avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pro si contra intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pro si contra intretinere in natura

Buna ziua,

As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident.
Cf legii, intretinerea in natura este prima optiune judecabila. Dar peste care se sare, din diverse motive....Unul din cel mai tampit este acela ca ar fi constatata, de catre onorata instanta, ostilitea intre parinti. Drept ptr care se da un "sec" 25% din net, in bani de platit rezidentului prin mandat postal la adresa locuintei minorului.
Am vazut ca astia 25% inseamna intre 250-4.000lei/luna. Evident, 250 pare prea putin, dupa cum 4.000 pare cam mult.
Pe de alta parte, oarecum in paralel, apar chestii legate de (ne)respectarea relatiilor personale minor-nerezident, aspect dificil de rezolvat prin legile actuale si, de multe ori, pus pe seama neintelegerii/ostilitatii intre parinti.
Asadar...credeti ca o sentinta prin care rezidentul e chestionat cu privire la necesarul copilului (imbracaminte, jucarii, rechizite, activitati extrascolare), respectiv prin care nerezidentul e chestionat cu privire la posibilitatea de acoperire (in natura) a acestor cheltuieli...ar fi pro sau contra intereselor minorului de a valoriza si interactiona cu ambii parinti?
Sa nu uitam ca exista si un articol 485 CC (ala nou!), despre care unii zic ca are strict o valoare simbolica (sic!).

proastasatului a scris:

Doamna draga nu pot interveni in competenta dvs in ale telenovelelor, pe care vad ca, in virtutea cunostintelor indiscutabile pe care le aveti, stiti sa le clasificati.
Nu mai incercati sa faceti dreptate, sfatul meu. Nu aveti aceasta functie, ca sa-i zic asa, morala. Nu-i mai judecati pe cei din jur, caci nimic nu va da dreptul. Nu sunteti detinatoarea adevarului absolut, nici a solutiilor general valabile. inteligenta e in general dublata de intelepciune si ambele de smerenia pe care ti-o da constiinta propriei marginiri. Cogito ergo dubito, dubito ergo sum. Certitudinile sunt intotdeauna ingrijoratoare, sau ar trebui sa fie.
Incercati macar sa luati in calcul ca punctul dvs de vedere este puternic influentat de experienta personala. Nu toate cazurile se circumscriu experientei dvs. Tocmai in asta consta dificultatea deciziei in materie de oameni: diversitatea lor.
Nu mai fiti atat de vehementa, caci vehementa dvs actuala nu schimba nimic din trecutul dvs, e doar multa frustrare, de care insa, nu noi, cele a caror opinii nu va plac, suntem responsabile.
Exemple din "discursul" dvs, precum: raul incomensurabil pe care orgoliile de femeie proasta /imensa rea-vointa si rea-credinta /inca simte nevoia sa faca dreptate etc, dovedesc agresivitatea omului, care intr-adevar nu s-a impacat inca cu trecutul si simte inca nevoia de dreptate.
Dreptatea pe care o cautati sigur nu o veti gasi scrasnind din dinti!
"Urmaresc discutia fara vreun interes ...", oh, ba nu. O urmariti cu tot interesul persoanei care inca cauta dreptatea copilului si pedepsirea adultului, pe care il socotiti vinovat. Iertati-o doamna. Oricum nu mai schimbati nimic. Va impovarati propria persoana cu misiunea de a gasi "dreptatea".

