avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare convorbire telefonica privata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare convorbire telefonica privata

Buna seara si Hristos a Inviat!

Se poate inregistra o convorbire telefonica privata, in care eu sunt unul dintre interlocutori? Cu anuntarea prealabila a celuilalt interlocutor, evident.
Este legal?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2016
MashaD, utilizator
@mirebire - ce intelege copilul din acest circ - ar trebui sa ma impresioneze doar pe mine, nu? cine a pornit tot circul - la fel - doar pe mine sa ma intereseze, pt ca, nu-i asa, eu l-am pornit?
Circul este pornit de catre mama, care nu a inteles ca am divortat si nu-mi mai poate controla viata (cum incerca sa faca atunci cand eram impreuna). Dar a gasit un "obiect de santaj" si anume propriul copil, pe care il baga la inaintare pentru orice problema/dorinta are ea.
Imi pare rau, dar o mama care se comporta astfel cu propriul copil, numai mama nu este!

Asa este, e perfect corect si legal si cum vreti sa-i mai spuneti ca logodnica mea sa stea in masina cand predau eu copilul (si fosta mea sotie sa vina peste ea ca sa o cunoasca), dar mama copilului sa fie insotita de catre iubit! Normal, e corect ca doar ea e mama si eu n-am niciun drept, decat sa fac asa cum vrea ea, pt ca e copilul la ea.

Si daca obtin atat in instanta tot este mai mult decat am acum (n-am voie in vacanta de vara 2 saptamani consecutiv, ca daca uita copilul de mama si nu mai vrea inapoi).

Nici n-am spus ca pt logodnica vine copilul la mine, este evident ca eu sunt motivul pentru care vine, dar nu e frumos si aromonios pentru copil sa vina intr-o casa linistita, unde sa poata trai linistea unei familii? Ori cum se poate intampla asta daca fost sotie o monteaza impotriva noastra?

Normal ca nu era evident ca o voi suna zilnic atunci cand plec in concediu in afara tarii - de ce sa fie evident? daca lucrurile sunt atat de evidente si ambii suntem parintii copilului - nu era evident ca si ea trebuie sa ma sune in fiecare zi ca eu sa vorbesc cu fetita mea? credeti ca se intampla acest lucru? de poze nici nu mai zic! ma bucur ca pune gradinita poze pe Facebook!

Dar, asa e tara in care traim, mamele pentru ca sunt mame, au toate drepturile din lume, indiferent daca ele nu coincid cu interesul copilului....pe cand tatii, daca am divortat si copilul a ramas la mama...sa te tii razboi absurd!
@monazab - din ce-mi spuneti, chiar ca e situatia mult mai complicata la dvs! Va doresc multa rabdare ca altfel nu stiu cum se iese dintr-o astfel de situatie.
Va multumesc tare mult pentru sfaturi!

1. Am incercat si varianta asta si fosta mea sotie a spus celor de la dgaspc cat si psihologului care ne consilia, ca nu a mai venit logodnica mea pt ca ea i-a facut plangere la politie si ei i-au dat interdictie (pe motiv ca e agresiva si ca a amenintat-o cu bataia, ceea ce nu e adevarat). Prin urmare, nu exista niciun temei legal pe baza caruia sa nu vin insotit ci doar ca asa vrea ea, si nu pot sa ii accept denigrarile la adresa logodnicei mele (mai ales in fata celor de la dgaspc, care oricum ii tin partea ei).

2. da, am facut varianta aceasta chiar acum recent, am zis sa fiu om si sa-i dau copilului sa vb cu mama ei, copilul nu a vrut pt ca era prea preocupat cu ceea ce facea in mom respectiv, normal ca fostei sotii nu i-a picat bine si a inceput sa faca scandal ca de ce plange copilul, de ce e trist, ce i-am facut? din aceasta cauza am zis ca tot ce se va discuta telefonic cu ea - atunci sa fie inregistrat, ca sa nu mai poata minti!

3 si 4 - voi tine cont de acete sfaturi, multumesc mult!


