avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Am 29 de ani, am muncit 4 ani in Spania, interna (am ingrijit o batrana, care a decedat in 2008), drept urmare, am mai ramas cateva luni, ca baby-sitter, ca sa ma pot intretine. Acolo, am beneficiat de asigurari medicale etc. Revenind in tara, nu am reusit sa ma angajez, avand in vedere ca nu am studiile definitivate, fiind si insarcinata in 4 luni; acum sunt in luna a 7-a. Problema mea este urmatoarea: stiu ca, pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, trebuia sa lucrez cu contract si sa cotizez la CAS si sanatate timp de 12 luni. In Spania, ultimul loc de munca nu a fost cu contract, deci nu pot beneficia de nimic de acolo. As vrea sa stiu, daca platesc cotizatia CAS si cea de sanatate pentru un an de zile, voi putea beneficia de vreo indemnizatie echivalenta cu salariul minim pe economie, pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in afara alocatiei de stat? Mentionez ca nu sunt casatoria inca cu tatal copilului, urmand sa realizam aceasta (n.m. - casatoria) dupa nasterea coplilului. Va multmesc din suflet si astept cu nerabdare, cat mai repede, un raspuns.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:06, 28 August 2009
shanna_aly a scris:

Buna ziua.nu am fost in somaj.dar pot vorbi cu o prietena care are firma sa ma angajeze in perioada 15 feb- 15 mai?se poate?eu am semnat contractul in aceeasi zi in care mi-am dat demisia.patronul a declarat firma in faliment si a deschis una noua.(15 .08.09)


Cum sa va angajeze retroactiv?
Daca nu ati fost in somaj in acea perioada, ca de altfel nici din 15.08 pana in prezent, atunci nu veti avea stagiu complet de cotizare de 12 luni anterioare nasterii copilului si astfel nu veti beneficia de indemnizatie, ci numai de alocatie. ;)
pakos a scris:
Pentru perioada august 2009 nu sunt probleme.

Cum adica, nu sunt probleme? Daca si-a dat demisia, nu va putea beneficia de indemnizatie de somaj, perioada asimilata veniturilor impozabile in intelesul Legii nr. 148, astfel ca, chiar daca va rezolva (!?) cu incheierea unui CIM retroactiv (!?) pe perioada 15.02.-15.05.2009, va avea aceasta perioada "descoperita" si nu va avea un stagiu complet de cotizare, ci cu lipsuri, ceea ce in final va conduce la respingerea cererii de acordare a indemnizatiei. Doar daca reuseste, tot retroactiv (!?), sa se angajeze din 15.08.2009 si pana la data nasterii copilului. ;)
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Corina Capotã, Avocat
din 15.08.09 am semnat si contractul pe noua firma si in prezent am contract.am intrerupere numai in perioada 15 feb -15 mai 09.
Cora, in luna august a plecat de la o firma cu data de 15 si s-a angajat la cealalta cu aceeasi data. Deci nu sunt probleme ( in prezent e salariata).
Eu vorbeam de acea perioada, 15.02-15.05.09, unde are intrerupere. Se poate rezolva dupa cum scriam in postul anterior. O reclama pe prietena la ITM ca a lucrat in acea perioada la ea (intocmeste un CIM cu acea perioada), prietena recunoaste cand vin organele de control ITM. Se intocmeste pv de contraventie, ii da amenda prietenei si ii da ca masura sa inregistreze CIM-ul respectiv pentru acea perioada, sa ii plateasca darile aferente si sa depuna declaratiile respective B-)
Asa ar putea sa rezolve cu perioada de intrerupere ...
shanna_aly a scris:

din 15.08.09 am semnat si contractul pe noua firma si in prezent am contract.am intrerupere numai in perioada 15 feb -15 mai 09.cine plateste indemnizatia patronul sau statul?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului uriasul_xxl uriasul_xxl Buna ziua, va rog sa ma ajutati in problema urmatoare. pe 15 septembrie 2010 mi-am dat demisia si de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata. Ce pot sa ... (vezi toată discuția)
In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului eprocent eprocent [b]In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului.[/b] Sotia este in prima luna de sarcina si de 3 luni nu mai este angajata. Ce trebuie facut pentru a ... (vezi toată discuția)
Pot plati cartea de munca singura? ada2113 ada2113 1 Imi pot plati cartea de munca singura (nemaiavand in prezetn un loc de munca)? 2 Daca da pot face acest lucru retroactiv (cu 3 luni in urma)? 3 Daca ... (vezi toată discuția)