avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Respectare autoritate parinteasca in comun - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Respectare autoritate parinteasca in comun - posibilitate reglementare de catre instanta

Buna ziua,

Dupa un succes "rasunator" in instanta, am primit:

- "majorarea pensiei de intretinere de la suma de 750 lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar"

(motivatia instantei fiind: "in mod obiectiv, nevoile specifice varstei de 4 ani sunt mai mari celei de 2 ani, varsta la care a fost stabilita suma fixa" - gresit, cand avea 2 ani folosea pampersi si formula de lapte, acum la 4 ani face la olita si bea lapte de consum)

- si program motivat de catre instanta:

"Prin intermediul programului stabilit de instanta se asigura dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minora, intr-o modalitate adecvata varstei acesteia dar si activitatileor pe care le desfasoara, programul propus de reclamant fiind mult prea extins fata de situatia actuala a minorei."

- suplinire consimtamant pt deplasare in strainatate nu se da in avans, trebuie punctual sa faci proces in instanta :)

Detalierea aceasta este pe scrut, ca un preambul la ce as vrea sa va intreb (dar si pt a avea un exemplu de decizie a instantei):

S-a stabilit autoritate parinteasca:

"Prin urmare, in aceasta materie, legiuitorul a instituit principiul codeciziei, autoritatea parinteasca exercitandu-se cu privire la minor, ca regula, de catre ambii parinti, acestora revenindu-le deopotriva raspunderea pentru cresterea copilului".

Intrebarea mea este - am vreo sansa daca voi cere in instanta o detaliere a respectarii autoritatii parintesti de catre parintele rezident?

Adica, sa spuna instanta, printr-o hotarare judecatoreasca, exact ce anume trebuie sa faca (sau sa nu faca) parintele rezident pentru a respecta autoritatea parinteasca in comun.

Oare se poate asa ceva?

P.S. In momentul de fata am ajuns mai rau ca Sherlock Holmes - stau sa-mi urmaresc fetita pe camerele de la gradinita ca sa aflu daca este acolo sau e acasa bolnava (asa am aflat, dupa 3 zile, ca fetita e acasa cu pneumonie "pe care a facut-o din cauza mea").

Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:04, 29 Decembrie 2016
Observ ca multi dintre voi va erijati in niste sfinti, eventual tatii perfecti, si ca mamele sunt doar niste nebune care nu vor sa va lase sa va vizitati copiii. Totusi, in spatele unei astfel de decizii se afla un divort care nu s-a produs tam nesam adica pe nepusa masa. In spatele unui divort se afla niste conflicte (de cele mai multe ori) nerezolvate. Astfel ca "raul" pe care considera dansele ca ii l-ati facut este proiectat la nivel subconstient asupra relatie-tata copil, mai ales daca in conflict a fost vorba de violenta fizica si/sau verbala. Asa este construit psihicul uman, iar in urma unui divort (care e traumatizant oricum si oricat de mult ar incerca ambii parteneri sa ascunda) este dificil a se schimba aceasta perceptie fara o munca colaborativa (si cu rabdare) din partea "inculpatului". Desigur, mai sunt si cazurile in care "inculpatul" pleaca dupa alta mandra si "reclamanta" gaseste (pe nedrept) in copil - unica metoda de a-l "pedepsi" pe tradator. In oricare situatie v-ati afla, daca sunteti cu adevarat interesati de interesul superior al copilului veti gasi metode de comunicare mai decente (nu fortari prin instanta si alte siretlicuri), ati participa cu suma justa pentru cresterea copilului si ati avea rabdare sa depaseasca si sotia trauma divortului pentru a va putea desfasura relatia cu copilul in conditii mai bune. In orice incrancenare s-ar ivi, cheia ramane mereu vorba buna. Despre tatii care cand cu greu obtin program de vizitare cu copilul incep si acuza in fata copilului cat de rea e mama ca nu ii lasa se vada mai des, ca mama face si drege si ca ei sunt sfinti dar mamele sunt rele, ce parere aveti? Sau cum credeti ca mama poate trimite cu draga inima copilul la un astfel de tata care ii impuie capul cu ura si toxicitate sufleteasca?
Din pacate Dl. CostinIancu si la mine este exact la fel. I-a spus copilului ca daca mai vine cu ceva acasa de la mine le arunca. Trebuie sa va spun ca situatia o sa fie si mai rea... o sa reuseasca sa indeperteze copilul de dv. Stiti cum? "Ai chef sa te duci la el , lasa ca vi acasa si faci teme tot weekend-ul", de a ajuns copilul sa ii fie frica ca vrea sa vina la mine...
@GabrileaC81 - draga doamna, eu pot sa-mi dau cu parere doar despre ce anume fac eu in relatia mea cu propriul copil. Nu am timp si nici interes ca in putinul timp pe care mi-l petrec alaturi de copil sa stau sa-i spun diverse despre ce face mama lui. Daca Dumnezeu e sus si vede sunt convins ca va face lumina!

