avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori - perioada de vizita divizata in vacante si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori - perioada de vizita divizata in vacante si pensia de intretinere

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs.

Am 2 copii minori sub 10 ani, domiciliul la mama, perioade de vizita pentru mine.
In ceea ce priveste vacanta de vara, pe sentinta scrie exact urmatoarea fraza :
O luna in vacanta de vara cu luarea minorilor de la domiciliul mamei.

Atat, nici un cuvant in plus.

Pana acum luam copiii la mine o luna intreaga, insa anul acesta lucrez in strainatate, iar directiunea nu-mi da voie sa iau dintr-o data 4 saptamani consecutive de concediu, insa ma lasa sa vin in tara 2 saptamani in iulie si 2 saptamani in august sau inceputul lui septembrie.

Problema este ca mama copiilor m-a anuntat ca daca nu pot sa stau o luna intreaga dintr-o data o sa imi dea copiii pentru 2 saptamani cand vin prima oara dar ca dupa ce plec, nu o sa ma mai lase sa ii mai iau pentru inca 2 saptamani, mai tarziu cand ma reintorc, in august sau la inceputu lui septembrie.

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal si tinand cont de ceea ce scrie in sentinta, as avea voie sa vin sa-mi vad copiii de 2 ori cate 2 saptamani in vacanta de vara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

De asemenea, eu nu mai am locuinta in Romania si cand vin sa vad copiii stau cu ei in chirie. Este un efort financiar foarte mare pentru mine sa platesc zborurile dus-intors, chiria in romania, chiria in strainatate, cheltuielile cu copiii plus pensia de intretinere de 500€.

As dori sa stiu daca as avea dreptul sa intrerup plata pensiei pe perioadele in care copiii sunt in grija mea, tinand cont de toate cheltuielile care le am cand vin in tara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs,
Andrei



