Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:
- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla
Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
When, într-o relaţie civilizată, nu văd de ce nu aş informa tatăl despre ce năzbâtii a mai făcut copilul, că l-a durut piciorul din senin, că a rupt vesta colegului , în pauză, din greşeală, că a fost obraznic cu învăţătorul, etc., orice despre care povestesc la prieteni. Vorbesc doar despre o relaţie civilizată, nu cu un om de tipul prietenului nostru comun, care caută nod în papură pentru orice, fiindcă domnul de mai sus mi-ar spune: nu ai avut grijă de copil, nu i-ai cumpărat încălţăminte adecvată, de aceea îl doare piciorul; a rupt vesta colegului şi a fost obraznic că tu l-ai educat aşa; a răcit din neglijenţa ta; ş.a.m.d.
Este benefic pentru copil ca ambii părinţi să fie la serbare, chiar dacă nu stau unul lângă altul.La fel, la aniversarea lui, la premieri, concursuri...Am cunoscut un aşa tată şi era bine primit în familia fostei, cu respect. La fel, am chiar rudă divorţată cu copii, la ale căror evenimente - logodnă, nuntă, botez - tatăl a fost invitat cu soţia sa şi am stat şi conversat la masă absolut civilizat, ca în familie. Aşa văd eu o relaţie firească post despărţire, nu reclamaţii, plângeri, procese, penalizări.
martonze, fostul partener si-a vazut copilul de cate ori a vrut insa niciodata singur. De ce nu lasati copilul sa aiba o relatie normal doar el cu tatal lui? Cine stie, poate nu or sa mai apara reclamatii sau denigrari sau telefoane pe la antrenor si vecin. De ce nu incercati ca doar au trecut atatia ani....
Am alta intrebare pentru dumneavoastra, daca una dintre parti e de rea credinta si refuza sa comunice orice detaliu pentru a se razbuna pe fostul partener, cum ati gestiona situatia? Vi se pare firesc ca legea sa reglementeze un minim de informatie pe care trebuie sa il dai celuilalt parinte?
@When - le-am cerut si i-am notificat...cum credeti ca am aflat ca fetita deja face optionale la gradi? desi fosta sotie mi-a spus ca nu e optional si e inclus in pachetul de la gradi (ca e gradinita particulara) dar in instanta a motivat cresterea pensiei pt ca...costuri mari la gradi :)nnAm cerut directorului de la gradinita sa ma includa si pe mine in contract...din luna septembrie si pana acum nu am fost chemat sa semnez niciun contract...mi-a raspuns ca mai dureaza. L-am intrebat atunci pe baza la ce emite facturi daca nu are contract semnat si...de saptamana trecuta nu mi-a mai raspuns la sms. Nu-i nimic...tatal insista sa fie bagat si el in seama, dc nu de mama copilului, macar de autoritati, nu? nnAsta dc nu tin si autoritatile cu "mama care lupta pentru copilul ei" si sunt impotriva unui tata..care "nu este maleabil" (descriere facuta de catre psihologul care ne-a consiliat la dgaspc si care ma indemna sa-i accept toate conditiile fostei sotii...acelasi psiholog la ca)
@Martonze - si cum vi se pare cand mama ma suna sa-mi comunice ca fetita a primit un trandafir de un coleg de gradi....dar, in mod subit, uita sa ma anunte ca are probleme de comunicare si ca trebuie dusa la psiholog si o face pe la spatele meu cu directive precise -
"nu-i spuneti motivul!"
domnule Iancu, personal nu cred ca e important sa fiti trecut in contractul cu gradinita atata timp cat va informeaza in masura in care o informeaza si pe fosta partenera.
Daca nu doriti ca fata sa mearga la respectivul optional puteti face cerere catre gradinita sa o retraga de acolo, ca nu a avut acordul dumneavoastra. Cred insa ca ar fi benefic celei mici si ca nu ar trebui sa va puneti ambitia.
De curiozitate, care e pensia alimentara pe care o platiti? Daca doriti sa ne spuneti. de la ce suma a cerut fosta sotie majorarea ei?
@When - nu e vorba de nicio ambitie aici, nu e ca nu as vrea sa se duca la optionalul respectiv pt ca a dus-o mama ei...era vorba de informare si...ceva ce nu exista...acord intre noi, macar sa nu mai aflu de la straini. E dureros sa fiu pedepsit astfel si sa aflu despre copilul meu de la autoritati...sau sa dau din colt in colt pe la gradinita si medici...si de ce? pt ca asa a decis fosta sotie ca se poate razbuna pe mine...si nepasandu-i ca sufera propriul ei copil si abia apoi eu.
Va spun draga domnule, dar e cam penibil: inainte de proces aveam suma fixa - 750 lei (care deja insemna 25% din salariul meu) si in plus mai plateam 55 lei pe luna pt asigurarea de studii a fetitei.
Ei, in urma procesului suma s-a fixat la 1/4 din venit (care nu a crescut f mult in ultimii 2 ani) si mi-au luat in calcul si niste concedii medicale care mi-au crescut putin salariul, ajungand la fabuloasa suma de 816 lei. Deci, per total si scazand asigurarea a crescut cu fabuloasa suma de 11 lei (si asta doar pt ca sa faca si ea un proces impotriva mea). Si asa mi-a reprosat ca nici nu ajunge sa-i plateasca gradinita si ca mai trebuie sa puna si ea bani :)))
Pensia e platita la zi...plus alte cheltuieli pt copil din placerea mea si pe care nu le-am scazut niciodata din pensie.