avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minori - perioada de vizita divizata in vacante si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minori - perioada de vizita divizata in vacante si pensia de intretinere

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs.

Am 2 copii minori sub 10 ani, domiciliul la mama, perioade de vizita pentru mine.
In ceea ce priveste vacanta de vara, pe sentinta scrie exact urmatoarea fraza :
O luna in vacanta de vara cu luarea minorilor de la domiciliul mamei.

Atat, nici un cuvant in plus.

Pana acum luam copiii la mine o luna intreaga, insa anul acesta lucrez in strainatate, iar directiunea nu-mi da voie sa iau dintr-o data 4 saptamani consecutive de concediu, insa ma lasa sa vin in tara 2 saptamani in iulie si 2 saptamani in august sau inceputul lui septembrie.

Problema este ca mama copiilor m-a anuntat ca daca nu pot sa stau o luna intreaga dintr-o data o sa imi dea copiii pentru 2 saptamani cand vin prima oara dar ca dupa ce plec, nu o sa ma mai lase sa ii mai iau pentru inca 2 saptamani, mai tarziu cand ma reintorc, in august sau la inceputu lui septembrie.

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal si tinand cont de ceea ce scrie in sentinta, as avea voie sa vin sa-mi vad copiii de 2 ori cate 2 saptamani in vacanta de vara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

De asemenea, eu nu mai am locuinta in Romania si cand vin sa vad copiii stau cu ei in chirie. Este un efort financiar foarte mare pentru mine sa platesc zborurile dus-intors, chiria in romania, chiria in strainatate, cheltuielile cu copiii plus pensia de intretinere de 500€.

As dori sa stiu daca as avea dreptul sa intrerup plata pensiei pe perioadele in care copiii sunt in grija mea, tinand cont de toate cheltuielile care le am cand vin in tara? Daca da sau nu, pe ce articol ma pot baza?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs,
Andrei



