avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
Iertati-ma, insa exact ce cauta copilul langa contabil cand discuta cu tatal? E prin absurd cumva o sansa ca fiul dumneavoastra sa beneficieze de intimidate cand vorbeste sau se vede cu tatal lui? Ca se pare ca chemati tot poporul sa fie martor pentru cea mai mica interactiune.
Au si ei momentele lor singuri?

Ca nu a trait viata de familie cu tatal sau o stim si noi, e mereu insotit de dumneavoastra sau mai nou de contabil din cate sesizam. Poate prezenta dumneavoastra constanta il impiedica sa se manifeste, sa stabileasca niste conexiuni cu cel care I-a dat viata. Ce parere aveti de asta? La cat nu o sa mai fie suficient de mare sa il tineti de mana, 18 ani?

in ce sens s-a manifestat tatal agresiv? A invinetit coopilul, l-a batut? Pentru ca in cealalta postare ati zis ca cel mic s-a suparat pentru ca tatal nu a dorit sa doarma cu el. acum ca de fapt tatal a fost agresiv. ce a facut, a incercat sa-l imbratiseze?
Poate ca omul nu prefer forta, poate ca NU va prefera pe dumneavoastra.
De ce nu incercat sa-i lasati sa se vada fara dumneavoastra, eventual sa ia copilul direct de la gradinita cand are program de vizita? cautati solutii. Cele de acum nu sunt corecte.

Iar eu inca astept sa imi spuneti cum si prin ce canale ar trebui sa fie nerezidentul informat despre copil.




Pot sa va raspund eu, dragi domni :)

Prin DGASPC :) Acum serios precizand, da, eu asa am fost informat ca fetita mea de 4 ani jumate are probleme si necesita consiliere psihologica - prin intermediul DGASPC-ului.

Evident ca am vrut sa cunoscc motivul acestei...dar ce credeti? DGASPC-ul mi-a refuzat motivarea precizand ca ar crea tensiuni intre mine si fosta sotie :))))

Ei, avand custodie comuna, normal ca nu se poate consilia copilul fara acordul meu...pe care, din cauza ca nu stiu ce problema are copilul meu, mai precis motivul, n-am cum sa mi-l dau, nu? E ca si cum duc copilul la medic si acesta refuza sa-mi spuna diagnosticul...dar ma pune sa fiu de acord sa-l opereze pe creier!

Dupa 2 luni de cand a cerut fosta sotie consilierea si dupa ce mi-au raspuns cei de la dgaspc, o intreb totusi pe fosta sotie care este motivul pt care vrea sa duca fetita la psiholog (am asteptat sperand ca ma va anunta ea singura...desi eu nu am vazut nicio problema la copil si nici educatoarea de la gradi).

Raspunsul acesteia a fost: "pt ca nu-mi povesteste ce face la gradi"...si incercand sa aflu mai multe detalii, a mai spus: "pt ca nu-mi spune ce mananca atunci cand e la tine". Si de ce nu mi-ai spus si mie despre aceasta situatie? "Pt ca nu puteam sa comunic cu tine....dupa ce-mi faci plangeri penale, n-am cum sa fiu deschisa cu tine despre copil!" .

Deci, exceptand penibilul situatiei de mai sus, la astfel de fapte se ajunge dc indraznesti sa faci plangere la politie pt ca nu iti este dat propriul copil la programul de vizita....

Salva Domnului ca mi s-a dat sentinta in proces si ne-au crescut programul de vizite cu 18 ore :)))))

Ce se poate face mai departe ca sa afli despre copilul tau?

Pai te duci la gradinita ( ca nu, esti tata responsabil si in loc sa afli info de la mama copilului le ceri direct de la gradi, ca ai facut copilul cu ea :) si intrebi educatoarea, te duci la medicul de familie (si in situatia mea a facut aceeasi faza cu "stai sa-mi sun avocatul") si...dc e copilul vorbaret (desi se pare ca in cazul meu nu e si nu-i spune fostei sotii tot ce face copilul la mine :))) poate, Doamne ajuta!, mai afli si tu la ce extraoptional a fost, ce a facut la doctor si alte info de interes...

Cum se poate remedia situatia? Legal....nu prea se poate, poate doar continuand tot cu plangeri pentru alte incalcari ale drepturilor copilului...



