avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita program vizita minor

Buna ziua,
Am fost instiintata ca tatal copilului meu a facut dosar de executare silita privind dreptul de vizitare a minorului. Mentionez urmatoarele:
- prin hotararea judecatoreasca eu sunt obligata sa permit accesul tatalui pentru efectuarea programului de vizita conform programului specificat in hotarare;
-de aproximativ doua luni de zile fetita refuza sa se intalneasca cu tatal ei, deoarece, acesta fiind din alta localitate, a dus-o la domiciliul sau (lucru prevazut in hotarare), chiar si atunci cand fetita l-a rugat sa nu faca acest lucru;
- eu nu am ingradit accesul lui la copil, in sensul acesta am inregistrari filmate, cum ca i-am deschis usa, am convins fetita sa mearga pana la usa la el, dar cand a venit vorba sa plece cu el, fetita a inceput sa plaga si a refuzat. Am de asemenea o filmare in care fetita vorbeste cu el la telefon si ii spune ca nu doreste sa se intalneasca cu el, motivul fiind ca o va duce iar acasa la el.
- de asemenea, am martori care pot confirma faptul ca nu i-am ingradit in niciun fel accesul si ca fetita este cea care refuza.
In aceste conditii,
1. In ce masura este legala executarea?
2. Pot sa contest executarea, eventual sa cer anularea acesteia? Daca da, unde se depune contestatia?
3. In ce masura pot fi eu obligata sa suport cheltuielile implicate de o asemenea executare, avand in vedere faptul ca am martori si inregistrari care dovedesc faptul ca nu am incalcat ordinul judecatoresc in niciun fel?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
cristinahogye, utilizator
Stimata doamna,
Daca programul s-a desfasurat excelent pana acum si mai nou exista o problema, incercati sa o rezolvati. Nu credeti ca tatal ar fi de acord cu consilierea parentala impreuna cu copilul?

Ati putea solicita dvs in instanta schimbarea programului pentru fetita, facand dovada schimbarii situatiei de fapt de la data ramanerii definitve a ultimei hotarari. Puteti solicita ca programul sa se desfsoare pentru o perioada de cateva luni in locuri publice cu dvs de fata. Daca sunteti de buna credinta problema se va rezolva si nu se va ajunge la executare sau penalitati. Oricum in urma executarii tot consiliere se dispune, asa ca puteti deja sa ii propuneti deja dvs asta tatalui. Dar nu vorbesc sa va acoperiti de inca o hartie, ci vorbesc sa incercati sincer sa o ajutati pe cea mica in relatia cu tata.

