avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotărâre irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotărâre irevocabila

Sunt divorțată și am custodia exclusiva a celor 2 minori și cupla exclusiva a ex soțului. Hotărârea este irevocabila.Acum după 4 ani fostul soț a deschis proces ptr custodie comuna.Nu înțeleg cum se poate .Acasă custodie am obținut-o ptr ca am demonstrat ca este violent și cu mine și cu copii.Nu s-a schimbat ,dimpotrivă. Puteți să-mi spuneți ce ar trebui a fac? Mulțumesc!
Divorțul s-a pronunțat acum 4 ani.Procesul a fost deschis acum o luna
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 14:55, 9 Decembrie 2016
Până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, (cazul userului) un dosar civil de natură Minori şi familie se judeca în faza de fond, de către un judecător, apel, de către 2 judecători şi recurs, de către un complet format din 3 judecători. Dacă o parte a considerat hotărârea netemeinică şi nelegală, putea ataca sentinţa la Tribunal, prin apel, apoi, la Curtea de Apel, prin recurs. Nu este admisibil ca o hotărâre definitivă să fie schimbată printr-o altă hotărâre ulterioară, fiindcă am fi în situaţia unui "recurs la recurs", o hotărâre se poate schimba doar prin revizuire sau contestaţie în anulare.
Bineînţeles, în problemele cu minorii, aceste hotărâri se pot schimba, dacă intervin modificări semnificative , "în cazul schimbării împrejurărilor" avute în vedere la deciziile anterioare.

Concluzie: NU ştim ce împrejurări a avut în vedere instanţa la hotărârea anterioară, NU ştim ce a considerat domnul în urmă cu 4 ani că e spre binele copiilor şi ce consideră azi; nu cred că legiuitorul a avut în vederea creşterea copiilor ca argument de schimbare a împrejurărilor, fiindcă aşa e natura, tot ce naşte - creşte - se maturizează - îmbătrâneşte - moare.

Şi, fără a privi aspectele legale, cu ce poate îmbunătăţi acest tată viaţa copiilor, prin simpla schimbare a unei hotărâri judecătoreşti? DA, dacă copiii sunt supuşi unor pericole, prin aprobarea mamei, ca unic părinte responsabil, prin activităţi sau sporturi riscante, ca paraşutism, alpinism, etc. sau duşi în medii cu care tata nu este de acord, cum ar fi anumite secte religioase , este necesară aprobarea tatălui, altminteri, şi cu autoritatea părintească unică a mamei, tata are aceleaşi drepturi ca mama, mai puţin semnătura pentru ieşirea mamei peste graniţă, în excursii, dar, oricum, şi aceste ieşiri sunt limitate de programul de relaţii personale ale copiilor cu tatăl lor.
Martonze, copii au dreptul ca parintii lor sa aiba autoritate parinteasca comuna. Daca mama nu ii pune in pericol nu inseamna de asemenea ca ia cele mai bune decizii pentru ei. Deci, habar nu avem, eu sau dumneavoastra poate cat de mult poate imbunatati viata copiilor acest tata daca are custodie comuna.
@When, vedeţi că suntem de acord: domnul trebuie să demonstreze în instanţă cât de mult va îmbunătăţi viaţa copiilor autoritatea părintească comună, fiindcă custodia comună este altceva :)
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2016
Martonze, utilizator
Ma rog, m-am exprimat eu gresit.
Tatal nu cred ca are un glob de cristal si cred ca nici judecatorul pentru a putea vedea toate situatiile in care copii se vor afla in viitor.
Daca insa este un parinte implicat si atent si doreste o relatie buna cu copii, de ce sa nu aiba autoritate parinteasca comuna?
In plus sa nu uitam ca in urma cu 4 ani din cauza lipsei de experienta a judecatorilor si a unei anumite rezistente la nou, autoritatea parinteasca comuna nu se dadea asa usor ca acum.
Relaţia bună cu copiii nu depinde de o hârtie, numită chiar "hotărâre judecătorească", depinde de ataşamentul copiilor faţă de tată, de trăirile fericite alături de acest om. Ori acestea nu pot fi realizate printr-o instituţie juridică, printr-un concept, ci prin viaţa însăşi.Implicare şi atenţie poate fi şi cu autoritatea unică a unuia, pe copil nu-l interesează ce scrie pe o hârtie, ci bucuria de a-l simţi aproape, sufleteşte, pe părintele său, spun sufleteşte, fiindcă acela poate fi şi la distanţă fizică, dar copilul să-l simtă aproape.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor IoanPaul IoanPaul Am deschis un proces de reincredintare comuna a fiului meu de 8 ani precum si extinderea programului de vizitare. In urma procesului de divort din 2012, fosta ... (vezi toată discuția)