@ when
Nu intelegeti ca acel copil este confortabil cu oricine mai putin cu tata? Adica acel copil are "viata de familie" cu vecinul, cu soferul, cu vanzatorul de la mega imagie cu care interactioneaza relaxat, dar clar ca nu cu tata? Este bineinteles o coincidenta ca acel copil are o relatie normala cu oricine vrea mama si nu are nicio relatie fix cu tatal, cel despre care mama are doar cuvinte de "lauda". Nu inrelegeti ca tatal s-a comportat MEREU agresiv? Nu intelegeti ca tatal are un comportament inadecvat fata de TOTI? Nu intelegeti ca tatal a sunat antrenorul si de Paste, si de Craciun, si duminica, dar si dimineata la 7 si noaptea la miezul noptii?
Domnule when, faptele si chiar si vorbele vorbesc uneori de la sine. Stati sa vedeti ca alte mamici pretind ca relatia de atasament sa se prin usa. Si daca nu se formeaza asa prin usa inchisa in nas, tot tatal e de vina, ca uite ce sa facem, refuza imbecilul.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2016
againstPAS, utilizator
When, căutaţi nod în papură.Contabilul a fost cu probleme de serviciu la sediul firmei, unde întâmplător eram eu cu copilul şi a sunat telefonul, l-am deschis şi l-am dat copilului să vorbească cu tata, atât.Nu eu am sunat, nu eu am căutat momentul. Punct.
Răspuns la întrebare: Informaţiile se pot da prin viu grai, personal sau prin mijloacele moderne de comunicaţie, aşa cum aţi arătat dvs. mai sus reproducerea de pe fb prietenului, prin skype, email, sms, evenimente comune.
againstPas, din fericire nici vecinul, nici băcanul, nici şoferul nu au ridicat mâna asupra mamei în faţa copilului. La fel, niciunul dintre aceştia nu a făcut zeci de reclamaţii la autorităţi nefondate. Nici unul dintre aceştia nu a ameninţat, nu a calomniat, nu a denigrat .
Şi, ca să vă liniştesc, nici măcar nu-l vorbesc de rău pe tata, îi arăt poze cu tata, îi dau obiectele primite ocazional cadou, deci nu le arunc sau le ascund că sunt de la tata.
Şi nu-i închid telefonul în nas, în toţi anii aceştia am comunicat cu el civilizat, a văzut copilul când şi cum a vrut - e drept, foarte rar - ca în acelaşi timp, să mă trezesc cu reclamaţii la autorităţi.
Am impresia că batem apa în piuă. Trăiţi în continuare cu frustrările dvs., eu nu am nimic cu tatăl copilului meu, îmi pare rău că e aşa cum e, îi doresc să fie fericit şi să aibă gânduri mai bune faţă de acest copil.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2016
Martonze, utilizator
Referitor la ce a spus mai sus domnul Costin Iancu, puteti rezolva aceste probleme prin notificari catre scoala, medicul de familie si spitalele particulare din zona. Le notificati ca aveti custodie comuna si ca exceptand situatiile de urgenta sa nu ia nici o decizie fara acordul dumneavoastra, apoi precizati adresa de mail si numar de telefon.
nu e problema daca medical de familie isi suna avocatul, acesta ii va raspunde ca trebuie sa va informeze. De asemenea scoala ar trebui sa inceapa sa va ceara acordul pentru orice, ora de religie sau extraoptional. De asemenea, daca aflati ca minorul merge la o activitate pentru care nu vi s-a cerut acordul si nu sunteti de accord, din nou puteti notifica insitutia respective adaugand o copie a deciziei de custodie comuna si sa cereti retragerea copilului.

AgainstPas, personal ma indoiesc de obiectivitatea userului Martonze, insa am vazut suficiente la viata mea incat sa imi pastrez o retinere. Nu cred ca e adevarat tot ce spune dansa, sunt ferm convins insa ca ea crede ca e adevarat. Dar daca macar jumatate din ce spune ar fi adevarat totusi nici nu m-as mira. Pentru ca sunt o gramada de oameni dusi cu capul, rezident si nerezidenti.

Martonze, inteleg deci ca aprobati ca rezidentul sa informeze pe nerezident de bataile copilului, iubirile, lui, unde pleaca mai departe si altele?

De asemenea nu am inteles calculele dumneavoastra. Dar poate sunt si obosit. Insa ce stiu sigur e ca fiul meu merge anul asta la un singur extraoptional. E aberant si mult prea mult sa bagi copilul la dans, schi, patina sau 100 de alte lucruri. In plus, eu personal platesc 25 lei/luna extraoptionalul. copilul imi mananca la gradinita, acasa mai dau doar masa de seara. Nu platesc 200 lei intretinerea doar pentru el si nu, nu stau la cort. Hainele le cumpar de pe internet sau, de cand am schimbat locul de munca si am ajuns langa un Lidl am luat haine extraordinar de bune de acolo la preturi derizorii. Costa intretinerea unui copil, nu zic nu, insa nici chiar asa de mult cum sugerati dumneavoastra. Cand dai 1200 lei/luna la copil acoperi financiar toate nevoile lui ba chiar in plus. Si oare unde se duc acei banuti?
180 lei insa mi se pare o suma f mica raportata la nevoile copilului.

Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2016
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)