar o suma de bani.in momentul de fata am achitat 1400 ron din totalul de 3450 afisat in luna aprilie.pe fiecare chitanta ahitata mi-a scis doar ''restanta''fara alte precizari ce reprezinta exact suma achitata.problema este ca suma in continuare fiind foarte mare in prezent (3168),m-am panicat si am mers la dansul sa-i cer lamuriri.mi-a spus ca in toata suma ahiitata pana acum mi-a oprit si taxa firmei de recuperare pt ca asociatia a facut contract cu ei si altfel acestia dadeau asociatia in judecata.eu nu am fost instiintata de faptul ca am de achitat inca aceasta suma si nici pe vreuna din chitantele achitate nu se precizeaza ca am facut o astfel de plata.am uitat sa precizez ca din acest apartament ce-l detin eu am 34 si mama are 14 iar adresa celor de la recuperari este facuta pe numele mamei mele care din 2006 si-a schimbat adresa de domiciliu. este corect sa procedeze astfel eu nefiind anuntata ca sunt obligata sa platesc acea suma?
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 17:11, 13 August 2009
La noi in asociatie s-a hotarat intr-o AG - de f. mult timp in urma sa se taie chitante separate pentru cotele de intretinere, majorari de intarziere (penalizari), fonduri de toate felurile - chiar daca operatiunile sunt migaloase, cer destul timp pentru completare si inregistrare, consuma chitante.. Nu trebuie sa va mai spun de ce s-a hotarat asa... La un moment dat s-a produs o incurcatura de a trebuit sa se lucreze vre-o doua saptamani pentru clarificare!
Ei bine, cand la casa se prezinta un proprietar care doreste sa achite sa zicem chelt. de intretinere - proprietarul aflandu-se in situatia de bun platnic, casierul nu are nici-o problema in a-i trece pe chitanta la rubrica "reprezentand":
- intretinere ap. luna iunie 2009, sau
- penalizari (eventual si perioada daca este trecuta in fisa de cont), sau
- fond reparatii (se trece si tipul sau lucrarea respectiva, etc).
Insa daca la casierie se prezinta un proprietar cu un debit restant de 12-15 luni cu valoarea de 3200 lei (da, avem si dintre acestia) si doreste sa achite o parte din acest debit, in situatie de aglomeratie, casierul nu mai are timp sa-i precizeze perioada pentru care plateste (sa zicem ca achita 150 lei ce ar reprezenta o suma partiala din costul lunii oct. 2008) si atunci la rubrica respectiva scrie: intretinere, partial din restanta LP iunie 2009; sub acest rand se inscrie si ce restanta mai are de achitat proprietarul, atat la intretinere, penalizare sau fonduri.
Precizez ca acest mod de lucru este discutat, hotarat in AG si cunoscut de toti proprietarii, pe aceasta tema nefiind discutii.
Daca revin la problema pusa in discutie de autoarea topic-ului cu privire la suma introdusa la plata ca fiind contravaloarea prestatiei firmei de recuperare a debitelor: consider ca aceasta suma se incadreaza la Sectiunea a 5-a: Repartizarea cheltuielilor pe beneficiari dar gestionate prin as. prop (HG nr. 1588, art. 48-50) - mai ales ca la mijloc este o Sentinta judecatoreasca, probabil investita cu formula executorie definitiva si irevocabila, iar asociatia are incheiat un contract de prestari servicii cu acea firma si atunci unde sa se introduca acea suma, decat pe "beneficiar" direct, ingrosand costul intretinerii lunii respective...
S-a mai spus pe forum ca odata ce asociatia este in posesia unei sentinte judecatoresti favorabile, proprietarului ii revine obligatia de a achita in conditiile impuse de asociatie intreaga suma pusa in discutie, altfel se ajunge la executorul judecatoresc sau firme de recuperare a debitelor si toate costurile vor fi suportate de proprietarul in cauza. Nu spun lucruri noi...
Pentru dl.@proprietaru: de unde pana unde pe chitante trebuie trecuta separat suma privind "compensatia termica" primita de unii proprietari? O dovada mai clara de nepricepere nici ca se putea sa ne oferiti! Daca doriti deschidem un topic exact pe aceasta discutie si poate va lamuriti si dvs. ca pe chitanta casierul inscrie doar sumele pe care efectiv cineva le achita la asocociatie si care reprezinta ce spuneam mai sus si nu alte bazaconii. Daca la dvs. in as. prop. procedati asa, este gresit si trebuie sa reveniti la o situatie normala. Siuatia ajutoarelor la incalzirea locuintei este tinuta separat, intra in componenta listei de plata si scade costul acesteea cu exact suma stabilita dupa criteriile stabilite de legislatia in vigoare, sume transmise as. prop. de Directia de Asistenta Comunitara de pe langa fiecare Consiliu Local.
proprietaru a scris:

este obligatoriu ca pe fiecare chitanta sa se scrie pt ce s au primit banii.
Faceti confuzie...nu se fac registre pt aceste operatii. Mentionarea tipului de plate pe chitante ,ajuta la dovedirea efectuarii platii in scopul precis
Tot asa trebuia sa se scrie pe chitante ,separat ,si compensatia termica primita de unii proprietari.Dar cati fac acest lucru?


Asa este, in Romania asociatiile nu prea au treaba cu legea.
Asta nu se prea vede decat in instanta.....
Asa este, dar si acolo e greu de vazut.
Si daca se vede nu prea exista o:closedtopic: sanctiune clara.
Am o nelamurire ,unde ati terminat dreptul , la SPIRU HARET ?

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Chitanta separata pentru penalizari ContSters290057 ContSters290057 1.Pentru penalizari asociatia de proprietari trebuie sa emita chitante separate, in niciun caz chitanta pe care nu scrie nimic sau scrie numai \\"intretinere ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)