avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita program vizita minor

Buna ziua,
Am fost instiintata ca tatal copilului meu a facut dosar de executare silita privind dreptul de vizitare a minorului. Mentionez urmatoarele:
- prin hotararea judecatoreasca eu sunt obligata sa permit accesul tatalui pentru efectuarea programului de vizita conform programului specificat in hotarare;
-de aproximativ doua luni de zile fetita refuza sa se intalneasca cu tatal ei, deoarece, acesta fiind din alta localitate, a dus-o la domiciliul sau (lucru prevazut in hotarare), chiar si atunci cand fetita l-a rugat sa nu faca acest lucru;
- eu nu am ingradit accesul lui la copil, in sensul acesta am inregistrari filmate, cum ca i-am deschis usa, am convins fetita sa mearga pana la usa la el, dar cand a venit vorba sa plece cu el, fetita a inceput sa plaga si a refuzat. Am de asemenea o filmare in care fetita vorbeste cu el la telefon si ii spune ca nu doreste sa se intalneasca cu el, motivul fiind ca o va duce iar acasa la el.
- de asemenea, am martori care pot confirma faptul ca nu i-am ingradit in niciun fel accesul si ca fetita este cea care refuza.
In aceste conditii,
1. In ce masura este legala executarea?
2. Pot sa contest executarea, eventual sa cer anularea acesteia? Daca da, unde se depune contestatia?
3. In ce masura pot fi eu obligata sa suport cheltuielile implicate de o asemenea executare, avand in vedere faptul ca am martori si inregistrari care dovedesc faptul ca nu am incalcat ordinul judecatoresc in niciun fel?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
cristinahogye, utilizator
cristinahogye a scris:

nu am ingradit accesul tatalui nici atunci cand in mod normal nu avea drept de vizita. si anume, la gradinita doamnele educatoare mi-au spus ca au avut astfel de cazuri in care mama nu a fost de acord cu vizita tatalui la gradinita pe motiv ca nu se incadreaza la programul de vizita prevazut de instanta. eu nu am obiectat nimic cand a mers sa o viziteze la gradinita, tocmai ca sa nu fie probleme.

TOTAL ILEGALĂ POZIȚIA DOAMNELOR EDUCATOARE`!
Tata/Mama are dreptul să meargă la școală/grădiniță oricând să ceară informații și să vadă copilul, indiferent dacă exercită sau nu în comun autoritatea părintească, cu atât mai mult dacă se află și în exercițiul autorității părintești.
`
JURISPRUDENȚĂ - Curtea de Apel Constanța a HOTĂRÂT:
"Cererea de vizitare a copiilor la şcoală nu se circumscrie conţinutului noţiunii de legături personale cu minorul, ci vizează dreptul şi obligaţia părinţilor de a se îngriji de învăţătura şi de pregătirea profesională a copilului. Părinţii copilului au dreptul să stabilească felul învăţăturii şi pregătirii profesionale a copilului. Părintele căruia nu i s-au încredinţat minorii este îndreptăţit să aibă acces în şcoală pentru a obţine informaţii de la conducerea şcolii cu privire la situaţia şcolară a copiilor săi, iar refuzul nejustificat al şcolii de a furniza relaţiile solicitate poate fi cenzurat". (C.A. Constanţa, s. civ., min. şi fam., confl. mun. şi asig. soc., dec. civ. nr. 6/FM/2009).

Art. 19 din LEGEA 272/2004 republicată în martie/2014:
(1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.

