avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Am 29 de ani, am muncit 4 ani in Spania, interna (am ingrijit o batrana, care a decedat in 2008), drept urmare, am mai ramas cateva luni, ca baby-sitter, ca sa ma pot intretine. Acolo, am beneficiat de asigurari medicale etc. Revenind in tara, nu am reusit sa ma angajez, avand in vedere ca nu am studiile definitivate, fiind si insarcinata in 4 luni; acum sunt in luna a 7-a. Problema mea este urmatoarea: stiu ca, pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, trebuia sa lucrez cu contract si sa cotizez la CAS si sanatate timp de 12 luni. In Spania, ultimul loc de munca nu a fost cu contract, deci nu pot beneficia de nimic de acolo. As vrea sa stiu, daca platesc cotizatia CAS si cea de sanatate pentru un an de zile, voi putea beneficia de vreo indemnizatie echivalenta cu salariul minim pe economie, pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in afara alocatiei de stat? Mentionez ca nu sunt casatoria inca cu tatal copilului, urmand sa realizam aceasta (n.m. - casatoria) dupa nasterea coplilului. Va multmesc din suflet si astept cu nerabdare, cat mai repede, un raspuns.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:06, 28 August 2009
pakos a scris:

Cora, in luna august a plecat de la o firma cu data de 15 si s-a angajat la cealalta cu aceeasi data. Deci nu sunt probleme ( in prezent e salariata).


Da, corect, nu am inteles ca din 15.09.este angajata la alta firma. Achiesez la solutiia propusa de tine, dar nu stiu daca prietena va dori sa achite amenzile la care va fi supusa, inclusiv plata retroactiva a contributiilor datorate de angajat si angajator cu penalitatile aferente...pe baza declaratiilor rectificative. Sa nu uitam insa ca, daca va fi controlata firma prietenei, va trebui sa refaca si statele de plata aferente acelei perioade, astfel incat sa rezulte prezenta user-ului la serviciu in acea perioada...;)
Da, Cora. Modalitatea de rezolvare este dificila, insa este singura. :)
De fapt, ar mai fi o solutie: actiune in instanta depusa de user, prin care sa ceara obligarea angajatorului la inregistrarea CIM, etc., iar cu acea hotarare definitiva si irevocabila, prietena sa efectueze acele operatiuni. Insa nu exclud posibilitatea ca in momentul in care va merge la ITM sa inregistreze contractul, avand atasata si acea hotarare, sa nu primeasca si o amenda bonus (cu toate ca pana atunci ar trece 6 luni si s-ar prescrie fapta :) ).
Tot pe forum mi s-a spus ca amenda poate fi intr 300 -600 .Se poate sa fi fost o greseala?Dc e intre 3000-6000 atunci cred ca mai bine o las asa.Aenda as fi platit-o eu .Dar atat de mult nu cred ca imi pot permite.Va multumesc mult
Va citez din Legea 130/1999:
Art. 1. - Contractele individuale de muncă încheiate de următoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de muncă:
a) persoanele fizice;
b) societăţile comerciale cu capital privat;
c) asociaţiile cooperatiste;
d) asociaţiile familiale;
e) asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale şi patronale;
f) orice alte organizaţii care sunt constituite şi funcţionează potrivit legislaţiei române.
Art. 7. - Nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
Daca inspectorul de munca ce vine in control e "de treaba", poate acorda amenda minima, cu posibilitatea de a plati doar jumatate in termen de 48 ore ( adica 1500 lei).
Sau puteti lua in considerare cealalalta varianta, cu actiunea judecatoreasca.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
pakos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului uriasul_xxl uriasul_xxl Buna ziua, va rog sa ma ajutati in problema urmatoare. pe 15 septembrie 2010 mi-am dat demisia si de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata. Ce pot sa ... (vezi toată discuția)
In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului eprocent eprocent [b]In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului.[/b] Sotia este in prima luna de sarcina si de 3 luni nu mai este angajata. Ce trebuie facut pentru a ... (vezi toată discuția)
Pot plati cartea de munca singura? ada2113 ada2113 1 Imi pot plati cartea de munca singura (nemaiavand in prezetn un loc de munca)? 2 Daca da pot face acest lucru retroactiv (cu 3 luni in urma)? 3 Daca ... (vezi toată discuția)