avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Respectare autoritate parinteasca in comun - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Respectare autoritate parinteasca in comun - posibilitate reglementare de catre instanta

Buna ziua,

Dupa un succes "rasunator" in instanta, am primit:

- "majorarea pensiei de intretinere de la suma de 750 lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar"

(motivatia instantei fiind: "in mod obiectiv, nevoile specifice varstei de 4 ani sunt mai mari celei de 2 ani, varsta la care a fost stabilita suma fixa" - gresit, cand avea 2 ani folosea pampersi si formula de lapte, acum la 4 ani face la olita si bea lapte de consum)

- si program motivat de catre instanta:

"Prin intermediul programului stabilit de instanta se asigura dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minora, intr-o modalitate adecvata varstei acesteia dar si activitatileor pe care le desfasoara, programul propus de reclamant fiind mult prea extins fata de situatia actuala a minorei."


- suplinire consimtamant pt deplasare in strainatate nu se da in avans, trebuie punctual sa faci proces in instanta :)

Detalierea aceasta este pe scrut, ca un preambul la ce as vrea sa va intreb (dar si pt a avea un exemplu de decizie a instantei):

S-a stabilit autoritate parinteasca:

"Prin urmare, in aceasta materie, legiuitorul a instituit principiul codeciziei, autoritatea parinteasca exercitandu-se cu privire la minor, ca regula, de catre ambii parinti, acestora revenindu-le deopotriva raspunderea pentru cresterea copilului".


Intrebarea mea este - am vreo sansa daca voi cere in instanta o detaliere a respectarii autoritatii parintesti de catre parintele rezident?

Adica, sa spuna instanta, printr-o hotarare judecatoreasca, exact ce anume trebuie sa faca (sau sa nu faca) parintele rezident pentru a respecta autoritatea parinteasca in comun.

Oare se poate asa ceva?

P.S. In momentul de fata am ajuns mai rau ca Sherlock Holmes - stau sa-mi urmaresc fetita pe camerele de la gradinita ca sa aflu daca este acolo sau e acasa bolnava (asa am aflat, dupa 3 zile, ca fetita e acasa cu pneumonie "pe care a facut-o din cauza mea").







Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:04, 29 Decembrie 2016
@AVLIL
Boala este folosita in permanent ca pretext de unii parinti pentru a impiedica programul. Programul de legaturi personale cu tata a ajuns un fel de ora de sport de la care scutim copilul la fiecare adiere de vant. Iar medicii de familie emit astfel de scutiri strict pentru weekenduri, in conditiile in care copilul merge la scoala in timpul saptamanii.
@GabrielaC81 - imi pare rau ca dvs ati inteles gresit.
Situatia exact cu toate cheltuielile am prezentat-o mai sus, insa multumesc pt detaliile de la dvs, dar nu e cazul de chirie si altceva.

E pacat ca au trecut cel putin 2 ani de cand ati divortat si ca n-ati invatat ca asuprirea si constrangerea nu numai ca nu duc nicaieri dar poate distruge si ce-a mai ramas din relatie. Si daca nu va pasa de relatia de parinti cu fosta dvs sotie macar de v-ar pasa de relatia cu copilul. Din nefericire din exemplele expuse de dvs. sunteti mai axat pe taxarea mamei decat pe dezvoltarea armonioasa a relatiei cu copilul. Nu e totusi timpul pierdut sa va revizuiti comportamentul..


Asuprirea si constrangerile au fost mereu din partea mamei copilului: daca nu faceam cum vroia ea, nu mai vedeam copilul. Asa ca mai bine nu judecati situatia atat de subiectiv daca nu cunoasteti detaliile.
Relatia mea cu fetita este una buna, inca isi doreste sa vina la mine si nu aceasta era subiectul discutiei.

Iar replica asta spune cam tot despre cum sunt privit tati de catre unele mame:

Pentru 800 lei pe luna mi se pare ca faceti cam mult tantam.


