avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori - perioada de vizita divizata in vacante si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori - perioada de vizita divizata in vacante si pensia de intretinere

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs.

Am 2 copii minori sub 10 ani, domiciliul la mama, perioade de vizita pentru mine.
In ceea ce priveste vacanta de vara, pe sentinta scrie exact urmatoarea fraza :
O luna in vacanta de vara cu luarea minorilor de la domiciliul mamei.

Atat, nici un cuvant in plus.

Pana acum luam copiii la mine o luna intreaga, insa anul acesta lucrez in strainatate, iar directiunea nu-mi da voie sa iau dintr-o data 4 saptamani consecutive de concediu, insa ma lasa sa vin in tara 2 saptamani in iulie si 2 saptamani in august sau inceputul lui septembrie.

Problema este ca mama copiilor m-a anuntat ca daca nu pot sa stau o luna intreaga dintr-o data o sa imi dea copiii pentru 2 saptamani cand vin prima oara dar ca dupa ce plec, nu o sa ma mai lase sa ii mai iau pentru inca 2 saptamani, mai tarziu cand ma reintorc, in august sau la inceputu lui septembrie.

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal si tinand cont de ceea ce scrie in sentinta, as avea voie sa vin sa-mi vad copiii de 2 ori cate 2 saptamani in vacanta de vara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

De asemenea, eu nu mai am locuinta in Romania si cand vin sa vad copiii stau cu ei in chirie. Este un efort financiar foarte mare pentru mine sa platesc zborurile dus-intors, chiria in romania, chiria in strainatate, cheltuielile cu copiii plus pensia de intretinere de 500€.

As dori sa stiu daca as avea dreptul sa intrerup plata pensiei pe perioadele in care copiii sunt in grija mea, tinand cont de toate cheltuielile care le am cand vin in tara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs,
Andrei

Cu scuzele de rigoare, stimată mirebire, postarea mea se referea la acuzele aduse de acest părinte că mama îi lasă pe copii la dânsul la program fără haine de schimb şi dânsul trebuie să le cumpere.
Am constatat şi eu că iarna nu-i ca vara, tocmai de aceea am arătat că vara, cheltuielile pe care le face distinsul tată sunt mult reduse faţă de cele pe care mama le are în cursul anului.
Aveţi dreptate, ca de obicei, şi cu intreţinerea în natură, este cazul mamei arestate acum pentru "răppirea" propriului copil, acel copil locuia 1 săptămână la mama, una săptămână la tata şi astfel, fiecare se achita de întreţinerea în natură.
Altfel, dacă tata vine de 4 ori pe an în ţară, nu poate cumpăra o zi el acadeaua pentru copil, o zi mama, un bilet la film mama, unul tata.
Domnul plateste 500 euro pensie alimentara, suma la care mama probabil nu mai contribuie financiar cu nimic. Este strigator la cer ca acei copii sunt trimisi la tata doar cu hainele de pe ei in conditiile care oricum tot ce au e cumparat din banii de la tata care chit ca vine de doua ori pe an plateste insa pensia lunar. Asa ca banii aia de acadea pe care ii scoate mama din portofel sunt de la tata.
Va sfatuiesc sa cereti pensia in natura, sa trimiteti mamei 200 euro pe luna bani pentru intretinere, alte costuri iar restul sa cumparati dumneavoastra, puteti trimite pachete asa cum puteti face pe net comanda inclusive la Carrefour cu livrare la doamna acasa pentru a controla mai bine modul in care banii sunt cheltuiti.
In al doilea rand nu numai ca nu e normal sau legal sa platiti pensie alimentara cand minorii se afla in grija dumneavoastra dar mama trebuie sa contribuie financiar luna respectiva. Nici nu e nevoie de proces aici, pur si simplu nu platiti banii luna respectiva si o informati in scris de ce. Trebuie sa nu platiti 3 luni de zile consecutiv pentru a va putea da doamna in judecata pentru abandon. Asa, se enerveaza si ii trece.
Stiu ca nu vreti sa deschideti alt proces dar e cel mai bine sa o faceti pentru a putea lua copii la dumneavoastra.De fapt, puteti cere oficial acordul mamei apoi deschide proces pentru suplinirea acordului acesteia.
Nu ar fi ok insa sa cereti sa luati copii toata vacanta. Trebuie sa petreaca timp si cu mama lor. Ar fi insa ok sa solicitati fix jumatate din timpul vacantelor.
Bafta, nu va impiedica nimic sa aveti copii cu dumneavoastra.
Doamna nu va poate impiedica sa luati copii doua saptamani acum si doua saptamani mai incolo.
Informati-o insa din timp deprogramul dumneavoastra pentru a-si putea planifica si doamna concediul.
Daca veniti si nu va deschide usa sunati la politie.
Din fericire legea incepe sa ia masuri drastice pentru parintii care inteleg sa aplice legea de capul lor in ceea ce priveste legatura copilului cu celalalt parinte.
Daca tot o sa economisiti 500 de euro puteti sa discutati cu un avocat care sa comunice el cu doamna pentru a rezolva aceasta situatie tensionata.

Martonze a scris:

Cu scuzele de rigoare, stimată mirebire, postarea mea se referea la acuzele aduse de acest părinte că mama îi lasă pe copii la dânsul la program fără haine de schimb şi dânsul trebuie să le cumpere.

deci dl trebuie sa le cumpere tot ce au nevoie pentru acea perioada si sa ii plateasca si mamei pensia de intretinere pentru copiii care sunt la el?

Tatal care a deschis subiectul plateste o pensie alimentara destul de substantial pentru amandoi copii. 500 de euro nu ajung sa intretii doi copii?

Legea spune clar, pensia alimentara este un drept al copilului, nu ai copilul nu primesti pensia.
E simplu. Ba din contra, participi si tu. Daca nu ti se pare correct sa participi la intretinerea propriului copil e o problema. E clar cine il sustine financiar pe cel mic daca tu ai asa o durere in a-I da bani.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
Ati vazut dvs acel dosar? Ati fost acolo cand presupusul tata abuzator isi batea copilul minor? Eu nu, asa ca nu am cum sa ma pronunt. Dar in general, cred ca se aplica astfel de amenzi cand reaua credinta a mamei este dovedita prin probe. Iar daca o mama isi transforma copilul in soldat si il invata sa-si urasca sau respinga tatal pentru simplul motiv ca ea il uraste pe fostul sot, ei cred ca nu se poate cuantifica in bani raul adus vietii propriului copil.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2016
againstPAS, utilizator

Alte discuții în legătură

Fostul sot a inaintat un proces de oprire a pensiei alimentare pe perioada de 6 saptamni cat copiii sunt(?) la el vara!!! karisterux karisterux Buna seara,am urmatoarea situatie:sunt divortata de 5 ani,am doi copii din fosta casatorie de 7 si 11 ani,iar pensia alimentara este 33% din venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara mari26 mari26 Buna ziua, Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)