avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori - perioada de vizita divizata in vacante si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori - perioada de vizita divizata in vacante si pensia de intretinere

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs.

Am 2 copii minori sub 10 ani, domiciliul la mama, perioade de vizita pentru mine.
In ceea ce priveste vacanta de vara, pe sentinta scrie exact urmatoarea fraza :
O luna in vacanta de vara cu luarea minorilor de la domiciliul mamei.

Atat, nici un cuvant in plus.

Pana acum luam copiii la mine o luna intreaga, insa anul acesta lucrez in strainatate, iar directiunea nu-mi da voie sa iau dintr-o data 4 saptamani consecutive de concediu, insa ma lasa sa vin in tara 2 saptamani in iulie si 2 saptamani in august sau inceputul lui septembrie.

Problema este ca mama copiilor m-a anuntat ca daca nu pot sa stau o luna intreaga dintr-o data o sa imi dea copiii pentru 2 saptamani cand vin prima oara dar ca dupa ce plec, nu o sa ma mai lase sa ii mai iau pentru inca 2 saptamani, mai tarziu cand ma reintorc, in august sau la inceputu lui septembrie.

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal si tinand cont de ceea ce scrie in sentinta, as avea voie sa vin sa-mi vad copiii de 2 ori cate 2 saptamani in vacanta de vara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

De asemenea, eu nu mai am locuinta in Romania si cand vin sa vad copiii stau cu ei in chirie. Este un efort financiar foarte mare pentru mine sa platesc zborurile dus-intors, chiria in romania, chiria in strainatate, cheltuielile cu copiii plus pensia de intretinere de 500€.

As dori sa stiu daca as avea dreptul sa intrerup plata pensiei pe perioadele in care copiii sunt in grija mea, tinand cont de toate cheltuielile care le am cand vin in tara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs,
Andrei

Pentru cei care nu inteleg sau se fac ca nu inteleg...nu doresc sa suspendez pensia in perioada mea de vizita din rautate, ci strict din faptul ca imi este greu financiar, 1800 de euro nu este un salar mare tinand cont de toate cheltuielile care le am cu fiecare venire in tara cat si in tara in care locuiesc, la care se mai adauga pensia si tot ce cumpar pentru copii de fiecare data.

De asemenea, mama copiilor nu mai lucreaza de cand platesc 500 de euro, ci se intretine din pensia copiilor, deci banuiesc ca ii ajung banii din moment ce a ales sa demisioneze de la serviciul ei.

Daca nu mi-ar pasa de copiii mei si as vrea sa pedepsesc mama lor pentru comportamentul ei, as putea reveni in tara la orice ora, sa imi iau un job prost platit sau sa nu lucrez deloc, sa ma intorc la casa parinteasca si sa traiesc din legumele cultivate in gradina si animalele crescute in gospodarie. In acest tip de situatie as plati o pensie de maxim 250 lei in natura si mi-as vedea copiii mai des, as avea toate avantajale.

Nu am vrut sa fie asa, am vrut sa le fie mai bine copiilor si sa le asigur un viitor.
Ati spus foarte corect, cei care se fac ca nu inteleg #-o
Mai ales in conditiile de fata va sugerez sa cereti pensia in natura pentru a fi sigur ca toti banii ajung la copii. Ceea ce nu este cazul de fata. 500 de lei ajung pentru intretinere. Restul gestionati dumneavoastra. E dreptul copiilor dumneavoastra, trebuie sa-l aparati.

dle When, nu ai dori dumneata sa incerci sa cresti 2 copii de scoala cu suma de 500 lei? si sa ne spui si noua celorlalte mamici la sfarsitul lunii cam ce ai reusit?
Daca ar exista o lege normala si o tara normala toti tatii care platesc pensii sub 1000 de lei copilului ar trebui decazuti din drepturi pe motiv ca pun in pericol cresterea, educarea si dezvoltarea sanatoasa a copilului sau sunt iresponsabili facand copii a caror crestere o lasa exclusiv in seama mamei.
Invit toti tatii care isi spag pieptul cu pumnii de cat de mult si-ar iubi copilul/copiii (desigur pana se ajunge la bani) sa faca ei insisi o lista: suma lei per zi de hrana, conform necesarului varstei, (lapte, carne, legume, fructe, un dulce), o medie de haine per luna ( in conformitate cu anotimpul, si anume o geaca un set caciula fular manusi, 2 pulovere, o pijama groasa, ciorapi, o pereche de cizme, 2 perechi de pantaloni, lenjerie intima, echivalentul pentru vara, primavara si toamna, set prosoape, asternuturi, perne, plapuma, saltea, pled, etc), 1/2 obiecte de igiena personala, o medie pentru bucurii normale ale oricarui copil (un suc, o inghetata, o pizza, o prajitura de casa de 2 ori pe saptamana, un bilet la circ/teatru, muzeu, zoo, participarea la ziua de nastere a unui coleg etc), saptamana altfel la scoala, rechizite la inceperea fiecarui an, 1-2 activitati extra scolare (engleza, basket etc), "atentii" la inceputul fiecarui an scolar, de 1 martie, de 8 martie, de ziua de nastere a invatatoarei/dirigintei, de 1, 8 martie la medicul de familie, 1/2 cota la intretinere, electrica, gaze, cablu tv, internet, diverse (copilul mai pierde, mai strica, mai uita sau pur si simplu vrea un stilou nou, carioce ca ale lui Gigel etc, 1/2 din costurile vacantelor, 1/2 din costul cresei/gradinitei/after school.
Daca dvs dnule When ajungeti la concluzia ca 1/2 din aceste cheltuieli ar fi acea batjocura de pensie pe care o platesc 90% dintre tati, adica intre 150 si 450 lei, eu personal as propune nu doar decaderea din drepturi dar si o hotarare judecatoreasca prin care sa fiti declarati fara discernamant, daca credeti si sutineti asa ceva.
In cazul parintelui care a deschis acest topic, tatal plateste 500 de EURO. Raportat la asa-zisele pensii din Romania, fireste este o suma substantiala. Mai mult decat atata, se vede ca tatal e preocupat si de buna-credinta. Cinste lui!
Pentru a nu mai face speculaţii pe seama cheltuielilor necesare pentru creşterea copiilor, vă rog citiţi aici:
[ link extern ]
pentru serviciile destinate copiilor plasați la asistenți maternali, standardul minim de cost, pe an, este de 21.456 de lei pentru copii aflați la asistenți maternali cu un copil în plasament, 12.025 de lei pentru copii aflați la asistenți maternali cu doi copii în plasament

deci standardul minim de cost pentru 2 copii instituţionalizaţi la acelaşi asistent maternal este de 2x12025 = 24050 lei/an, adică cca 2000 lei lunar, pe care statul este obligat să-i asigure.
Userul prezentului topic este conştient de necesarul copiilor săi şi că mama este cel mai bun "asistent maternal" .Sunt convinsă că se va înţelege cu mama copiilor şi cu privire la perioadele de vacanţă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Fostul sot a inaintat un proces de oprire a pensiei alimentare pe perioada de 6 saptamni cat copiii sunt(?) la el vara!!! karisterux karisterux Buna seara,am urmatoarea situatie:sunt divortata de 5 ani,am doi copii din fosta casatorie de 7 si 11 ani,iar pensia alimentara este 33% din venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara mari26 mari26 Buna ziua, Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)