avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... etape concediere din motive care nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

etape concediere din motive care nu tin de persoana angajatului

Buna ziua,

Lucrez la o companie care a luat decizia ca din 28 persoane cate suntem, sa dea 4 afara.
Intrebarea mea este, care sunt etapele pe care trebuie eu, ca reprezentant al angajatorului, sa le urmez, pentru ca oamenii sa poata beneficia de somaj?
Care este primul lucru care trebuie facut, decizia de concediere sau preavizul? Trebuie duse ceva acte la ITM?
Oameniii beneficiaza de salariu compensatoriu?
Va multumesc anticipat!
PS: Am mare nevoie de ajutorul dvs.:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 23 Iulie 2010
este bine sa intocmiti decizia de concediere in ultima zi a preavizului si, daca se poate, sa o duceti la ITM.ca sa castigati timp, sa aiba inspectorul timp sa inchida carnetele mai repede.

da, preavizul poate sa inceapa din 17.08 dar aveti grija ca toti salariatii vizati sa semneze de luare la cunostinta tot in 17.08
1. Completarea in carnetul de munca este treaba ITM.
2. Perioada de preaviz, de 20 de zile lucratoare, intra in vigoare de la data la care salariatul a luat la cunostinta prin semnatura. Asa ca fiti atenta sa le dati la semnat in aceeasi zi cand le emiteti.Daca preavizul incepe de pe data de 17.08.2009, scrisorile de preavizare le puteti da si mai inainte, dar nu mai tarziu de 17.08.2009, pentru ca atuci se prelungeste preavizu si nu mai corespunde cu ce scrie in scrisoare.
3. Decizia de concediere o faceti, cel mai devreme, in ultima zi de preaviz, pentru a nu munci de doua ori. S-ar putea ca unul din salariatii aflati in preaviz sa vina cu certificat medical si atunci se prelungeste preavizul cu zilele de medical si trebuie facuta, apoi, alta decizie.
4. Decizia de concediere trebuie dusa la ITM in cel mult 5 zile de la data emiterii.
Va multumesc mult:rolleyes:
Datorita Dvs., un lucru care mi se parea extrem de complicat a devenit foarte simplu...de acum incolo o sa fiu un vizitator activ al acestui site!

Mai am o singura intrebare: Daca preavizul expira, de ex: pe 20.09, decizia va fi cu data de 21.09 sau cu 20.09/?/
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
broscuta21, utilizator
Daca data de 20.09. este ultima (a 20-a) zi de preaviz, concedierea se face cu 21.09.
Multumesc!!!

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara sau desfiintarea postului crisadi crisadi Buna ziua In urma cu o luna am aflat ca un salariat de-al nostru are firma si presta servicii de mecanizare clientilor cu care noi lucram, dar castigurile si ... (vezi toată discuția)
Concediere-desfiintare post Q&A Q&A Buna ziua, Care sunt pasii pe care un angajator trebuie sa ii urmeze pentru a concedia un angajat datorita desfiintarii postului (pe motive ... (vezi toată discuția)
Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)