avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi si obligatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi si obligatii parintesti

Buna ziua,am o hot.definitiva de incredintare copil.Acum,dupa 3 ani am un dosar deschis de parintelui nerezident ptr.schimbare domiciliu,exercitarea autoritatii parintesti si pensie,Pe data de 21.06 am primit o notificare ca incepand cu data de 24.06 copilul va pleca in vacanta cu parintele nerezident la bunicii in alt oras,copilul fiind bolnav(are o viroza cu temperatura mare)nu poate lua parte nici la serbarea de sfarsit de an.Intrebarea mea este,ce pot sa fac in situatia data,cand parintele nerezident nu ma crede si nu-l intereseaza amenintadu-ma ca refuzul de a respecta un act legal este de natura penala.?In hot.jud.scrie ca trebuie anuntat celalalt parinte cu minim 2 saptamani inainte
regret sa va spun, pentru ca mi-as dori si as spera sa aveti alta experienta macar de acum inainte insa situatia de fata a dumneavoastra nu se pupa cu cazul expus. Drept urmare remarca dumneavoastra nu isi are locul in context.
Pentru ca de regula ar fi bine cand arde copilul de febra sa il informezi si pe celalalt. Ce face el e partea a doua, dar tu te achiti de responsabilitatea ta fata de copil in primul rand.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2016
When, utilizator
In cazul expus, user-ul a specificat clar :"Parintele nerezident a fost anuntat imediat,-evident nu ne-a crezut,cum face mereu si a fost invitat sa se convinga la domiciliu,refuzand."
Situatiile se asemana, din punctul meu de vedere. Chit ca parintele rezident nu ii stie numarul de telefon celuilalt parinte, chit ca il stie si il informeaza dar nu il crede ca cel mic are febra, concluzia este evidenta: intentia exista pentru o comunicare normala cu celalalt parinte dar din pacate sicanarile sunt mai tentante pentru unii parinti decat o relatie eficienta, in beneficiul copiilor.
Eu nu inteleg un lucru: Cei doi parinti se acuza reciproc. Cu certitudine exista adevar si in sustinerile unuia si in ale celuilalt. Difera proportia. E oare important sa stabilim ca dreptatea mamei e de 75% si a tatalui de doar de 25%? Daca proportiile se modifica la cu 60 cu 40 sau la 50 cu 50 ce schimba asta din starea de fapt? Nimic, in opinia mea. E insa nevoie sa existe o admitere morala a acelei x% de vina? Eu zic ca da. Caci nu se poate merge mai departe daca nu vrei sa asumi nici 1% din vina. Si atunci, daca admiti ca parintele rezident nu face nu drege de a-l dracu ce e, de ce nu asumi tu ca nerezident o conduita impecabila in raport de copil (ca doar parca despre el era vorba) si nu lasi ca sa zic asa ca proportia de vina sa se modifice drastic in favoarea ta si la un moment dat sa poti intreba: Cu ce gresesc? Am facut aia, aia, aia indiferent de ceea ce ai facut tu. Am dovedit ca mi e mai drag rolul de parinte decat cel de concurent in ale vinovatiei! Nimeni nu se poate bate cu el insusi.
Si totusi, desi nerezidentul afirma ca interesul lui e exclusiv fata de copil, tot ce face are legatura exclusiva cu atitudinea rezidentului. Cum sa fi credibil cand fiecare vorba iti e contrazisa de fiecare fapta? Si cand nu esti credibil cum sa astepti dialog si intelegere?
Proastasatului, un mesaj destul de echilibrat. Vorbiti de vina insa, in relatia proasta pe care o aveti cu fostul, care e vina dumneavoastra? Sau cand e vorba de asumarea responsabilitatii, va referiti la asta ca la ceva care ar trebui sa apartina strict nerezidentilor?

Atunci cand nu ti se raspunde la telefon, cand nu esti informat despre copil, unde este exact vina nerezidentului?

Si atata timp cat scrieti cu lejeritate ca propriul copil isi respinge tatal pe niste motive pe care le considerati puerile, insa le respectati, nu il ajutati sa le depaseasca, spre binele lui, nu ramane decat ca noi, restul sa speram ca in caz de boala, motivele puerile de refuz al injectiei nu va vor opri sa faceti ce e mai bine pentru el.

Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2016
When, utilizator
Pana la urma care sunt obligatiile parintelui nerezident? Ce inseamna pana la urma custodie comuna? parintele nerezident nu participa la cheltuielile de zi cu zi si nici la cele ocazionale(haine,incaltaminte,rechizite,medicamente etc.),ca nu are bani, vine din cand in cand la scoala dar nu o intreaba niciodata pe invatatoare de evolutia copilului,dar te acuza ca nu-l informezi,cand se intampla sa se imbolnaveasca tocmai cand trebuie sa-l ia,te acuza ca refuzi sa-i dai copilul si ii incalci drepturile si iti face si reclamatie la politie ca nu a vazut copilul de nu stiu cand(total eronat)dar nu intreba de ce este bolnav copilul,cum se simte daca poate ajuta cu ceva sau macar sa-l vada,sa-i vorbeasca,cand il rogi sa schimbi medicul care este f.departe de casa pentru ca la 5 m de casa este o policlinica si el refuza,cand te vorbeste de rau fata de copil,si ii povesteste cum o sa-ti deschida multe dosare in care te va distruge si copilul vine acasa plangand,etc,etc.Pe urma se mira ca nu mai vrea copilul sa-l vada,si tot tu esti de vina in loc sa se intrebe daca nu cumva el a gresit cu ceva fata de copil.Lupta,dupa mine se poarta intre parinti,uni depasesc mai repede despartirea altii nu,fara sa se tina seama ca la mijloc este un suflet nu un obiect

Alte discuții în legătură

Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)
Program de vizita nerespectat de parintele nerezident guest3333 guest3333 Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita? De ex. parintele nerezident are de sambata de ... (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna mara2017 mara2017 In urma divortului, eu am custodia copilului. De curand, tatal, a cerut custodie comuna, desi nu si-a vizitat copilul de mai multi ani si nici nu pastreaza ... (vezi toată discuția)