avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori - perioada de vizita divizata in vacante si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori - perioada de vizita divizata in vacante si pensia de intretinere

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs.

Am 2 copii minori sub 10 ani, domiciliul la mama, perioade de vizita pentru mine.
In ceea ce priveste vacanta de vara, pe sentinta scrie exact urmatoarea fraza :
O luna in vacanta de vara cu luarea minorilor de la domiciliul mamei.

Atat, nici un cuvant in plus.

Pana acum luam copiii la mine o luna intreaga, insa anul acesta lucrez in strainatate, iar directiunea nu-mi da voie sa iau dintr-o data 4 saptamani consecutive de concediu, insa ma lasa sa vin in tara 2 saptamani in iulie si 2 saptamani in august sau inceputul lui septembrie.

Problema este ca mama copiilor m-a anuntat ca daca nu pot sa stau o luna intreaga dintr-o data o sa imi dea copiii pentru 2 saptamani cand vin prima oara dar ca dupa ce plec, nu o sa ma mai lase sa ii mai iau pentru inca 2 saptamani, mai tarziu cand ma reintorc, in august sau la inceputu lui septembrie.

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal si tinand cont de ceea ce scrie in sentinta, as avea voie sa vin sa-mi vad copiii de 2 ori cate 2 saptamani in vacanta de vara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

De asemenea, eu nu mai am locuinta in Romania si cand vin sa vad copiii stau cu ei in chirie. Este un efort financiar foarte mare pentru mine sa platesc zborurile dus-intors, chiria in romania, chiria in strainatate, cheltuielile cu copiii plus pensia de intretinere de 500€.

As dori sa stiu daca as avea dreptul sa intrerup plata pensiei pe perioadele in care copiii sunt in grija mea, tinand cont de toate cheltuielile care le am cand vin in tara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs,
Andrei



Se pune pret in bani pe afectiunea de care are nevoie un copil de la parintii lui. Dezvoltarea emotionala si sanatatea afectiva a copilului e cantarita in bani. Este clar temei de decadere din drepturile parintesti, chiar daca pensia ar fi 50000000 de lei, euro si alte valute adunate. Kilogramele de aur nu pot inlocui nevoia de parinte.

Revenind la subiect, pentru a stabili in ce masura se poate transforma pensia in natura ori se poate diminua pentru perioada in care copiii nu stau la mama, trebuie vazute nevoile copiilor.
Va dau exemplu: un copil face un sport, plata e tip abonament, unele se platest 12 luni pe an indiferent de prezenta, absenta ori boala copilului. In aceste conditii, chiar daca e in Honolulu, copilul are cheltuieli acolo, la locul unde locuieste in mod uzual.

Trebuie tinut seama de toate particularitatile cazului. Totusi, in cazul in care un parinte isi trimite copilul fara a respecta minimul de igiena referitor la schimburi, periute de dinti, creme speciale si tratamente in curs, consider ca celalalt parinte este obligat sa faca cheltuielile de rigoare, sa pastreze chitantele, sa notifice parintele cu sumele cheltuiete si, in lipsa unei potentiale intelegeri, sa se adreseze instantei.

Nicio mama si niciun tata nu sunt asistenti maternali!! Din calculele facute mai sus, circa 1700-1800 de lei este costul asistentului maternal, or o mama sau un tata nu trebuie sa fie platiti sa fie parinti, ci trebuie sa asigure venit pentru copilul lor. Ramane ca sarmanul copil plasat la asistentul maternal are un brut de 2-300 de lei lunar.

Nu stim in cazul acesta anume ce fac cei doi parinti, care e specificul relatiei de familie, de ce copiii nu merg la celalalt parinte sa-i cunoasca mediul, prietenii, cultura in care acesta traieste, aceste lucruri ar fi benefice pentru relatia lor, pentru identitatea lor... nu stiu ce relatii exista cu bunicii, daca exista, unde stau acestia etc.
Sunt enorme diferentele de la familie la familie, e necesara o analiza atenta. Si, dupa mine, o negociere intre parinti. Negociere care, spun eu, nu se poate face prin intermediari, ci direct, fata in fata, in prezenta unor terti, dar personal. Sunt relatii personale, se negociaza personal.

:offtopic: In aceast subiect, daca mai gasesc raspunsuri pe langa subiect, le sterg fara discriminare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fostul sot a inaintat un proces de oprire a pensiei alimentare pe perioada de 6 saptamni cat copiii sunt(?) la el vara!!! karisterux karisterux Buna seara,am urmatoarea situatie:sunt divortata de 5 ani,am doi copii din fosta casatorie de 7 si 11 ani,iar pensia alimentara este 33% din venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara mari26 mari26 Buna ziua, Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)