da da! bine spus doamna PS! sa fie decazuti din drepturi tatii saraci, adica nu tatii saraci, toti cei care indiferent de cat castiga platesc o pensie mai mica de 1000 lei per copil, nu stiu cum ati ajuns la acest prag, dar eu sunt pentru ;)
Insa stiti ce-mi place in aceste teorii cel mai mult? Ca daca auziti de custodie fizica comuna, adica fiecare parinte acopera in proportii egale cheltuielile cu copilul cand e copilul la el, dintr-o data nu va mai place proportia egala de drepturi si obligatii.
Annisia,va rog cititi cu atentie daca tot raspundeti, pierdem timp de pomana. Am zis sa dea 500 lei cash si restul sa suporte in natura in functie de nevoile copiilor. Are copilul nevoie de o preche de adidasi si costa 300 lei? 150 ii da tatal si tot asa. In felul acesta si mama e fortata sa participe cu ceva.
Proastasatului, una este un salariu mic si alta este demisia si lipsa complete a salariului pentru a sta si a trai din pensia copiilor. Puteti sesiza si dumneavoastra diferenta,nu?
Nu am zis nimic de decaderea din drepturi, m-am gandit la reincredintare.
Tatal le poate oferi afectiv si financiar toate conditiile, mama mult mai putin spre deloc pe anumite locuri.
Deci, ca raspuns final, puteti sa nu platiti pensia, puteti lua copii cate 2 saptamani vara si chiar puteti sa-i luati la dumneavoastra.
Deschideti actiune pentru suplinirea consimtamantului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
When, utilizator
Gresiti iarasi dnule Againstpas. Daca acel tata sustine ca 1/4 din venitul sau este 200 de lei, copilul nu are ce cauta intr-un aranjament de tip custodie comuna, caci cu 200 de lei pe luna, copilul nu are cum trai cele 2 saptamani ale fiecarei luni la tata. Adica sa traiasca cu 100 de lei 2 saptamani de custodie comuna. Asta ar fi interesul copilului? Daca insa, acelasi tata de fapt are alte venituri...atunci face evaziune fiscala si mai nou exista un departament al ANAF care se ocupa de persoane fizice.
Asa ca dnule againstpas cata vreme tatal declara disponibil ptr copil 200 de lei pe luna, nici nu putem vorbi despre custodie comuna, caci tatal, din restul de 800 de lei pe luna, din care se scad minime costuri fixe: intretinerea la bloc, rebu, gaze, telefon, cablu tv, abonament transport, cred ca ramane cu maxim 400 de lei din cei 800, care impartiti la 30 de zile inseamna 13 lei pe zi, pare a fi incapabil sa se intretina pe sine insusi! Deci la custodie comuna cred ca mama ar trebui sa trimita sexului tare, "tata" sufertas cu mancare zilnica pentru ambii =D> iar in week -end-uri, reprezentantul sexului tare, sa treaca pe la mama ca sa lea amandurora bani de o pizza si un suc.
Eu nu vorbesc despre tati saraci, ci despre tati putori! Cine nu poate oferi copilului lui decat 200 de lei pe luna sa mearga sa-si mai ia o slujba sau sa faca cursuri de calificare pentru un salariu mai bun.
Iar daca nu stiti cum am ajuns la acest prag de 1000 de lei inseamna ca habar n-aveti si nici nu v-ati pus macar vreodata problema cat ar costa cresterea si educarea unui copil. Traiti linistit ca copilul/copiii dvs traiesc pe banii altuia (oricine ar fi acel altuia e o dovada de maxima iresponsabilitate si lipsa de sentimente). Faceti copii si ei eventual sunt crescuti de mama si noul ei sot si dvs va numiti cum? tata? Pai copilul/copiii aia nu vad din mana cui primesc pachetul de la scoala, adidasii din picioare, geaca, plata orei de engleza, ghiozdanul cel nou, etc? Oricarui copil ii spui "e scump, nu putem cumpara", chiar daca ai avea bani, caci nu e normal sa cresti un copil cu ideea ca e destul sa-si doreasca ca sa primeasca. La ce varsta presupuneti ca copilul incepe sa inteleaga valoarea banilor? Desi cred ca intrebarea mea e exagerata in contextul in care nu aveti nici cea mai vaga idee cat costa in general intretinerea unui copil, va raspund tot eu: cam pe la 7-8 ani, cand cere "2 lei" sa-si ia ceva in pauza de la chioscul din curtea scolii. Ii dai 2 lei si vede ca nu-i ajunge de nimic. Iii dai 5 lei, mai merge. Cand a ajuns la tabla inmultumirii si iti cere in fiecare zi 5 lei il inviti sa inmulteasca 5 lei cu aproximativ 20 de zile de scoala pe luna. E o inmultire simpla. Face 100 de lei pe luna, adica?......ce sa vezi jumatate din pensia platita de dragul de tata! Si de aici....concluzii! In week end copilul vrea sa iasa pe undeva, in parc (suc, masinute, o inghetata, poate vrea sa va opriti la o pizza), drumul dus-intors (masina, autobuz, metrou ce o fi), duminica, altele: poate e invitat la un coleg, poate vrea la teatru, poate are ora de engleza). Cu economii mari la cei 100 de lei bani de buzunar ceilalti 100 din mareata pensie se duc in 2 week end-uri. Restul? Haine, incaltaminte, mancare, vacante? Din ce sa-si inchipuie copilul ca ar fi platiti? Sau il credeti atat de prost incat sa creada ca ce si-a luat de la chiosc e egal cu ce manaca, imbraca, incalta etc zi de zi?
Domnule When va vad foarte tare pe pozitie. Suplinire de consimtatamant la ce cand omul are un program de vizitare incuviintat in felul descris? Poate vreti sa-l sfatuti sa faca o ordonanta de modificare a programului, nu credeti? Nu are nevoie de suplinirea niciunui consimtamant cand are dreptul de a lua copiii din tara pe o perioada determinata de instanta! Ce sa-i dea instanta in plus? Sa suplineasca instanta consimtamantul mamei cu privire la ce? La plecarea din tara? Pai tatal are deja incuviintarea instantei! Sa-i tina pe copii 1 luna? Pai si pentru asta are incuviintarea instantei. Atunci ce? ca sa nu vorbim de pomana, cum doct subliniati. Ce sa-i dea instanta tatalui in plus, fata de ce i-a dat DEJA? Nimic! Instanta nu trebuie sa-i dea nimic in plus, ci trebuie sa modifice ce i-a dat. Sa modifice forma programului incuviintat, dintr-o luna legata, intr-o luna in 2 fragmente a cate 2 saptamani. Doar ca asta se numeste modificare program, nu suplinire consimtamant! Vedeti si dvs diferenta, nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
proastasatului, utilizator
Greşeala Dvs. constă în calculul nevoilor materiale ale copilului, făcând abstracţie de activitatea casnică a celui care are în îngrijire gospodăria şi copiii.
Este clar că cine are loc de muncă cu venit decent, care solicită angajatul mai mult de 8 ore zilnic, nu este în măsură să ducă/aducă copiii de la instituţiile de învăţământ, să gătească, să spele, să calce şi să se şi ocupe de copii, timpul fizic nu-i ajunge, astfel este nevoit să angajeze bonă pentru copil/copii, o menajeră şi eventual meditator; astea toate costă; aşa că mama rămasă acasă pentru creşterea copiilor practic se sacrifică pentru binele copiilor.
Userul a înţeles acest lucru şi de aceea nu consideră o sumă mare contribuţia sa pentru creşterea copiilor; sugestia cu luatul copiilor în vacanţă la dânsul comportă cheltuieli duble faţă de venitul în Romania , nu cred că doamna s-ar opune.
Stimaţi domni, statul român a stabilit prin HG 904/2014, pentru copiii instituţionalizaţi, norma MINIMĂ de hrană 16.60 lei/zi, suma minimă pentru haine, încălţăminte, etc. între 344 şi 844 lei/an funcţie de vârstă şi 28 lei bani de buzunar lunar.Deci vorbim de copii instituţionalizaţi, care au asigurate utilităţile, supravegherea, paza şi beneficiază de o serie de sponsorizări şi donaţii. Aceste sume sunt cele minime, obligatoriu de asigurat. Dar cheltuielile totale pentru un copil , care cuprinde şi celelalte componente sunt cele arătate în postarea mea anterioară.
Negreşit, aceste cheltuieli pot fi reduse drastic, dacă îmbrăcăm copiii de la second hand, dacă ducem copiii la centrele de zi pentru săraci, unde au asigurată hrana şi duşul zilnic , iarna căldura şi nu avem pretenţii de activităţi extraşcolare şi vacanţe în staţiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
Martonze, utilizator
Proastasatului, daca duserul nu are hartie cu consimtamantul mamei la aeroport, nu va iesi cu copii din tara indiferent de ce scris in hotararea de divort. Drept urmare are nevoie de acordul acesteia dat la notar. Daca nu il da, poate cere suplinirea acordului in instanta. Sper ca e totul clar, macar acum #-o



Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2016
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Fostul sot a inaintat un proces de oprire a pensiei alimentare pe perioada de 6 saptamni cat copiii sunt(?) la el vara!!! karisterux karisterux Buna seara,am urmatoarea situatie:sunt divortata de 5 ani,am doi copii din fosta casatorie de 7 si 11 ani,iar pensia alimentara este 33% din venitul ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara mari26 mari26 Buna ziua, Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)