Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:
- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla
Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@proastasatului - nu degeaba am mentionat mai devreme despre "mame care lupta pentru copilul lor"...
desigur ca ati subliniat doar ce am spus eu despre fosta sotie...nimic din faptele mele (mai mult, ma puneti in context cu persoane necunoascute)...nicicum se pare ca nu e bine!
Stimate doamne, dar cum vedeti dvs implicarea tatalui in viata copilului dvs?
doar sa plateasca pensie alimentara?
@Martonze- n-am ce sa fac in aceasta privinta, eu am relatia mea si fosta sotie la fel...ca ea nu se detaseaza...nu mai e problema mea...doar ca isi bate joc de copil! dc si-ar batea joc de mine, nu m-ar deranja/afecta...sa dea in mine cat vrea ea, nu-mi pasa pt ca nu ma mai intereseaza...doar de copil imi pasa si de bunastarea lui.
@martonze
Am si eu o mica curiozitate. Sa zicem ca mama acoperia cheltuieli lunare ale copilului de 2000 lei. Este posibil ca suma asta sa nu ajunga daca copilul merge la scoala privata, daca adaugi scoala privata probabil poti ajunge chiar la 2500, 3000 lei pe luna. Tata plateste si el o pensie de 500 lei de exemplu. Dau un exemplu asa pur teoretic ca vad ca va plac calculele. Printr-o nebunie a instantei sa presupunem ca schimba domiciliul copilului la tata.
Dvs spuneti: instanta nu ar avea de ce sa scada standardul de viata pe care copilul il are la mama (3000 lei lunar) pentru un standard mai scazut (500 lei lunar).
Dar de ce doamna spuneti asta? De ce ar conta unde e domiciliul? Nu sustineti ca nu conteaza timpul pe care fiecare parinte il petrece cu celalalt ci trebuie sa plateasca si basta? Instanta insa schimba domiciliul la tatal platitor de doar 500 lei in detrimentul mamei platitoare de 3000 lei. Presupunem ca mama isi va iubi la fel de mult copilul si daca copilul sta cu tata si ea doar il viziteaza in weekend sa zicem sau nu il vede deloc. Asadar mama va continua sa asigure 3000 lei pentru copil plus 500 lei ai tatalui, si ce sa vezi, standardul ramane acelasi in continuare.
Oare acei parinti ce azi se bat cu pumnul in piept cat platesc ei pentru copii in timp ce isi ridiculizeaza fostii soti daca nu reusesc sa se ridice la standardul impus, mai mentin ei acest standard atunci cand nu si-ar mai vedea deloc copiii si celalalt parinte i-ar instraina de ei?. Cat de placut e oare ca legatura cu copilul tau sa fie prin usa inchisa in nas, copilul ascuns, emailuri in bataie de joc, refuzuri peste refuzuri si transfer bancar?
proastasatului, la alt topic de saptamana trecuta daca nu ma insel, un tatic se plangea ca desi are plata pensiei in natura si trimite pachete consistente, acestea ii sunt refuzate de catre mama. Doamna refuza sa comunice nevoile copilului desi acesta intreaba constant cu ce poate ajuta, ce poate trimite. Atentie, ca nici macar nu se deplasa el sa dea pachetele ca nu cumva sa zica mama ca este hartuire. trimitea pachetele prin curier, cu doamna avand posibilitatea sa aleaga ora de livrare. Se pare insa ca avem plangeri doar ca tatal nu da bani, altfel produsele in natura repigna rezidentilor. De ce doamna, uleiul se strica daca e cumparat de tata? Nu mai este bun?
De asemenea, in cazul domnului cu penalizarile, poate nu stiti de cate ori a mers cu pachete consistente la copil, aruncate pe scara de mama care nu dorea sa vada micutul ca si tatal participa la cresterea lui.
Si atunci va intreb eu, ca parinte, ce fac mamele respective daca nu cumva chiar asa cresc copii, prin fotosinteza pe balcon, mai bine fac foamea decat sa primeasca ceva de la tata.
Desigur, ma refer la cazurile "speciale"
AgainstPas, eu unul am gasit raspunsl la intrebarea dumneavoastra. Am vazut ca multi rezidenti pretend pensie de la nerezident chiar in luna in care copilul se afla in vacanta la nerezident. In plus, pe langa ca fac scandal ca luna respective nu primesc bani, innebunesc de-a dreptul cand afla ca exista posibilitatea sa dea ei bani nerezidentului, contributie pentru luna in care copilul nu e la ei.
Haideti sa facem un sondaj, dintre parintii rezidenti de pe forum, cati dintre ei primesc pensie mai mica cand copilul se afla la nerezident si cati platesc pensie alimentara cand copilul e in luna de vacanta la nerezident.
O sa sufle vantul zic eu. Pacat ca PS nu tine discursul cu fotosinteza tuturor, doar asa, aleatoriu.
@Martonze - la fel cum exista mame care lupta pt copil....asa exista si tati de buna credinta care lupta pt copilul sau...numai ca si acesti tati sunt pusi in aceeasi oala cu cei care si-au palma in fund si nu-i mai intereseaza copilul...
si ne invartim in jurul cozii si cum auzim o poveste a unui tata de buna credinta despre o mamica ratacita...cum ii sarim in cap tatalui nesimtit.
nu e corect...nu e cinstit...
lumea vine aici pe forum sa-si spuna problemele si ce le sta pe suflet...nu ca sa fie pusi la zid si aruncati in aceeasi mocirla...