Stimate domn, eu nu i-am facut fostului sot nicio plagere pana acum, nu l-am executat silit nici pt partaj chiar daca nu a platit cum ne-am inteles; nu i-am facut plageri nici daca a injurat fetita, nici daca a intarziat sa o aduca acasa- deci cu nicun motiv nu am actionat impotriva lui pentru simplul motiv ca nu am vrut sa continui sfada si hartza. INTELEGETI? nu am vrut sa-mi fac de lucru cu el in niciun fel. Acum doi ani cand fetita a inceput gradinita,a trebuit sa aduca si el adeverinta de venit, si, desi am vazut ca i-a crescut salariul, nu am cerut marirea pensiei alimentare.
Nu vreau nici acum sa dezvolt probleme in instanta, cu executori, cu rahati pe bat. Nu vreau scandal de niciun fel. sub nicio forma. nu a vrut fetita sa mearga eu am crezut de cuviinta sa nu o blig. Nu vreau ca, atunci cand creste, sa trebuiasca sa ma justific in fata ei de ce i-am interzis sa-si vada tatal, dar nici de ce AM OBLIGAT-O. Asta a fost rationamentul meu. Moral sau nu, legal sau nu, pot doar sa constat doar acum. Mi-am scris problemele aici pentru ca efectiv nu cunosteam legislatia, nu stiam ce am de facut. sI atata timp cat in hotarare scrie "obliga pe parata sa permita vizitarea minorului de catre reclamant"- lucru pe care eu nu l-am incalcat, am ramas socata ca eu sunt executata pentru un lucru pe care nu l-am incalcat.
" Daca minorii incalca legea parintii platesc" scria cineva. Cum se aplica aici custodia comuna. Ori daca minorul incalca legea plateste doar mama, chiar daca si tatal are custodie?
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
cristinahogye, utilizator
Doamna Cristina, înregistrările vă ajută să combateţi plângerea penală conf. art. 379 Cod Penal, dar nu vă ajută să evitaţi plata executării silite, consilierea şi aplicarea de penalităţi. Unica soluţie pe care o aveţi la îndemână este să obligaţi copilul să plece cu tata, chiar dacă nu aţi încălcat nici o lege şi nici o hotărâre. Pentru consecinţe, oricum numai dvs. răspundeţi, că fetiţa locuieşte cu dvs. şi se consideră că numai dvs. o influenţaţi.
Am înţeles că doriţi sfaturile unor specialişti, vă asigur că nimeni nu vă va spune mai mult decât aţi citit aici.
Pe scurt:
-Legea 272/2004 prevede responsabilităţi egale pentru părinţi, iar autoritatea părintească comună reprezintă participarea ambilor părinţi la deciziile importante din viaţa copilului, în rest, părintele la care locuieşte copilul, numit părinte rezident, se ocupă de problemele zilnice ale minorului. Părinţii trebuie să asigure în mod solidar condiţiile necesare pentru dezvoltarea minorului, pentru învăţătură şi orientare profesională.
O infimă proporţie din responsabilităţile părinteşti este asigurarea relaţiilor personale ale minorului cu părintele nerezident şi cu persoanele faţă de care a dezvoltat ataşament.

Întrucât în vechiul Cod Civil, executarea silită ce privea minorii nu era clar definită, în Noul Cod de Procedură Civilă, s-a trecut la explicitarea în amănunţime a acesteia şi se regăseşte în art. 909 - 913 Noul Cod de procedură civilă. În conformitate cu aceste prevederi legale, părintele nerezident a primit posibilitatea să obţină în folos propriu nişte penalităţi, între 100-1000 lei/zi întârziere, dacă minorul refuză plecarea cu el.
Penalizarea nu este condiţionată de cauza refuzului minorului, părintele la care locuieşte copilul este sancţionat atât cu cheltuielile executării silite, cât şi cu penalizările.
Martonze, utilizator
cristinahogye a scris:

Eu nu i-am facut fostului sot nicio plagere pana acum, nu l-am executat silit nici pt partaj chiar daca nu a platit cum ne-am inteles; nu i-am facut plageri nici daca a injurat fetita, nici daca a intarziat sa o aduca acasa- deci cu nicun motiv nu am actionat impotriva lui pentru simplul motiv ca nu am vrut sa continui sfada si hartza. INTELEGETI? nu am vrut sa-mi fac de lucru cu el in niciun fel. Acum doi ani cand fetita a inceput gradinita,a trebuit sa aduca si el adeverinta de venit, si, desi am vazut ca i-a crescut salariul, nu am cerut marirea pensiei alimentare.
Nu vreau nici acum sa dezvolt probleme in instanta, cu executori, cu rahati pe bat. Nu vreau scandal de niciun fel. sub nicio forma.

Doamna, din pacate ceea ce vreti dvs. nu prea se poate. Poate ar fi cazul sa-i raspundeti cu aceeasi moneda. Stie prea bine ca nu vreti scandal, deci ca nu veti riposta. Poate omul pricepe daca vorbiti pe limba lui...

Atasamentul a invins mereu primitivismul (facatura) alienarii parentale.

25Maria23, utilizator
VA MULTUMESC TUTUROR PENTRU INFORMATII SI PARERI. A FOST O ZI INTENSA.
D-na Cristina, eu va doresc sa aveti putere sa depasiti aceasta cumpana a vietii D-voastra. Puncte de vedere diferite...dar totul se invarte in jurul ideii de baza : interesul superior al copilului.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)