poate ar trebui sa analizati mai mult cand si de ce s-a ajuns aici. mergeti dvs singur la consiliere psihologica, pt ca pana nu va eliberati de spectrul casniciei nu veti avea nici o relatie sanatoasa. nici cu fiica, nici cu logodnica! e clar ca intre dvs si fosta sotie inca exista chestiuni neterminate si lucruri nespuse. eu vad doi oameni care incearca sa arate fiecaruia ca el e mai fericit si mai implinit, iar din toata povestea asta sufera doar copilul. vad orgolii si gelozie, atat! si nu m-am pripit cand am spus ca aveti inlocuitor de mama. chiar dvs ati spus ca doamna cu care aveti o relatie e o mama mai buna si are grija mai bine de copila decat propria ei mama. asa ca nu stiu ce sa zic...si eu as lua foc grav la asemenea vorbe. Sincer, nici nu stiu ce ati cautat cu copilul la consiliere psihologica. Ca e evidnet ca e singurul cu capul pe umeri in toata afacerea asta. Nu va e clar ca fosta va sicaneaza pt ca a prins teren fertil sa faca asta? Nu e clar ca daca de la inceput ati fi stabilit niste limite, asa cum ati fost sfatuit sa o faceti, acum nu ajungeati aici? mergeti la mediere, stabiliti un plan parental clar, cu cine pe cine suna si cand, cine anunta pe cine, cand si de ce. cine e prezent si unde, si lucrurile vor fi mult mai clare. instanta va va da un program de vizita asa cum vi s-a spus si mai sus, trasand doar liniile generale. ce vreti dvs nu veti obtine in instanta. De la domiciliu luati-va gandul. nu sunteti cu nimic mai bun ca fosta, asa ca nu exista motive pentru care un copil de 3 ani ar trebui sa fie despartit de mama.
Pentru ca o proba sa fie admisibila, ea trebuie sa indeplineasca mai multe criterii si anume:

1. Sa nu fie oprita de lege – nu exista interdictii privind utilizarea inregistrarilor audio/video in procesul civil, aceasta proba fiind reglementata expres prin prevederile art.341 alin 2 Cpc in cadrul mijloacelor materiale de proba,

2. Sa fie verosimila, adica sa faca demn de crezare faptul probat prin acest mijloc

3. Sa fie utila – mai ales cand circumstantele nu permit niciun alt mijloc de proba (nu exista martori directi ori inscrisuri), o astfel de inregistrare audio poate deveni singura sursa de informatii despre un pretins fapt juridic.

4. Sa fie pertinenta – adica sa existe o legatura a inregistrarilor cu pretentiile formulate intr-un litigiu, poate chiar mai solida decat declaratiile unor martori care pot fi si subiectivi

5. Sa fie concludenta – adica sa surprinda stari de fapt/atitudini care nu pot fi probate astfel.

6. Sa nu aduca atingere vietii private a persoanelor implicate. Insa in aceeasi masura este un lucru justificat daca aceasta inregistrare este folosita exclusiv pentru a proba un fapt juridic cu ocazia unui process. Aceasta concluzie converge cu principiul aflarii adevarului in procesul civil. O concluzie contrara ar contraveni interesului public de infaptuire a justitiei. Eventualele abuzuri ale persoanelor care efectueaza inregistrari pentru alt scop decat cel de probare a unor fapte in fata justitiei intra in sfera abuzului de drept sau a altor infractiuni.

Prin urmare, poate fi admisibila audierea inregistrarii audio, cu atat mai mult cu cat probele oricum sunt evaluate in tot contextul probator si fara a avea o valoare prestabilita.


Cam asta spune legea, insa astfel de situatii conflictuale in familie si in legatura cu un minor nu sunt niciodata simple si implica multe aspecte, atat legale cat mai ales psihologice.

Si cel mai bine pt copil este ca parintii sa colaboreze si sa se inteleaga spre binele lui, sa cedeze cand e cazul si sa nu poarte un razboi al orgoliilor.

Incercati sa va puneti mereu intrebarea ce si-ar dori copilul ? Ce ar fi bine pt el ? Si asa poate veti gasi calea de colaborare si de rezolvare/aplanare/evitare a situatiilor conflictuale.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
@cris0811 - eu m-am eliberat de tot ceea ce a insemnat casnicia, altfel nici nu as fi inceput o noua relatie. Problema este la fosta sotie care incurca borcanele, desi am avut discutii cu ea pe aceasta tema. Mai mult de atat nu am ce anume sa-i fac!
Si care ar fi problema daca eu considera ca logodnica mea e o mama mai buna decat fosta mea sotie? A nu se intelege ca m-am apucat sa-i spun fostei mele sotii acest lucru, dar se poate subintelege din moment ce incerc sa obtin domiciliul in instanta.
Si ce e rau in asta, pana la urma? Daca eu consider ca as putea avea mai multa grija de copilul meu daca ar locui la mine? (eu nu frecventez cluburile si in niciun caz nu mi-as tine copilul cu diaree 3 zile acasa fara sa ma duc cu el la medic).
Poate instanta va decide ca ii va fi copilului mai bine la mine, e de datoria mea sa incerc!
Daca spuneti ca e clar ca fosta sotie ma sicaneaza atunci e evident cine nu s-a desprins din fosta casnicie!
Eu nu mi-am facut un scop in viata in a o sicana si cu atat mai putin sa ma folosesc de copil!
Tot ce incerc este sa o potolesc si sa ma lase in pace si sa ma bucur in liniste de copil, macar atunci cand e la mine!
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
MashaD, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuzul copilului de a petrece timp cu tatal - ce e de facut? CostinIancu CostinIancu Buna ziua, Dupa cum mentionam si in alte topicuri de pe acest forum, sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului meu de vizita a fetitei ... (vezi toată discuția)
Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)