Daca dadeam mai multi bani...aveam mai multe drepturi (si eu si copilul)? #-o



Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Referitor la schimbarea şcolii copilului, deja se cere acordul ambilor părinţi, dacă e autoritate părintească comună.De fapt, copiii sunt arondaţi unei şcoli, în funcţie de adresa domiciliului sau în funcţie de apropierea de locul de muncă al unui părinte.Schimbarea se face mai greu, teoretic numai dacă părintele rezident îşi schimbă adresa.
Ei, dacă îşi schimbă adresa în acelaşi oraş sau sector la Bucureşti şi schimbă şcoala corespunzătoare noii adrese, nu aveţi ce face, altfel, o puteţi chema în judecată -anul trecut era o cauză pe rol, la sfârşitul lui octombrie părinţii încă se judeau pe şcoala copilului, bietul copil, nu ştiu dacă în acest timp stătea acasă sau mergea, ca toţi colegii săi, la şcoală...
La tantam ma refeream la faptul ca ati contestat ca nevoile financire ar fi crescut de la 2 ani la 4 ani si ca ati calculat supericial contributia financiara a mamei. In plus parintele rezident asigura mult mai multe deca nevoile financiare, astfel ca acestea nu cred ca trebuie calculate la sange gen 50-50% In rest da, cred ca oricine poate observa ca acuzele mamei cu privire la cauza pneumoniei si interzicerea accesului catre copil sunt rau voitoare, sau imature ca sa fm blanzi. Probabil si dansa va sicaneaza din cauza ca aveti tendinta sa ii calculati fiecare leut. Oricat de lamentabila ar fi tendinta dvs in privinta contributiei financiare, apelare la restrictionarea timpului petrecut cu copilul este din partea dansei mai mult decat deplorabil. Insa da, doar ne dam cu parerea in definitiv pentru ca nu avem cum sa avem toate datele situatiei. In privinta comunicarii cu fosta sotie asupra informatiilor privitoare la copil cred ca nu aveti altceva de facut decat inarmarea cu rabdare si concentrarea pe imbunatatirea comunicarii...
Eu cred ca e important faptul ca inca va vedeti copilul. Ca unele lucruri sunt mai normale si altele nu, nu puteti schimba decat modul in care dumneavoastra va raportati fata de situatia asta.
Personal va sfatuiesc ca pe langa telefon sa pastrati legatura cu mama si in scris. De exemplu, daca e copila la dumneavoastra si face ceva dragut si ii faceti poza, sa ii trimiteti si mamei, daca o duceti acasa si observati ca incepe sa tuseasca, seara sa ii mai dati un mail mamei cu faptul ca vroiati sa verificati ca micuta e ok, ca e sezonul virozelor si ca o rugati sa va spuna daca are nevoie sa o insotiti cu copilul la doctor.
As zice sa schimbati putin modul de comunicare, in loc sa ii spuneti ca vreti sa fiti informat daca copilul e bolnav sa o intrebati daca ei nu I-ar fi mai usor sa le duceti dumneavoastra. accentuate in fata mamei avantajele directe pe care ea le-ar avea in urma colaborarii cu dumneavoastra. Iarasi, e copilul bolnav, o intrebati daca nu I-ar fi mai simplu sa iesiti dumneavoastra sa luati medicamentele copilului, sau daca vine fata la dumneavoastra puteti iar sa o intrebati cand I-ar fi mai simplu sau mai usor sa o luati si daca vreti sa ii duceti copilul undeva anume cand va intoarceti.
Mereu intrebati cu ce puteti sa o ajutati, comunicati ca apreciati grija fata de copil, subliniati si partile bune pe care cu siguranta fosta sotie le are fata de copil.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea din invatamant liviu333 liviu333 Va salut cu tot respectul avocat.net Revin iar la dvs. pentru a-mi clarifica situația în care se afla fetita mea, cu o întrebare aparent banala pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul bunicilor de a-și vedea nepoții: ce se poate face când părinții le refuză acest lucru? Lia pascu Lia pascu Eu si sotul meu ne am asumat răspunderea sa o creștem pe nepotica noastră care are sindrom down, de la o luna.am fost sustinuti material de părinții ... (vezi toată discuția)
Drept vizita minori. un roman un roman Bine v-am gasit ! va rog sa-mi raspunda cineva abilitat la urmatoarea intrebare: Prin hotarare judecatoreasca am dreptul sa-mi iau fetita in varsta de 6 ani la ... (vezi toată discuția)