avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de demisie transmisa prin e-mail
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de demisie transmisa prin e-mail

Lucrez la o firma de transport international, mentionez ca am depus o cerere de demisie prin mail ,prin care anuntam ca de azi 20 07 2016 imi depun demisiain format electronoic fara semnatura ca nu am cum sa trimit aceasta, mentionand ca cea semnata o voi depune cand voi venian tara, la care patronu mia spus ca nu e valabila cererea de demisie ca nu e scrisa de mana si nu e semnata , si u mio ia in considerare , e valabila cererea care am trimiso sau trebuie sa o scriu de mana , lucru care nu e posibil , eu find plecat din tara, la venire pot sa o scriu si so datez cu data asta , si sa fie luata an considerare, an preaviz mai poate sa ma trimita an delegatie afara din tara pe perioada preavizului? Multumesc anticcipat.
@lipen:

"Trimiteti demisia datata, semnata si scanata pe email-ul firmei."

In practica curenta de resurse umane nu este indicata utilizarea inaintarii demisiei prin email!
De ce? Raspunsul e simplu:angajatul demisionar poate face dovada ca a trimis acel email dar cum poate avea certitudinea ca angajatorul este de buna credinta ,a citit emailul sau si nu l-a sters?
In acest caz nu mai putem discuta nici despre obligatia angajatorului de a inregistra "ceva ce nu avem certitudinea ca exista"...
Calea corecta este ca demisia sa fie depusa in scris,personal de catre angajat ,la registratura(secretariatul)unitatii solicitandu-se nr de inregistrare,iar in caz ca angajatul nu se poate prezenta personal la sediul unitatii,va expedia notificarea prin posta ,recomandat cu confirmare de primire.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2016
ContSters400311, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Teoria ca teoria, practica te omoara!"

eugeh a scris:

(...) patronu mia spus ca nu e valabila cererea de demisie ca nu e scrisa de mana si nu e semnata , si u mio ia in considerare ,


De aici eu inteleg ca angajatorul a luat la cunostinta despre demisia comunicata prin email!

In opinia mea, cu exceptia demisiei verbale, angajatorul trebuie sa ia in considerare demisia indiferent sub ce forma i-a fost comunicata.

In momentul in care angajatul isi depune demisia este cert ca doar de perioada de preaviz este cea care il opreste sa incheie imediat activitatea la angajator.

Care ar fi motivele pentru care angajatorul sa nu ia in considerare notificarea privind demisia atata timp cat angajatul isi respecta termenul de preaviz? Doar ca nu este scrisa de mana angajatului, nu este semnata si nu este depusa personal de angajat??

Daca angajatul isi scria demisia inainte de a pleca in cursa si era depusa la angajator de cineva din familie in perioada cand acesta era in strainatate, angajatorul avea sau nu obligatia de a inregistra demisia?
Scrie undeva in Codul Muncii ca demisia trebuie depusa personal? La art. 81 scrie doar ca trebuie comunicata si nu ca trebuie comunicata "personal".


Atata timp cat institutiile si autoritatile publice iau in considerare diverse petitii transmise prin email in care sunt comunicate chiar si fapte penale (cu exceptia celor anonime), nefiind scrise de mana sau semnate, nu vad motivul pentru care un angajator sa nu fie de acord cu luarea la cunostinta a demisei angajatului.

Firma respectiva de transport international sunt sigur ca primeste comenzile de transport pe email, comenzi care nu sunt intotdeauna scrise de mana si/sau semnate de clienti. Inseamna ca nu le ia in considerare? Nu cred!

Poate exagerez dar parerea mea este ca angajatorul poate fi notificat de demisie si printr-un mesaj text transmis prin sms. Mesajul poate fi descarcat intr-un calculator si folosit drept dovada a demisiei.

In prezent tehnologia este foarte avansata, metodele de comunicare sunt diverse, asa cum casetele, benzile de magnetofon sau cd-urile nu mai sunt de actualitate si au ajuns la muzeu tot asa si faxul sau posta au ajuns sau vor ajunge in scurt timp tot acolo.

In viitor prevad comunicarea demisiei printr-o holograma sau trimiterea unei clone la angajator!:)

Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2016
cyan, moderator
Iata si un punct de vedere prezentat de catre Elena Andriescu, Pachiu & Asociatii, "Ghidul complet al demisiei. Afla ce drepturi si obligatii ai odata cu renuntarea la locul de munca ".articol publicat pe avocatnet.ro

"Notificarea de demisie trebuie formulata in scris, trebuie sa fie clara, precisa, lipsita de echivoc. Un detaliu important este ca demisia nu trebuie motivata. Evident, salariatul este liber sa o motiveze dupa cum considera de cuviinta, dar motivele prezentate nu au nici o relevanta juridica, neimpietand asupra efectelor demisiei.