Insa sa va spun altceva, care tocmai azi s-a intamplat: chiar si cu hotararea judecatoreasca in mana, tot mi se refuza sa iau copilul la programul stabilit de instanta.

Mai mult, am incercat sa iau copilul direct de la gradinita si nu am fost lasat, motivand administratorul ca "hotararea este ambigua" si o asteapta pe mama copilului sa vina.
Mama copilului...care chiar ea a chemat politia...care politie i-a atras atentia ca face doar niste sicane si ca trebuie sa respecte hotararea judecatoreasca, care hotarare este foarte clara:

"- in anii pari, minorul va petrece perioada Craciunului (23.12-27.12) cu mama, iar Anul Nou cu tatal (29.12-02.01)....si in vacanta de iarna prima saptamana cu tatal"

Prima saptamana de vacanta de iarna este 24.12 - 1.01, ceea ce inseamna ca dupa ce se incheie perioada Craciunului la mama, adica in data de 28.12, eu pot sa iau copilul.

Ei bine, nu, "hotararea este ambigua" si e interpretata dupa cum doreste mama copilului: adica sa iau copilul pe data de 29.12 ora 19 (ceea ce inseamna inca 2 zile lipsa din programul meu) - pentru ca nu are vacanta de iarna si este la gradi (care gradi, chiar dc e particulara, functioneaza dupa programa scolara, deci are aceleasi perioade de vacante, chiar dc acum este deschisa si primeste copiii ca sa mai faca si ea un ban).

Bineinteles ca politia a respectat hotararea care nu li s-a parut deloc ambigua si i-au pus in vedere si mamei copilului ca trebuie sa-mi dea copilul. Ceea ce a si facut, nu fara a ma acuza ca, dupa cum precizam intr-o alta postare, cand copilul a avut pneumonie nu m-am interesat de el (desi am vb la telefon si cu copilul si mama acestuia si am intrebat mereu cum se simte).

Ca sa nu mai spun ca, desi exista aceasta hotarare judecatoreasca, tot am anuntat mama copilului de acum 1 saptamana data si ora la care voi veni sa iau copilul...n-am primit raspuns decat in dimineata aceast cand ma anunta ca nu-l iau azi.

Deci, intrebari:
- cu sicanele acestea ce pot sa fac?
- cu refuzul gradinitei de a-mi da copilul, pana nu vine mama lui, ce pot sa fac?

Deci, intrebari:
- cu sicanele acestea ce pot sa fac?
- cu refuzul gradinitei de a-mi da copilul, pana nu vine mama lui, ce pot sa fac?

citeste aici....

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2016
kromred, utilizator
@kromred - multumesc pt info!
sunt la curent cu acestea...se pare ca nu o impresioneaza desi de cateva ori nici cu politia nu mi-a dat copilul!
si? am facut plangere penala si ce credeti ca a facut politia? nimic!
am facut plangere la procuratura impotriva deciziei politistilor si nu s-a dat nicio decizie!

sunt curios ce va consemna politia dupa apelul ei la 112! :)

Alte discuții în legătură

Legea din invatamant liviu333 liviu333 Va salut cu tot respectul avocat.net Revin iar la dvs. pentru a-mi clarifica situația în care se afla fetita mea, cu o întrebare aparent banala pentru ... (vezi toată discuția)
Drept vizita minori. un roman un roman Bine v-am gasit ! va rog sa-mi raspunda cineva abilitat la urmatoarea intrebare: Prin hotarare judecatoreasca am dreptul sa-mi iau fetita in varsta de 6 ani la ... (vezi toată discuția)
Dreptul bunicilor de a-și vedea nepoții: ce se poate face când părinții le refuză acest lucru? Lia pascu Lia pascu Eu si sotul meu ne am asumat răspunderea sa o creștem pe nepotica noastră care are sindrom down, de la o luna.am fost sustinuti material de părinții ... (vezi toată discuția)