avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de demisie transmisa prin e-mail
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de demisie transmisa prin e-mail

Lucrez la o firma de transport international, mentionez ca am depus o cerere de demisie prin mail ,prin care anuntam ca de azi 20 07 2016 imi depun demisiain format electronoic fara semnatura ca nu am cum sa trimit aceasta, mentionand ca cea semnata o voi depune cand voi venian tara, la care patronu mia spus ca nu e valabila cererea de demisie ca nu e scrisa de mana si nu e semnata , si u mio ia in considerare , e valabila cererea care am trimiso sau trebuie sa o scriu de mana , lucru care nu e posibil , eu find plecat din tara, la venire pot sa o scriu si so datez cu data asta , si sa fie luata an considerare, an preaviz mai poate sa ma trimita an delegatie afara din tara pe perioada preavizului? Multumesc anticcipat.
mottofreee a scris:

...
De asemenea nu e mentionat niciunde ca demisia trebuie sa fie olografa .



Art. 7 LEGEA nr. 455 / 2001 privind semnătura electronică:

"În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii."

Notificarea trebuie sa fie inaintata in scris,iar aceasta este o conditie de validitate a acestui document,pentru notificarea demisiei transmise in forma electronica,in cazul discutat email,asa dupa cum rezulta din continutul art mai sus mentionat pt a indeplini aceasta cerinta ar trebui ca aceasta sa fie insotita de semnatura electronica !

"Scris" inseamna cu alte cuvinte fie forma clasica fie forma electronica ,dar purtand semnatura electronica...
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
ContSters400311, utilizator
fengshuigmg a scris:

...Atata timp cat emailurile pot reprezenta dovada in instanta, cine hotaraste ca o prapadita de demisie nu poate fi considerata legala, fiinca nu este scrisa ca acum cateva mii de ani ? ...


Completari :

Referitor la forta probanta a unor asemenea inscrisuri, legislatia actuala prevede ca inscrisul in forma electronica ( avand asociata sau incorporata o semnatura electronica certificata ) este asimilat inscrisului sub semnatura privata, iar daca aceasta este recunoscut de cel caruia i se opune, produce aceleasi efecte juridice ca si un inscris autentic.

Legalitatea unui inscris o poate constata numai instanta de judecata.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Olograf inteleg si se intelege scris de mana ,nicidecum referire la dispozitive ; demisia poate fi redactata si printata la imprimanta doar semnatura trebuie sa fie olografa (prin posta recomandat/personal/curier) sau electronic cu semnatura electronica .
Avem proprietatea termenilor utilizati,cu totii stim ce inseamna "olograf" !
ATENTIE, am discutat despre respectarea cerintei ca notificarea sa fie adusa la cunostinta "in scris" prin metoda clasica,(asta insemnand ca notificarea sa parvina prin posta cu confirmare de primire,sau prin prezentare direct la angajator )sau electronica cu semnatura electronica,nu despre faptul daca notificarea este redactata prin scriere de mana sau utilizand un software specializat de redactare a textului ,ulterior printat si semnat de mana
Eu, ori de cate ori trimit cuiva un email, si vreau sa am dovada ca l-am trimis, imi trimit un CC pe o alta adresa de a mea. Astfel adresantul vede ca am o copie. In "copia" acea, transparent clientului de email folosit, sau webmail daca nu se foloseste un clinet local, exista o multime de date care nu mai pot fi "manarite", si care pot dovedi ca mailul a ajuns la destinatar; dupa un email de pilda trimis unui ziar american, au fost prinsi teroristii din Pakistan care l-au rapit si omorat pe ziaristul american Daniel Pearl, exista si un film cu acest subiect, A Mighty Heart.
Acuma, ce valoare probatorie are emailul. In esenta niciunul. Este doar un "inceput", cu care, daca ajungi in instanta, aceasta, dupa ce ia toate masurile pe care le are, poate, accentuez, poate, sa-l ia in considerare.
Pentru a raspunde la intrebarea "ce inseamna un email", propun referirea la Codul de Procedura Civila, ca dupa ala ne judecam. Si acolo scrie clar: fara semnatura electronica un emai nu inseamna nimic.
Restul sunt discutii bizantine.

Alte discuții în legătură

Buna seara. am demisionat acum 2 saptamani (pe 31 iul) de la ... alex25121985 alex25121985 Buna seara. Am demisionat acum 2 saptamani (pe 31 iul) de la actualul loc de munca. Am trimis notificarea de demisie pe email. Am trimis emailul in acceasi ... (vezi toată discuția)
Demisie conf.art.81 alin.8 transmisa prin e-mail mcdinu mcdinu Un salariat transmite duminica seara prin e-mail demisia cu data de luni invocand art.81 alin.8 din Codul Muncii. Doresc sa stiu parerea dvs. in aceasta ... (vezi toată discuția)
Demisie prin e-mail lorrena78 lorrena78 Buna seara, Cum procedez daca un angajat si-a depus demisia printr-un e-mail. Demisia este cu art. 81.4 dar fara preaviz, fapt care nu deranjeaza pe nimeni, ... (vezi toată discuția)