DECI, în privinţa posibilităţii părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală, și de a se interesa de situația școlară legată de orice decizie importantă privitoare la minor, vă pun în vedere că, în baza Art. 19 din LEGEA 272/2004 republicată în martie/2014 (MAI SUS CITAT), privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, că limitarea sau restrângerea dreptului părintelui ori a copilului de a avea legături personale se poate face numai din dispoziţia instanţei de judecată şi numai dacă există motive temeinice de natură a pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Altfel spus, cât timp nu există o decizie a instanţei de judecată prin care să se îngrădească exercitarea dreptului părintelui separat de copil de a menţine legăturile personale cu acesta, nici celălalt părinte(rezidentul) care găzduiește minorul şi nici vreo altă persoană fizică sau juridică nu poate limita acest drept. Prin urmare, nu este necesară o hotărâre judecătorească care să prevadă dreptul părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală sau de a se interesa de situaţia copilului, ci dimpotrivă, în condiţiile în care nu există o restricţie în acest sens impusă pe cale judecătorească, indiferent de poziţia părintelui(rezident) care are în găzduire copilul, nici o persoană fizică sau juridică nu poate limita aceste drepturi ale tatălui, sub rezerva normelor care reglementează accesul persoanelor în respectiva instituţie de învăţământ. Aşadar, indiferent de acordul sau dezacordul părintelui(rezident) care găzduiește copilul, CONDUCEREA școlii este obligată de Art. 36 Alin. (3) și (5) din LEGEA 272/2004 republicată în martie/2014, să permită părintelui nerezident să-și viziteze copilul şi să-i dea informaţiile necesare cu privire la situaţia minorului.

Art. 36, Alin. (5) din LEGEA 272/2004 republicată în martie/2014: "Ambii părinți, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita și de a primi informații despre copil din partea unităților școlare, unităților sanitare sau a oricăror altor instituții ce intră în contact cu copilul".

Art. 36, Alin. (3) din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014:
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.

Părinţii sunt îndrituiţi să aleagă felul educaţiei ce urmează să fie dată copilului lor, au obligaţia să îl înscrie la şcoală şi să asigure cu regularitate frecventarea cursurilor şcolare; calitatea de reprezentant legal al copilului îi conferă părintelui dreptul de a supraveghea modul în care se desfăşoară educaţia copilului şi dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării în cadrul procesului instructiv educativ şi de a se adresa în acest sens conducerii unităţii de învăţământ; şcoala nu poate să se substituie părinţilor, educaţia morală şi comportamentală fiind atributul exclusiv al familiei. (Art. 51 Alin (2) și Art. 52 Alin (3), din Legea nr. 272/2004 modificată și republicată în martie-2014).
Dle When, sunt de acord cu d-voastra pana la un anumit punct. Mama sa incerce sa ii spuna fetitei ca "cu dragoste si calm ca excluderea tatalui din viata ei nu este o varianta". Dar de ce toate eforturile trebuiesc duse doar de dna? De ce tatal fetitei s-a dus direct la executor si nu a incercat o mediere cu mama, niste solutii gen: sa merg in parc cateva ore, petrec timp de calitate cu ea, a.i. preluarea fetiteti sa se faca treptat. Si tatal a observat aceste lucruri, nu isi pune intrebarea de ce nu mai vrea sa mearga cu el, ce poate face in acest sens a.i. sa nu genereze in conflicte?
In opinia mea, daca vrei sa mearga relatia cu copilul, trebuie sa il iei cu binisorul, sa faci lucruri care ii plac si poate incet-incet, va merge si la noul domiciliu al tatalui. Nu te duci direct la executor si astepti ca peste noapte acesta sa fie zana cu bagheta magica, care va face ca fetita sa mearga imediat la tine.
guest333, va rog sa imi aratati si mie unde scrie ca acest copil, din subiectul deschis de user, este batut sau maltratat.
De asemenea, niciunul din domnii aici pe forum, nu a spus niciodata ca e firesc, normal sau benefic ca minorul sa fie agresat fizic cu o palmuta sau injuratura. Va rog recititi pentru ca am senzatia ca impresiile dumneavoastra se bazeaza pe o realitate pe care o percepeti mai mult decat distorsionat.
Aici pe forum mama a cerut un sfat, nu tatal, cu el nu pot vorbi. Fireste ca ar fi fost indicat sa incerce o mediere intai, insa va spun din experienta calipsa tatalui crescanda din viata copilului, nu va duce niciodata la o dorinta de o prezenta mai mare. Adica daca acum nu ia copilul, un week-end, doua, dupa o luna nici nu vamai dori sa iasa cu el in parc. Si atunci ce faci, iar dai liber, nu o iei nici in parc. Dupa care nici nu o mai suni ca se vede treaba, nu vrea nici la telefon. Si dispari complet, dar platesti pensie, nu e toata lumea fericita asa?
Mi se pare foarte periculor ca avem un parinte de care vad ca nu se poate spune nimic rau, insa copilului lui I se da optiunea sa-l respinga. Sa lasi un copil de 5 ani sa invete ca daca vrea, poate sa-si scoata un parinte din viata lui cu fluturarea unei maini, este mai mult decat nociv. Pentru ca ghici ce, acum e tata, la 15 ani cand nu o sa o lasi sa plece cu iubitul de 20, aia exclusa vei fi tu, mama.
Asa decizie, lasata pe umerii unui copil este ceva de neimaginat si gresit.
Maroonze, tot bateti apa in piua ca minorul, stie, simte, e constient. Pai atunci de ce mai e minor? Doar ca inca nu ajunge la pedalele masinii bine? Ca daca e atat de matur, eu propun sa-i lasam si in traffic. Altceva, de ce e considerat copilul minor? Doar din cauza inaltimii? Nu cumva fiinda mental, nu e apt sa ia decizii pentru el?

