Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:
- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla
Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@againstPAS - ca vorbiram de instanta, eu tocmai ce am fost anuntat ca nu va respecta hotararea ce tocmai a fost data pt ca...deja si-a facut planuri in weekend-ul ala (si avocatul ei i-a spus ca nu exista nicio hotarare pana ce ea nu e redactata si trimisa prin posta).
deci, da, aveti dreptate...se pare ca in cazul meu e mai presus de lege.
Domnul Iancu, in momentul de fata este o chichita a legii. Insa aveti si dumneavoastra libertate tot prin prisma acestei chichite. Nu puteti merge la gradinita sa luati copila si sa va plimbati cateva ore cu ea?
evident, anuntati mama dupa ce o luati.
@When - da, am deschis si un topic pe aceasta tema pe forum, se pare ca sunt pareri si pareri, desi ar trebui "unde-i lege, nu-i tocmeala".
ba da, pot sa o iau de la gradinita si sa ma plimb 2 ore cu ea, dar asta scrie in noua sentinta :) altfel, pe conventia veche, am vizita la domiciliu ei, oricand, dar care nu se aplica...si in locul lor stau 5 min cu ea la gradi, asta dc ajung inainte mamei.
de ce aveti impresia ca as putea sa ma duc la gradinita sa-mi iau copilul, cand imi este interzis acest lucru? n-am voie sa-l iau decat de la domiciliul mamei si educatoarele de cum ma vad se isterizeaza si ma anunta ca nu o pot lua.
Aveti custodie comuna?
de asemenea, pe vechea conventie aveti program de vizita la domiciliu, anuntati mama ca la data de, ora de veniti sa vedeti copila apoi mergeti acolo. Nu raspunde, de la usa sunati la politie sa vina sa constate incalcarea programului de vizita. De asemenea, prin ordonanata puteti cere program de vizita mai extins pana se termina si cu apelul.
@When - custodia comuna exista...dar doar in acte...in rest, toate deciziile si alte aspecte importante legate de copil sunt luate doar de catre mama, nici macar cu informarea mea (inainte de preferat dar nici macar dupa) ci si mai mult cu tainuirea si cu minciuni (in cazul in care aflu eu acele informatii).
Vizita la domiciliu nu se poate face pt ca nu ma lasa in casa ci doar la usa. Pentru aceasta vizita nu se poate face nici plangere la politie si nici monitorizata de dgaspc nu se poate pt ca nu e o ceva stabilit concret (cum am primit acum: in fiecare zi de X a saptamanii de la ora de....la ora de...).
In plus, avocatul meu m-a sfatuit nici sa nu insist cu aceasta vizita la domiciliu pt ca imediat poate chema ea politia pt violare de domiciliu (chipurile poate sa spuna ca mi-a zis sa plec si eu nu am vrut).
Program extins am obtinut acum, dar vad ca ma impiedica sa-l respect, motivand ca nu avem hotararea redactata, deci nu exista. Hotararea exista, are numar si cf art. 448 se aplica inca de la prima instanta.
Speram ca avand o hotarare judecatoreasca sa cantareasca mai mult in ochii ei decat o conventie de comun acord...se pare ca m-am inselat!