avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Am 29 de ani, am muncit 4 ani in Spania, interna (am ingrijit o batrana, care a decedat in 2008), drept urmare, am mai ramas cateva luni, ca baby-sitter, ca sa ma pot intretine. Acolo, am beneficiat de asigurari medicale etc. Revenind in tara, nu am reusit sa ma angajez, avand in vedere ca nu am studiile definitivate, fiind si insarcinata in 4 luni; acum sunt in luna a 7-a. Problema mea este urmatoarea: stiu ca, pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, trebuia sa lucrez cu contract si sa cotizez la CAS si sanatate timp de 12 luni. In Spania, ultimul loc de munca nu a fost cu contract, deci nu pot beneficia de nimic de acolo. As vrea sa stiu, daca platesc cotizatia CAS si cea de sanatate pentru un an de zile, voi putea beneficia de vreo indemnizatie echivalenta cu salariul minim pe economie, pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in afara alocatiei de stat? Mentionez ca nu sunt casatoria inca cu tatal copilului, urmand sa realizam aceasta (n.m. - casatoria) dupa nasterea coplilului. Va multmesc din suflet si astept cu nerabdare, cat mai repede, un raspuns.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:06, 28 August 2009
Multumesc pakos... Am revenit, cu o mica intarziere cauzata de bebe... La subiect: nu m-a dezamagit raspunsul, doar ca eu am crezut ca s-a mai schimbat ceva in tara asta... Se vede treaba ca nu... Eu lipsind atatia ani din tara (n.m. - 4 ani, interna, fara posibilitatea de a veni sa-mi vad familia macar de sarbatori), ma obisnuisem cu sistemul de acolo si acum sunt, poate, putin aeriana in ceea ce priveste legislatia romaneasca. Credeam ca statul roman, daca vrea sa creasca natalitatea, ofera anumite sanse si pentru a-ti crea o familia sanatoasa. De aceea am ales sa ma intorc in tara, ca sa-mi intemeiez o familie, sa ma casatoresc aici, pentru ca viitorul meu sot nu agreeaza ideea de a trai printre straini (desi a stat cu mine in Spania 3 luni pana la revenirea mea in tara). Nunta dorim s-o facem dupa ce voi naste. Cu indemnizatie sau fara, copilul va creste... vom fi o alta familie din Romaia defavorizata din punct de vedere social. Inca o data, mii de multumiri... Voi reveni cu subiecte noi.
Imi pare rau Mitzulina de situatia in care va aflati, insa sincer, eu nu mai am asteptarile pe care le ai tu de la "statul roman" de multa vreme :( .Important este insa sa fiti voi sanatosi, alaturi de copilas. Restul s-or rezolva, cu rabdare.
OUG nr. 148/2005 prevede:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale. (Introdus prin L 240/2009)
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.


Pe cale de consecinta, nu veti putea beneficia de aceasta indemnizatie pentru ca nu va incadrati in niciunul dintre cazurile expres si limitativ prevazute de lege. ;)
O seara buna tuturor... M-am resemnat si va multumesc pentru gandurile si urarile bune. Cu bine... Voi urmari pas cu pas acest forum, foarte interesant.
Buna ziua.Am lucrat cu contract in perioada 15 oct 2008-15 feb 2009.Apoi am inceput activitatea la o alta firma din 15 mai 2009-15 aug 2009.Patronul a schimbat firma si a trebuit sa-mi dau demisia pe 15 aug 2009.Pe firma noua am semnat contractul tot cu data de 15 aug 2009.Sunt insarcinata in 3 luni,si ar trebui sa nasc la inceputul lunii martie.Primesc indemnizatie ?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt cresterea copilului uriasul_xxl uriasul_xxl Buna ziua, va rog sa ma ajutati in problema urmatoare. pe 15 septembrie 2010 mi-am dat demisia si de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata. Ce pot sa ... (vezi toată discuția)
In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului eprocent eprocent [b]In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului.[/b] Sotia este in prima luna de sarcina si de 3 luni nu mai este angajata. Ce trebuie facut pentru a ... (vezi toată discuția)
Pot plati cartea de munca singura? ada2113 ada2113 1 Imi pot plati cartea de munca singura (nemaiavand in prezetn un loc de munca)? 2 Daca da pot face acest lucru retroactiv (cu 3 luni in urma)? 3 Daca ... (vezi toată discuția)