avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizite familia tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizite familia tatalui

Buna ziua,

1. Daca ”tatal” a obtinut program de vizita (pe care nu-l respecta lunar), sunt obligata sa duc copilul si cand vrea sora acestuia sa o vada? Mi s-a spus ieri ca weekendul viitor sora lui VREA sa vada copilul.

PS: Copilul nu o cunoaste iar eu am vazut-o de 2 ori in viata. Nu exista legaturi de afectiune sau viata de familie cu aceasta. Ma gandesc ca ar putea sa obtina pe care juridica un program de legaturi personale?

2. I-a adus cadou copilului 3 perechi de sosete pentru numarul 19-22 (ea poarta 24) si o caciula pentru 3-4 ani (ea are 2). Dragut este faptul ca a uitat in punga bonul de la tranzactia cu cardul si se vede ca mareata suma de 30 de lei a fost platita cu cardul actualei iubite si a fost cumparate in februarie. Sa-l pastrez? M-ar putea ajuta la ceva pe viitor?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 18:04, 16 Martie 2016
Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Programul tatalui nu este cu luarea la domiciliu, ci ”de doua ori pe luna in prezenta mamei”. Nu am interzis nimanui sa o vada si de asta am fost uimita de aceasta ”dorinta”.


Daca vreti sa intretineti (sau sa cultivati) legatura cu matusa puteti sa stabiliti o modalitate prin care copilul si matusa sa se cunaosca/imprieteneasca.
Obligatii inca nu aveti (presupun ca matusa nu are o hotarare pentru relatii personale cu minorul).


De intretinut nu am ce, iar de cultivat nu intentionez. Nu are o hotarare judecatoreasca, dar ma astept la un proces pentru ca e avocat si pentru ca atat o duce mintea. Nu se poate discuta civilizat cu ea, sau noi doua nu putem discuta civilizat. Chiar sunt curioasa daca va obtine ceva atata timp cat copilul nu o cunoaste si nu are legaturi de atasament fata de ea.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
25Maria23, utilizator
Practic nu ati interzis nimanui sa vada copilul, dar la fel de practic daca nu va "obliga" o hotarare judecatoreasca ziceti ca nu intentionati sa o lasati de buna voie. Asa ca din cate inteleg eu preferati un proces in care matusa sa ceara un program de vizita, pentru a va satisface curiozitatile.
Adica va plangeti ca nu-si cunoaste matusa si citez "nu are legaturi de atasament cu ea" dar nu intentionati sa "cultivati" nimic. Deci doamna mea draga, in aceste conditii eu cred ca matusa va obtine un program, nu de alta, da se pare ca desi nu interziceti de fapt interziceti legatura dintre copil si familia extinsa. Familia extinsa nu are de ce sa vina cand e programul tatalui, si acela de cateva ore si in prezenta dvs. Asa ca parerea mea, ganditi-va putin si la copil si mai putin la curiozitati si alte resentimente - de genu ca a fost folosit cardul "iubitei", asa, si? e ilegal sau cum?
daca tatal nu plateste pensie faceti-i plangere! Si daca doriti sa evitati procese si vreti ca micutul sa-si cunoasca familia extinsa, propuneti matusei un loc de intalnire si o zi in care sa-l vada. E chiar asa de greu?
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
againstPAS, utilizator
Dacă se va ajunge la un proces cu mătușa minorului pentru stabilirea unui program de legături personale, aceasta îl va câștiga din start fără probleme, deoarece este un drept al copilului.

Legea 272/2004 modificată prin Legea 275/2013 și republicată în martie-2014;

Art. 17
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
(4) In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modalitatile de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul, instanta va stabili un program in functie de varsta copilului, de nevoile de ingrijire si educare ale acestuia, de intensitatea legaturii afective dintre copil si parintele la care nu locuieste, de comportamentul acestuia din urma, precum si de alte aspecte relevante in fiecare caz in parte.
(5) Criteriile prevazute la alin. (4) vor fi avute in vedere si la stabilirea programului de relatii personale si cu celelalte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.