Copilul nu este abuzat, nu au fost problem pana acum. Copilul nu doreste sa paraseasca mama. Asta e momentul decisiv. Ori intelegeti ca e doar o etapa, ca acum nu vrea sa va paraseasca dar mai incolo e posibil sa nu vrea sa vina. V-ar conveni ca atunci cand nu vrea sa se intoarca, domnul sa o pastreze? pana vrea ea?
Puteti sa va suparati aici pe forum insa daca continuati asa, o sa aveti parte de consiliere pe banii dumneavoastra pana ajungeti la concluzia expusa de noi aici.
cam astea ar fi variantele.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
When, utilizator
Dapix, sunteţi pe lângă subiect.
Una este să meargă părintele la unitatea de învăţământ să se intereseze, să obţină informaţii despre evoluţia copilului şi alta este să intre la ora 10 30 în sală să vadă cum se joacă copilul şi să întrerupă activitatea instructiv educativă a întregii clase.
Sentinţele citate sunt în acest sens - dreptul la informare, în afara procesului instructiv-educativ.
When, Guest 333 îmi răspundea mie:)
Vă rog frumos, daţi sfaturi şi mamei din topicul www.avocatnet.ro/content/for...
Martonze, utilizator
Da, dle When, ii raspundeam dnei Martonze.
Eu consider ca eforturi din partea parintelui rezident de a incuraja relatia cu tatal fetitei, in cazul prezentat aici, au fost facute. Dna a spus clar ca i-a explicat copilei ca trebuie sa plece cu tatal, ba chiar i-a spus ca acesta nu o va duce in alta localitate (promisiunile tatalui) si fetita i-a crezut pe amandoi. Va dati seama dezamagirea acesteia in momentul in care a vazut ca a fost pacalita si ca, de fapt, a fost dusa la mama tatalui si lasata acolo? Pai asa vrei sa petreci timp cu copilul? O iei cu forta si nu iti manifesti interesul fata de ea, lasand-o cu bunica paterna? Daca tot ajungi la executor ca nu mai vrea copilul sa plece cu tine, de ce si in momentele in care o iei cu forta, nu stai cu ea?
Ati dat exemplu mai devreme cu gradinita. Intradevar, acolo copiii se vad intr-un mediu strain, se simt rupti de parinti, interactioneaza cu educatoare mai dure prin prisma profesiei si nu vor se se mai duca, plang cand ii lasi, etc.. Dar..acest lucru cred ca nu s-a intamplat sa dureze la copilul d-voastra mai mult de o saptamana, doua, poate trei. Situatia expusa de dna, din cate am inteles, dureaza de doua luni. Ceva s-a intamplat peste care copila nu poate sa treaca.
guest3333, utilizator

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)