avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
da, probabil nu ajunge pentru gradinita particulara, haine si medicamente si altele. Stiu ca o gradinita particulara costa minim 1200 lei/luna. Eu unul plateam mai mult.
Insa e vorba si de ce isi permite fiecare. Eu am retras copilul de la particular, il duc la stat si platesc de 5 ori mai putin si conditiile sunt mult, mult mai bune.
Ma rog, fiecare cu ce poate insa pricep acum de ce fosta partenera e nemultumita si de ce spune ca banii nu ajung. Nici mie nu-mi ajung de BMW, insa asta nu ma face sarac.

Cel mai bine e sa cereti in scris fostei partenere anumite informatii despre copil. Ati putea deschide si proces prin care sa reglementati aceste lucruri sau sa o chemati la mediator insa ati complica lucrurile. Ar fi bine insa in opinia mea daca la divort fiecare parinte ar cere ca informatiile despre sa fie transmise la...... Adica sa fie totul trecut in decizia de autortate parinteasca.
Vedeti copilul la programul de vizita? Aveti legaturi normale cu el?
@When - gradinita e undeva la 1.000 lei/luna si copilul sta 12h/zi acolo (desi are 2 bunici pensionare care ar putea sa stea cu fetita si cred ca i-ar fi mult mai bine). La vremea cand am ales gradinita particulara erau 2 salarii in casa si banii nu se simteau chiar asa...desi si fosta sotie are acum cam acelasi salariu ca si al meu.

Voi face apel la sentinta data acum pt ca tot am insitat sa mi se dea program si in cursul saptamanii ca sa ma pot implica si in educatie directa a fetitei si nu doar in distractia de weekend...sper sa obtin ceva. Tot acum voi incerca sa stabilesc mai clar ce trebuie sa respectam pt autoritatea parinteasca in comun....daca stiam ca asa ne va evolua situatia probabil precizam in conventia de la notar.

Tot visez la o sentinta cu program jumate-jumate...desi nu cred ca il va da nimeni niciodata.

Vad fetita aproximativ la program, atunci cand il respecta...cand nu il respecta ma duc pe furis la gradi si stau 10-15 min cu copilul (fetita deja intelege situatia dintre parintii ei: stie ca pe mami o supara tati si partenera acestuia si d-aia nu-i povesteste despre ce face la tati, iar la tati ne spune ca ne iubeste pe toti 3, inclusiv pisica si imi arata cand o iubeste pe prietena mea: uite, tati, ce fac? vezi? o pup! - desi niciodata n-am obligat sa pupe pe cine nu vrea sau cu atat mai mult, sa iubeasca). Cand apare mami ca sa o ia de la gradi vine repede sa mi-o smulga din brate...si fetita ii zice: "mai lasa-ma putin cu tati!".

Trist si dureros...








Sper ca aveti un avocat bun.
Ar fi fost de preferat sa chemati mama la mediator nu la tribunal direct, sa incercati amiabil sa rezolvati problema.
Bunica dumneavoastra locuieste langa domiciliul minorei.
Daca da, atunci copila ar putea fi la gradinita la program scurt. Oricum activitatile educationale au loc doar dimineata.
Cred ca luata cu binisorul, pentru binele copilei fosta sotie ar fi fost de accord pana la urma si cu program in timpul saptamanii. trebuie discutat foarte serios cu binele copilului in minte.

Bravo domnule, sunteti un exemplu de tata! Si nu, nu ma intereseaza cum va sicaneaza nevasta, si nici cum va infomeaza sau nu va infomeaza. Sa refuzi consilierea psihologica a copilului mi se pare o maaaare josnicie. Nu exista scuza pentru asa ceva. Si daca va injura ca la usa cortului, si va arata usa cand veneati sa luati copilul, asa ceva pur si simplu nu se face!
Inca o data felicitari!
@Costiniancu, între dvs. şi fosta soţie încă nu s-au rupt legăturile definitiv, cel puţin din partea mamei, după cum văd eu.Dvs. aveţi deja pe cineva alături, poate d-na nu are încă sau nici nu vrea.Numai dvs. ştiţi sau poate nici dvs. ce răni aţi lăsat în urmă în sufletul fostei soţii.Cu timpul, toate aceste probleme se vor rezova.Sunt sigură că doamna se fereşte să vă dezvăluie problema fetiţei pentru a nu fi acuzată în plus, părerea mea.
@When, aţi grăit un mare adevăr, fiecare doarme după cum îşi aşterne.Un copil poate fi crescut şi cu cheltuieli minime, de exemplu să frecventeze căminul social, unde are mâncare, căldură şi duş şi primeşte şi haine din donaţii. Eu nu mă refer la acest copil, ci la copilul mediu, locuitor la bloc, care merge la şcoala de stat din cartier şi se îmbracă de la...Lidl.
De la clasa pregătitoare începând, nu mai are asigurat 3 mese cu 200 lei, ca la grădiniţă, after schoolul costă minim 400 lei cu meniul de prânz inclus, dacă nu ai cu cine lăsa copilul.În afară de prânz, copilului trebuie să-i asiguri micul dejun, dejununul şi cina, plus complet sâmbăta, duminica şi sărbătorile, vacanţele, minim 400 lei lunar, după cum recomandă Guvernul prin HG.
Cheltuielile la bloc sunt minim 200 lei/persoană în perioada de iarnă;deja am depăşit 1000 lei.
Copilul are nevoie de rechizite, echipament de sport, caiete, cărţi care costă şi ele, pentru că unele din ele se deteriorează sau sunt consumabile. Copilul are nevoie de haine şi încălţăminte de iarnă, cele mai ieftine, chiar şi de la Lidl, costă peste 100 lei, eu am fost mai pretenţioasă şi i-am cumpărat geacă copilului de la Real, cu 120 lei şi bocăncei la reducere cu 150 lei
În condiţiile în care venitul dvs. net este 925 lei, din care trebuie şi dvs. să vă plătiţi cota de intreţinere la bloc (casă), trebuie şi dvs. să mâncaţi şi uneori, să vă cumpăraţi câte ceva, plătiţi telefon, Radio-TV, abonament la transport sau cheltuieli cu maşina proprie, etc., nu vorbesc de cheltuieli neprevăzute ca boală, aniversări, nunţi, etc., cum vedeţi că este în interesul copilului dvs. ca acesta să se mute cu domiciliul la dvs.? Cu ce îl intreţineţi? Am demonstrat că 925 lei nu-i ajung copilului, să nu vorbim că nu aveţi din ce plăti cursurile de tenis ale copilului sau cursurile de pian sau de înot, începute şi finanţate de celălalt părinte.Oare este în interesul superior al copilului să-i scadă standardul de viaţă, să fie îndepărtat de tot ce a reprezentat înainte viaţa lui, să trăiască în sărăcie lucie, dar cu tatăl satisfăcut că a "aranjat-o" pe mama şi şi-a atins ţelul? La copil se gândeşte oare acel tată?Ei, tată fiindcă este numele lui trecut în certificat, altfel, l-aş numi ...altfel.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)