avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotărâre irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotărâre irevocabila

Sunt divorțată și am custodia exclusiva a celor 2 minori și cupla exclusiva a ex soțului. Hotărârea este irevocabila.Acum după 4 ani fostul soț a deschis proces ptr custodie comuna.Nu înțeleg cum se poate .Acasă custodie am obținut-o ptr ca am demonstrat ca este violent și cu mine și cu copii.Nu s-a schimbat ,dimpotrivă. Puteți să-mi spuneți ce ar trebui a fac? Mulțumesc!
Divorțul s-a pronunțat acum 4 ani.Procesul a fost deschis acum o luna
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 14:55, 9 Decembrie 2016
Depinde când s-a dat hotărârea definitivă şi pe ce articol de lege se bazează "custodia unică".
Dacă aţi primit "încredinţare" (multe instanţe au dat hotărâri după vechiul cod civil pentru cauzele începute înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Civil) trebuie adoptată o strategie diferită faţă de situaţia în care aveţi "autoritate părintească unică" cf.noului cod civil.
Menţionez că motivul "violenţă" faţă de partener sau minori a apărut explicit ca motiv de acordare a autorităţii părinteşti unice doar în 2013, prin reglementările suplimentare la Legea 272/2004 aduse de Legea 257/2013, instanţa nu se putea baza, înainte de 2013 pe această prevedere, cu siguranţă în motivarea hotărârii dvs. sunt enumerate toate cauzele care au condus la acea decizie.
În consecinţă, domnul trebuie să demonstreze cu probe că acele cauze nu mai există, că situaţia s-a schimbat, cf. art. 403 Cod civil. .
La fel, domnul trebuie să probeze că deciziile luate de mama în privinţa şcolii alese, a medicului de familie, ale tratamentelor medicale aplicate copiilor au fost decizii greşite, împotriva interesului superior al minorilor.
Altminteri, se aplică art. 430 Cod procedură civilă, adică autoritatea lucrului judecat.


@When, după umilele mele cunoştinţe, când chemi în judecată pe cineva, tu, ca reclamant, trebuie să dovedeşti acuzaţiile aduse pârâtului, deci tata trebuie să dovedească pericolul reprezentat de situaţia ca mama să exercite în continuare autoritatea părintească unică, adică:copiii au fost neglijaţi, lipsesc de la şcoală sau au comportament inadecvat, sunt nespălaţi, needucaţi, nemâncaţi, sunt lăsaţi fără supraveghere, etc. şi să convingă instanţa că autoritatea părintească comună , prin aportul său, al tatălui, va înlătura toate aceste deficienţe.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2016
Martonze, utilizator
Martonze, nu cred ca se pune problema asa. Trebuie doar sa dovedeasca ca el este un tata implicat sau ca au fost niste erori acum 4 ani.
Stim amandoi cat de superficial judeca instantele procesele de custodie comuna. Sunt sanse mari sa o primeasca pentru simplu fapt ca o cere.
In plus, pentru custodie comuna nu trebuie sa dovedesti ca mama face ceva rau ci ca el este bun.
@When, erorile se sesizează la instanţele superioare, în acea perioadă, la care se referă doamna, exista şi apel, şi recurs, ori este aberant să susţii, după 4 ani că 6 judecători (1+2+3) au greşit.
Chiar dacă în problemele cu minorii autoritatea lucrului judecat este relativă, nu este permis ca, în lipsa unor schimbări majore a vieţii copiilor, să se schimbe hotărârile judecătoreşti de câte ori i se căşunează cuiva.
Copii au nevoie de tata pentru buna dezvoltare si crestere armonioasa a lor.Dumneavoastra v-ati despartit ,nu copii.
Martonze, nu stim care au fost deciziile celor 6 judecatori ( desi eu vad doar 3)
Si poate au fost schimbari majore in viata copiilor si domnul considera ca e spre binele lor sa aiba custodie comuna. Ma gandesc ca omul o avea si ceva bun in el, nu? Doar doamna a facut doi copii cu el, ceva ceva a fost frumos si bine acolo.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor IoanPaul IoanPaul Am deschis un proces de reincredintare comuna a fiului meu de 8 ani precum si extinderea programului de vizitare. In urma procesului de divort din 2012, fosta ... (vezi toată discuția)