Art. 18
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
(3) Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte, prevazute la alin. (1).
(4) Pentru restabilirea si mentinerea relatiilor personale ale copilului, serviciul publicd e asistenta sociala si, dupa caz, directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul fiecarui sector al municipiului Bucuresti au obligatia de a oferi consiliere, acordata de specialisti atat copilului, cat si parintilor sai, la solicitarea acestora.
(5) In cazul in care parintele la care copilul locuieste impiedica sau afecteaza in mod negativ legaturile personale ale copilului cu celalalt parinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanta sau convenit de parinti, parintele la care nu locuieste in mod statornic poate cere serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala in circumscriptia caruia se afla locuinta copilului sa monitorizeze relatiile personale cu copilul pentru o durata de pana la 6 luni.
(6) Monitorizarea permite reprezentantilor serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala sa asiste la preluarea copilului de catre parintele la care nu locuieste in mod statornic, la inapoierea acestuia, sa realizeze intervievarea parintilor, a copilului si a persoanelor cu care copilul locuieste, precum si a altor persoane, in vederea intocmirii raportului de monitorizare.
(7) La finalul perioadei de monitorizare, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoana cu atributii de asistenta sociala care a intocmit raportul prevazut la alin. (6) poate propune prelungirea perioadei de monitorizare cu cel mult 6 luni, poate recomanda consilierea psihologica a unuia dintre parinti sau a ambilor, precum si o serie de masuri pentru imbunatatirea relatiei personale dintre copil si parintele la care nu locuieste.
(8) Raportul de monitorizare prevazut la alin. (6) se inmaneaza fiecaruia dintre parinti si poate fi folosit ca proba in instanta.

Art. 19
(1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.

Art. 20
(1) In vederea asigurarii mentinerii relatiilor personale ale copilului cu parintii sai sau cu alte persoane alaturi de care s-a bucurat de viata de familie, precum si pentru asigurarea inapoierii copilului la locuinta sa la terminarea perioadei de vizita, instanta poate dispune, la cererea parintelui interesat sau a altei persoane indreptatite, una sau mai multe masuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garantii.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) pot include:
a) amenda pe ziua de intarziere impusa persoanei care refuza punerea in aplicare sau respectarea programului de mentinere a relatiilor personale ale copilului;
b) depunerea unei garantii reale sau personale de catre parintele sau persoana de la care urmeaza sa fie preluat copilul, in vederea mentinerii relatiilor personale sau, dupa caz, la incetarea programului de vizitare;
c) depunerea pasaportului sau a unui alt act de identitate la o institutie desemnata de instanta si, atunci cand este necesar, a unui document din care sa rezulte ca persoana care solicita relatii personale a notificat depunerea acestora, pe durata vizitei, autoritatii consulare competente.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
@Ajut_Copii
Va multumesc pentru copy/paste. Vad ca la fiecare paragraf se repeta obsesiv sintagmele ”alaturi de care s-a bucurat de viata de familie” si ”persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament”. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce se intampla daca un copil (al meu este un bun exemplu) NU a trait nici macar o clipa langa acesti oameni, nu a avut viata de familie alaturi de ei si nu are nici un fel de sentiment fata de acestia? Si nu pentru ca nu am vrut eu, ci pentru ca pe ei nu i-a interesat niciodata. Ce se intampla in situatia asta? Care lege se aplica? Vorbeam cu shomo pe aceasta tema si mi-a dat dreptate. NU exista LEGI pentru aceste situatii in superba Romanie. Si atunci ce facem? Ii bagam pe toti in aceeasi oala?

@AgainstPAS
Cred ca nu prea ati inteles intrebarea mea si deviati mult de la subiect.

Practic nu am interzis nimanui sa vada copilul si de aceea nu inteleg atitudinea de a vedea copilul cand si unde vrea ”doamna”. Am intrebat legal, ca sa stiu sum pot actiona. Si am primit raspunsurile pe care le doream. La obiect.

Nu ma ”plang” ca nu-si cunoaste matusa sau verisorii sau ce rude o mai avea (ca eu nu le cunosc). Noi nu am fost o familie niciodata, deci va rog sa renuntam la termenul de ”familie extinsa”. Domnului i s-a dat program de vizita in prezenta mea pentru ca nu se putea lasa un copil de nici 3 ani singur cu un nene de pe strada.

Am inteles si treaba cu bonul. Ma gandeam ca poate macar pentru ”impresia artistica” un judecator poate vedea cat de tare il intereseaza copilul de ii cumpara de 30 de lei, o data la 2-4 luni cu banii altcuiva. Nu mai insist pe subiect.

In ceea ce priveste pensia, ii fac plangere si ce? Raman cu timpul pierdut pe la politie.
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2016
25Maria23, utilizator
Maria, te avertizez ca in materie minori-familie, din cauza schimbarilor dese de imprejurari, nu prea exista autoritate de lucru judecat. De ex faptul ca initial tatal a primit un drept de legaturi IN PREZENTA DVOASTRA (dat fiind varsta mica a minorului), se poate schimba cu un drept de legaturi cu preluarea de la domiciliu, atunci cand minorul ajunge la o anumita varsta.
Te vad prea incrancenata, pe de o parte, iar pe de alta, total nepregatita ptr razboaie prin instanta. E timpul sa devii un pic mai inteleapta si sa negociezi inainte de a te opune.

Alte discuții în legătură

Refuz copil sa vina cu tatal uira uira Ce se poate face cand minorul de 7 ani refuza sa plece cu tatal cf programului de vizitare? Asta dupa ce mama l-a invatat ce si cum sa spuna si in conditiile ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)