Pentru a produce efecte, notificarea de demisie trebuie comunicata angajatorului. Metoda standard de comunicare a acesteia este inregistrarea ei in registrul de intrare-iesire al angajatorului. Indeplinirea acestei proceduri produce urmatoarele efecte:

-Notificarea capata data certa; din acest moment se va calcula termenul de preaviz;
-Se prezuma in mod absolut ca anagajatorul a luat la cunostinta respectiva notificare de demisie.

Exista si situatii in practica cand angajatorul refuza sa inregistreze si pe cale de consecinta sa ia la cunostinta notificarea de demisie. In aceasta situatie, angajatul poate face dovada comunicarii acesteia, prin orice mijloc de proba. In acest sens, metoda cea mai convenabila este transmiterea acesteia prin scrisoare recomandata. In aceasta situatie, notificare isi va produce efecte de la data primirii respectivei scrisori de catre angajator."

Am vorbit despre faptul ca e indicat ca notificarea sa fie depusa personal de angajat nu pentru ca ar fi mentionat expres acest aspect intr-o reglementare ,ci prin faptul ca in acest mod ,(daca este posibil desigur),persoana are deplina gartantie ca notificarea sa este certa.
De ce sa se evite o procedura simpla ,daca respectarea acestei cerinte va conduce la inlaturarea oricaror probleme ulterioare ce pot aparea in viitor ?


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce il poate impiedica pe angajator inregistrarea demisiei comunicate prin email?

Metoda de comunicare prin scrisoare recomandata este doar o metoda "convenabila" pentru angajator dar angajatul poate demonstra notificarea prin "orice" mijloace de proba.

Din moment ce angajatul respecta obligatia de preaviz atunci si angajatorul are obligatia de a inregistra demisia sub orice forma a fost comunicata cu exceptia demisiei verbale.

Prin neinregistrarea demisiei angajatorul ii ingradeste angajatului dreptul la munca si ii poate produce acestuia un prejudiciu, de exemplu, poate pierde un alt loc de munca mai bine platit.

@hrs61, dumneavoastra ati refuza o demisie comunicata prin email similar cazului de fata? Poate omul si-a gasit un loc de munca mai bine platit si il poate pierde daca nu se prezinta dupa trecerea perioadei de preaviz.









cyan a scris:

Ce il poate impiedica pe angajator inregistrarea demisiei comunicate prin email?

......

Din moment ce angajatul respecta obligatia de preaviz atunci si angajatorul are obligatia de a inregistra demisia sub orice forma a fost comunicata cu exceptia demisiei verbale.

Prin neinregistrarea demisiei angajatorul ii ingradeste angajatului dreptul la munca si ii poate produce acestuia un prejudiciu, de exemplu, poate pierde un alt loc de munca mai bine platit.
....



Numai reaua vointa ilpoate impiedica pe un angajator sa inregistreze o demisie comunicata prin email ...chiar daca forta probanta a unei astfel de cereri este discutabila.

Angajatorulare obligatia de a inregistra cererea de demisie indiferent de modul de comunicare a aceseia ... Teza I a alin.2al art.81 C.mun. nu face nicio distinctie in acest caz.

Dreptul la munca nu este ingradit prin neinregistrarea demisiei.. sens in care vedeti art.35 C.mun. - cumulul de contracte individuale de munca la mai multi angajatori.

Alte discuții în legătură

Buna seara. am demisionat acum 2 saptamani (pe 31 iul) de la ... alex25121985 alex25121985 Buna seara. Am demisionat acum 2 saptamani (pe 31 iul) de la actualul loc de munca. Am trimis notificarea de demisie pe email. Am trimis emailul in acceasi ... (vezi toată discuția)
Demisie conf.art.81 alin.8 transmisa prin e-mail mcdinu mcdinu Un salariat transmite duminica seara prin e-mail demisia cu data de luni invocand art.81 alin.8 din Codul Muncii. Doresc sa stiu parerea dvs. in aceasta ... (vezi toată discuția)
Demisie prin e-mail lorrena78 lorrena78 Buna seara, Cum procedez daca un angajat si-a depus demisia printr-un e-mail. Demisia este cu art. 81.4 dar fara preaviz, fapt care nu deranjeaza pe nimeni, ... (vezi toată discuția)