avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere avocat definitiv 2009
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere avocat definitiv 2009

Salutare tuturor!
Cum stati cu invatatul...ex e undeva prin nov am inteles!
Eu sunt intr-o situatie speciala: am 6 ani vechime ( carte de munca), dar nu sunt inscrisa in colegiul cons jr.Mi-am depus cererea de inscriere acum 1 luna....si deocamdata nici un rasp. Cica ei sunt "ofticati" ca doar acum apelam la ei,cand avem nevoie( la Buc s-au inregistrat 6.000 de cereri de inscriere intr-o luna).Mi-e frica sa nu refuze inscrierea...desi n-au nici un motiv legal, in lege nespecificandu-se un termen fix pana la care te poti inscrie, iar celelalte conditii le indeplinesc.
Mai este cineva in aceiasi situatie???
Cel mai recent răspuns: dr. Dan , utilizator 15:44, 16 Februarie 2010
Examenul din 4 nov este doar ptr avocatii care au efectuat stagiul de 2 ani...nu ne incadram noi acolo!
Chiar nu vreau sa intru in polemici - astazi am observat ca am tendinta sa fiu rea.... dar stiti cum suntem noi cu examenul aceasta ?

Ca atunci cand gasesti un post vacant super misto, super bine platit etc. si stupoare se cer limbi straine - vorbit citit fluent.
Si te sperii -de unde sa vorbesc peste noapte fluent ?
Suni o cunostiinta care a lucrat mai de mult la firma respectiva si ii spui pasul iar replica a fost : Cine se sperie - inseamna ca nu avem nevoie de el , cine este tupeist va depune CV oricum.

Sincer, discutam discutii - eu stiu ca dau examen pe 4 noiembrie, de invatat invat cu chiu cu vai de 5 zile , ma mai panichez din cand in cand si imi vine sa las totul balta
Intru pe forum si in loc sa vad cum aveau colegii care au dat examen de 9 - ce mai au de invatat, cum stau, si altele legate de invatat - stiti chestii care iti mai ridica moralul tie amaratului care te-ai apucat tarziu gasesc topicul de mai sus.
Si continui sa intru in fiecare zi, doar doar s-o schimba ceva - si voi nimic, continuati cu acelesi lucruri la nesfarsit.

Ps - si voi gata nu mai invatati deloc ca nu mai dati examenul anul acesta ??
Invatam, dar nu ptr ex din 4 nov...ci ptr ex care inca nu se stie cand se va org.
Nu vreau sa te descurajez, dar ex acela e clar doar destinat av stagiari...
Este f grav, daca cei de la Baroul Alba dezinformeaza chiar asa!!
Ex din 4 nov, cf deciziei98/2009:
Examenul va fi susţinut de către AVOCATII care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (1) din Lege, se va desfăşura conform Regulamentului de examen aprobat prin Decizia nr. 268/22 septembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R. şi modificat prin Decizia nr. 447 din 21 februarie 2009 a Consiliului U.N.B.R.

Art. 17, alin. 1, din Lege:

Art. 17
(1) La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar.

Cred ca e suficient de evident cine participa la acest ex...daca citesti discutiile ns anterioare, vei intelege si motivul ptr care inca nu se stie data ex la care vom participa noi!
Succes!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Body, utilizator
Andreea , Body are dreptate , nu vreau sa te jignesc dar fii mai atenta la articolele din lege , iar chestia cu ,, consilier juridic definitiv ,, ca asa a vrut angajatorul ... ar trebui sa te puna pe ganduri .... mai reflecteaza .....
Cine stie cum se mai interpreteaza Legea la Alba?:D
Cu privire la admiterea consilierilor juridici definitivi in profesia de avocat printr-un singur examen, diferite barouri au avut diferite interpretari.
Astfel, daca in provincie se cereau minim 5 ani de experienta in profesia de consilier juridic, la Bucuresti au fost acceptati si cei care aveau definitivatul in profesia de consilier juridic si mai putin de 5 ani vechime in profesie, in interpretarea art. urmator din Statut, articol care nu a fost modificat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 449/21.02.2009, adoptata in urma modificarii Legii 51 din noiembrie 2008:

Art. 281
(1)Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin.
(2) si
(3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.
(2)Prin functii juridice, in sensul art. 19 din Lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3)Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
(4)Constatarea acestei calitati va fi mentionata in decizia de inscriere in barou

Astfel, pentru consilierii juridici statutul avocatilor stabileste literal de fapt 3 categorii:
-cj care nu au sustinut examen de definitivare, care aveau vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii 514 - decembrie 2003 - aveau acces in avocatura ca definitivi pe baza unui examen de primire;
-cj care au sustinut examen de definitivare - fara sa se precizeze numarul de ani de vechime necesari-aveau acces in avocatura ca definitivi pe baza unui examen de primire;
-cj care nu aveau 5 ani vechime la intrarea in vigoare a Legii 514 si care nici nu sustinusera examen de definitivat - se puteau prevala de dispozitiile al. (1) din art. 281, in sensul ca fusesera definitivati in profesie (prin efectul Statutului profesiei, daca erau angajati la data intrarii Legii in vigoare - nu in lege este temeiul definitivarii fara examen ci in Statutul CJ, atat de contestat).

Diferitele intepretari locale/regionale au dus ca aceeasi lege si acelasi statut sa nu fie la fel pentru toti. Poate intentionat a fost redactarea acestui articol din Statut atat de cetoasa, ca pentru unii sa se poata, si pentru altii nu:O

In orice caz, legile de organizare a profesiilor juridice nu sunt mai bine scrise decat celelalte legi din statul nostru.
Pacat ca nimeni nu se inghesuie sa dea examen si sa-si dezvolte o cariera ca si consilier la Parlament, asa cum se inghesuie la avocatura sau magistratura:(
Cu siguranta toata lumea ar avea de castigat daca acolo ar profesa oameni competenti in loc de trimisii partidelor care nu-s in stare sa scoata mai mult de o lege pe sezon, impreuna cu personal de specialitate selectat tot asa...pe criteriul culorii ochilor.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Diana Persa, Avocat

Alte discuții în legătură

Vechime 10 ani ca si c.j. dorinv dorinv Vreau sa pun o intrebare: Un consilier juridic cu vechime in prezent de 10 ani, fara a avea examen de definitivat in profesie si fara a avea vechime de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Examen barou pentru persoane cu vechime juridica de 5 ani ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Pe site-ul Baroului Bucuresti am citit ca, in perioada 17-21.11.2010, va fi organizat examenul de intrare in profesie (ca definitiv), al celor ce ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)