avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Respectare autoritate parinteasca in comun - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Respectare autoritate parinteasca in comun - posibilitate reglementare de catre instanta

Buna ziua,

Dupa un succes "rasunator" in instanta, am primit:

- "majorarea pensiei de intretinere de la suma de 750 lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar"

(motivatia instantei fiind: "in mod obiectiv, nevoile specifice varstei de 4 ani sunt mai mari celei de 2 ani, varsta la care a fost stabilita suma fixa" - gresit, cand avea 2 ani folosea pampersi si formula de lapte, acum la 4 ani face la olita si bea lapte de consum)

- si program motivat de catre instanta:

"Prin intermediul programului stabilit de instanta se asigura dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minora, intr-o modalitate adecvata varstei acesteia dar si activitatileor pe care le desfasoara, programul propus de reclamant fiind mult prea extins fata de situatia actuala a minorei."


- suplinire consimtamant pt deplasare in strainatate nu se da in avans, trebuie punctual sa faci proces in instanta :)

Detalierea aceasta este pe scrut, ca un preambul la ce as vrea sa va intreb (dar si pt a avea un exemplu de decizie a instantei):

S-a stabilit autoritate parinteasca:

"Prin urmare, in aceasta materie, legiuitorul a instituit principiul codeciziei, autoritatea parinteasca exercitandu-se cu privire la minor, ca regula, de catre ambii parinti, acestora revenindu-le deopotriva raspunderea pentru cresterea copilului".


Intrebarea mea este - am vreo sansa daca voi cere in instanta o detaliere a respectarii autoritatii parintesti de catre parintele rezident?

Adica, sa spuna instanta, printr-o hotarare judecatoreasca, exact ce anume trebuie sa faca (sau sa nu faca) parintele rezident pentru a respecta autoritatea parinteasca in comun.

Oare se poate asa ceva?

P.S. In momentul de fata am ajuns mai rau ca Sherlock Holmes - stau sa-mi urmaresc fetita pe camerele de la gradinita ca sa aflu daca este acolo sau e acasa bolnava (asa am aflat, dupa 3 zile, ca fetita e acasa cu pneumonie "pe care a facut-o din cauza mea").







Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:04, 29 Decembrie 2016
Imi cer scuze pt raspunsul intarziat, insa in prima zi nu mi-a raspuns nimeni la intrebare :)
Deci, doamna proasta satului din pacate vad ca tot inversunata ati ramasa si din pacate presupuneti niste lucruri total gresit!
Pensia s-a majorat de la 750 lei la 818 lei, insa la cei 750 lei in fiecare luna am adaugat cate 55 lei rata pt asigurarea de studii a fetitei. Asa ca hai sa nu discutam situatia dc nu o cunoastem.
Avand aceasta pensie lunar (platit la o data fixa si niciodata depasite) evident ca i-am mai luat copilului haine si incaltaminte ( de ex niste cizmulite din piele pe care le-a purtat 1 sg data mama ei motivand ca o strang, desi le-am luat cu copilul probandu-le). Cu toate astea, mama se plange ca din pensia mea nu-i ajunge sa plateasca nici gradinita si mai trebuie si ea sa puna bani! Deci, in conditiile in care hainele cica le primeste de la prietena care are o fetita de varsta cu a noastra si le poarta pt ca-s de firma....in conditiile in care 2 weekend-uri pe luna e la mine si copilul sta la gradi de la 8 dimineata pana la 7 seara...cam cati bani credeti ca pune mama partea ei? Insa a stiut sa-mi rada in nas ca in 2 ani mie nu mi s-a marit salariul pe cand ei i s-a triplat! :)
Am cumparat si lapte praf si medicamente, in plus fata de pensie. Am cumparat si haine si jucarii. Dar cand am vazut ca in hainele de la mine nu o imbraca niciodata, desi sunt 'de firma' (credeti-ma ca ma uit pe camerele de la gradi zilnic) si cand jucariile de la mine se fac pierdute ( le-a spart, a uitat in tramvai o pantera portocalie care avea juma' de metru, a taiat firul de la telecomanda lui Mimi Plimbareata) am incetat sa i le mai dau copilului acasa si le poarta si joaca la mine cu ele.
Bucurati-va ca inca va vedeti copilul. Adica cu toate meschinariile descrise, macar fosta sotie nu va impiedica legaturile cu copila. Si spun asta pentru ca cazurile de parinti alienatori sunt din ce in ce mai dese pe fondul lipsei oricarei reactii a autoritatilor competente.
Nu aveti prea mari sanse de asa ceva si nu vad motivul pentru care ati avea nevoie de astfel de hotarare.
In privinta comunicarilor dintre parinti, nicio instanta nu poate obliga sa comunice celuilalt parinte intr-un termen de normalitate cele importante din viata cotidiana a copilului. Dv. puteti afla aceste aspecte de la gradinita si de la medicul copilului, nu e musai sa va informeze mama.
In privinta pensiei, trebuia sa aratati in timpul dosarului care sunt nevoile actuale ale copilului, precum si faptul ca va achitati in natura de o parte din obligatii. NMu stiu ce s-a intamplat in dosar si daca asta ati dovedit.
Nu conteaza, de exemplu, de unde o imbraca mama; copila este la ea, o poate imbraca sau nu cu haine de firma adibas ori nikey, importante sunt nevoile copilului, nu ce face mama sau dv.
Nu stiu daca, in cazul copilului dv., nevoile au crescut de la 2 la 4 ani. Instanta a considerat ca s-a dovedit ca au crescut. Eu cunosc cazuri in care nevoile au crescut sau au scazut. Multumesc faptului ca unii useri isi amintesc mai bine decat mine ce exemple dau...
In privinta gradinitei, o puteati achita dv.
Intrebarea "cati bani credeti ca pune mama partea ei" suporta raspunsuri intre 50 de lei si 5000 de lei. Cunosc un copil care are terapie in valoare de 7700 de lei lunar; fratele lui geaman nu are mai mult de 1000 de lei toata lune pentru intretiere. Sunt copii care au optionale de 4-500 de lei lunar la gradinita inclus excursii, iesiri etc. Stiu copii care sunt la saptamanal si nici la intretinere la bloc nu sunt trecuti... depinde de copil, de situatie, de parinti, nu avem noi cum ghici situatia dv. sau a mamei copilului dv.
Nu stim cat mananca acasa, cate excursii organizeaza gradinita, care sunt cerintele de echipament, ce doctor are copilul si cat costa el, daca a facut vaccinurile gratuite sau cele platite suplimentar... daca sta la bloc sau la casa, daca are prieteni multi, daca... si daca...