Avand in vedere ca in hotarare nu se precizeaza exact perioada din vacanta de vara si dvs. va aflati in imposibilitate de a sta o luna consecutiv cu copiii, va trebui sa-i faceti din timp fostei sotii o notificare scrisa in care sa-i aduceti la cunostinta cand anume veti lua copiii ,pentru a preintampina orice refuz .II notificati faptul ca in caz de refuz veti veni cu executorul , ca e obligata sa va lase copiii 30 de zile, si sa nu-si faca alt program pentru copii in perioada solicitata. In luna in care copiii stau la dvs. puteti sa nu achitati pensia (doar o luna)
Imi pare rau ca nu intelegeti pentru ce platiti pensia de intretinere.Intretinere nu inseamna numai mancare si haine. Un om are dorinte, placeri, vise, nevoi care apar in diverse perioade a vietii sau a anului. Iarna ai nevoie de caldura, vara ai nevoie de racoare. Primavara iti plac ciresele, vara inghetata, toamna strugurii, iarna placintele. Daca discutati cu fosta sotie si pentru totdeauna mama copiilor Dv. in acesti termeni, comportamentul ei este firesc. Daca copiii s-ar creste doar cu bani! Ei au nevoi zilnice de afectiune, de intarirea vointei, de formarea constiintei, de dezvoltarea memoriei, de formarea ratiunii, de înfrânarea instictelor si desavarsirea unui comportament social specific mediului in care traiesc. Aud si vad pe acest forum citate din hotarari ale instantelor. Aud si citesc pe acest forum "am dreptul". Drepturi au doar copiii - parintii au doar obligatii. Este dreptul copiilor de a avea legaturi cu ambii parinti. Felul in care se face nu tine cont de dreptul copiilor ci de ambitiile antagoniste ale fostilor iubiti. Conform legii - pentru doi copii obligatia de intretinerii este de 1/3 din venitul net. Adica - din ce ati scris - 600 pe luna si ziceti ca platitii 500. Dv. faceti calcule de costuri, ce face mama pentru restul anului? Pentru faptul ca munciti in strainatate si venitul va permite o contributie substantiala la intretinerea copiilor (in comparatie cu veniturile din Romania) este un beneficiul pentru copii. Banuiala pentru care sotia are alta pozitie decat dorinta Dv. poate sa vina de la comportamentul copiilor dupa reintoarcere la mama. Mama nu poate pleca in strainatate la munca - nu are cine sa stea cu copiii - poate si-ar dori. Mama le asigura nevoile zilnice si unele dorinte ale caror costuri le suportati si Dv., In momentul in care vine tata, ei incearca sa obtine si ce nu pot obtine de la mama. Asta nu inseamna un efort in plus mai degraba este rasplata de care au nevoie pentru lipsa tatalui pentru restul zilelor din an. Daca nu mai aveti sentimente de dragoste fata de fosta sotie macar nu le evidentiati pe cele de ura. Invidia este primul semn al urei, Dv, o invidiati ca sta mai mult cu copiii iar ea va invidiaza ca nu poate avea libertatea de a pleca unde isi doreste. Va puteti imagina un schimb de roluri. Imaginati-va ca pleaca sotia si va trimite 500 pe luna si ii ia 9 saptamani pe an la ea. In rest Dv. sculare, culcare, mancare, imbracare, dezbracare, , plimbare, lectii, tratamente, dispute, mangaieri, reprosuri, laude,etc. etc. etc.
Dvs datorati intretinere pe perioada cand sunt copiii la dvs si dvs va achitati de ea in natura, asa ca pe perioada cat copiii sunt la dvs pensie nu mai trebuie platita mamei pt copii. Daca nu exista intelegere cu mama, trebuie sa va adresati instantei.
Puteti merge ca temei pe imbogatirea fara justa cauza a mamei.
Îmbogăţirea fără justă cauză a mamei? Pentru 9 săptămâni din 52 petrecute cu tata? Cheltuielile cu intreţinerea casei se plătesc pe numărul de persoane şi atunci când copiii lipsesc o săptămână! Luna de vacanţă, când se pot scoate din cheltuieli, este vara, când, oricum, cheltuielile astea reprezintă minimumul dintr-un an! La fel, costul unui şlap sau al unui tricou nu este comparabil cu costul unei geci de iarnă sau al unui bocanc.Bănuiesc că de Crăciun, mama nu trimite copiii la tata dezbrăcaţi!
Problema cheltuielilor de intreţinere pentru copii e relativă, ce e mult pentru unii poate fi puţin pentru alţii.
Martonze a scris:

La fel, costul unui şlap sau al unui tricou nu este comparabil cu costul unei geci de iarnă sau al unui bocanc.Bănuiesc că de Crăciun, mama nu trimite copiii la tata dezbrăcaţi!



Nu stiu daca ati observat (iertati-mi ironia) dar nu se prea practica pensie de intretinere diferentiata pentru vara si pentru iarna desi orice om stie pana acum ca iarna nu-i ca vara.
Asa cum nu se practica salariu pentru vara si salariu pentru iarna.

Daca acei copii sunt 1 din 12 la tata atunci nu doar ca tatal n-ar trebui sa plateasca intretinere catre mama pentru copiii care sunt la el, ci mama ar trebui sa plateasca intretinere catre tata pentru copiii ei. Asa ar fi normal.
Si tot normal ar fi ca intretinerea sa se plateasca in natura (adica in tricouri, geci, caiete, lapte, paine, caldura, cursuri, transport, bona, medicamente, excursii, etc) de catre ambii parinti.
Dar pentru asta oamenii ar trebui sa inteleaga ca parintii au si drepturi nu doar responsabilitati.

Alte discuții în legătură

Fostul sot a inaintat un proces de oprire a pensiei alimentare pe perioada de 6 saptamni cat copiii sunt(?) la el vara!!! karisterux karisterux Buna seara,am urmatoarea situatie:sunt divortata de 5 ani,am doi copii din fosta casatorie de 7 si 11 ani,iar pensia alimentara este 33% din venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara mari26 mari26 Buna ziua, Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)