Asa incat, casa avem o pozitie legala cat de cat buna, veniti cu detalii legate de interesul acestor informatii pentru dv. Altfel ramanem in insula certurilor dintre tabere.

:offtopic: Se pare ca am lipsit mult, toata lumea este offtopic si face judecati discriminatorii. Va rog respectati regulamentul forumului.
@Martonze - ei, bine ca nu poarta si fetita mea cercei...cam asa procedam si noi. Diferenta MAJORA este ca noua nu ni s-a acceptat domiciliul alternativ pe motiv ca "un copil de varsta ei (4 ani jumate) are nevoie de stabilitate" si un program de genul celui alternativ, cerut de mine, li s-a parut ca e prea extins!
Dar stabilitatea oferita de prezenta tatalui in viata ei - nu se pune? Oare cum au socotit instantele ca programul meu extins va afecta copilul? au facut ei niste studii exacte din care sa reiasa ca tatal sa-si petreaca doar 5 zile pe luna cu copilul?

@AgainstPAS - da, sunt constient ca exista si situatii mult mai grave decat situatia mea...insa tocmai asta vreau sa evit.
Mai ales ca si cu hotararea judecatoareasca in mana se gasesc motive sa nu iau copilul: ba ca e serbarea si trebuie dusa de dimineata la gradi, deci las-o sa doarma la mama, ba ca a facut pneumonie si 7 zile nu mai iese din casa...etc si nici o deschidere din parte mamei ca sa recuperez zilele pierdute!

D-aia intrebam daca se poate face ceva concret in instanta...desi nici asta nu stiu daca se va respecta!








Alte discuții în legătură

Legea din invatamant liviu333 liviu333 Va salut cu tot respectul avocat.net Revin iar la dvs. pentru a-mi clarifica situația în care se afla fetita mea, cu o întrebare aparent banala pentru ... (vezi toată discuția)
Drept vizita minori. un roman un roman Bine v-am gasit ! va rog sa-mi raspunda cineva abilitat la urmatoarea intrebare: Prin hotarare judecatoreasca am dreptul sa-mi iau fetita in varsta de 6 ani la ... (vezi toată discuția)
Dreptul bunicilor de a-și vedea nepoții: ce se poate face când părinții le refuză acest lucru? Lia pascu Lia pascu Eu si sotul meu ne am asumat răspunderea sa o creștem pe nepotica noastră care are sindrom down, de la o luna.am fost sustinuti material de părinții ... (vezi toată discuția)