hahaha, funny ... dar pe cine trebuie sa iert si de ce as fi frustrata? Am fost si sunt suficient de independenta cat sa am propriul sistem de valori de la o varsta foarte frageda. Mi-am iubit si imi iubesc parintii la fel, indiferent de ce-au facut si cat au castigat. Oricum, ce-a facut "neiertata" (in opinia dvs.) pentru mine, nu fac multe mame, avand in vedere contextul si epoca in care a facut-o, adica cei mai urati ani de comunism.
N-am nevoie sa imi fac dreptate caci nu m-a nedreptatit nimeni, dar nu pot nega faptul ca este nevoie ca cineva sa faca dreptate in cazurile de incalcare flagranta a acesteia. Gratie parintilor mei, cu bunele si relele lor, sunt ceea ce sunt astazi si nu ma tem, nici nu ma rusinez sa ma uit in oglinda. Smerenia e un concept pe care nu il intelegeti din moment ce il asimilati cu orice altceva decat cu ceea ce este. Sunt smerita dar nu modesta ca nu am de ce sa fiu; modestia imi repugna. Nu detin adevarul suprem. Nici dvs. dar pareti sa nu constientizati acest lucru. Dupa cum nu constientizati nici faptul ca nu aveti suficiente cunostinte de psihanaliza astfel incat sa faceti o evaluare pertinenta.
Cat despre telenovele, e adevarat ca le pot clasifica fiindca una din micile placeri pe care mi le permiteam cu ani in urma era sa ma uit seara, cu bunica mea, la o telenovela; era modul in care fara sa o privez de placerea vinovata a unui film siropos, imi petreceam putinul timp liber avut, cu ea.
Sunteti foarte incrancenata ceea ce ma face sa conturez un profil destul de rigid. Restul sunt doar pareri personale pe care nu le voi expune aici. Rigiditatea, insa, nu e un semn nici de verticalitate si nici de inteligenta ci un atribut al incapacitatii de a se depasi pe sine si propriile limite.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ban 7 zile proastasatului & Zoya.
Pensia de intretinere este o obligatie neconditionata. Sper ca sunteti de acord. Nu platesti pensie daca vrei sau daca copilul si/sau celalalt parinte se poarta frumos. Datorezi copilului intretinere indiferent cum e celalalt parinte.
Prin urmare, pensia nu o poti cere in natura doar pentru a o conditiona ulterior. Cumpar copilului daca ies cu el. Nu ies, nu-i iau ghete.

Doamna PS, sunt de acord cu ce spuneti insa daca celalalt nu te informeaza, te poti trezi ca ai cumparat copilului geaca de iarna cand lui ii lipsesc cizmele, sau daca e fata si merge la balet si are nevoie de costum tu i-ai luat trening pentru scoala, e greu sa realizezi ce are nevoie o fiinta pe care nu o vezi. asa, ca generic ai habar ce trebuie in mare nu inseamna ca te si achiti exact de indatoriri.
Si atunci rezidentului ii va fi greu sa spuna in proces ca nu vrea pensie in natura ci procent in bani ca nerezidentul nu s-a achitat de ea, cand acesta va scoate bonurile cu ce a cumparat si va arata ca nu exista nici o informare de la mama cum ca ii merge copilul la balet, ca sa ii plateasca lectiile sau ca face engleza.
La asta ma refeream :D
Nu ca daca nu iti spune rezidentul ce trebuie tu canti la luna pe banii copilului perioada respectiva.
proastasatului a scris:

Pensia de intretinere este o obligatie neconditionata. Sper ca sunteti de acord. Nu platesti pensie daca vrei sau daca copilul si/sau celalalt parinte se poarta frumos. Datorezi copilului intretinere indiferent cum e celalalt parinte.

Facand o paralela si aplicand acelasi principiu, si obligatia de incuraja legaturile cu parintele nerezident este tot neconditionata. Nu e ca incurajezi legaturile daca celalalt parinte se poarta frumos. Datorezi copilului asta indiferent cum e celalalt parinte.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
againstPAS, utilizator
Eii,,,nu e asa de greu. La preluarea minorului in cursul legaturilor personale , nerezidentul primeste o lista cu necesitati tip imbracaminte, rechizite de la rezident. Pe tmpul lui, face o tura cu copilul la magazine si-i cumpara ce are nevoie copilul, in limita pe care o cunoaste ca fiind obligatie de intretinere in natura. Copilul probeaza si se exprima daca ii place si se simte bine. Apoi se intoarce cu punga acasa. Nerezidentul trimite copia bonurilor si gata. Acuma, si rezidentul si nerezidentul pot cumpara de la Dragonul Rosu, Miniprix sau de la mall sau din magazine exclusiviste... Rezidentul ii poate indica nerezidentului (si aici cred ca e comportamentul corect) magazinele pe care acesta le foloseste ca o proportie necesara si suficienta calitate/pret ptr un copil in crestere si cf standardului pe care si-l doreste si si-l permite. Ce atata sclifoseala si scenarii aberante cu pizza si masinutze si Cismigiu?
Pe de alta parte, la prima "imparteala" vad parinti care cer copilul, in principal si, in subsidiar cer legaturi cat China si pensie pe salariul minim. Cat de prost sa fie un avocat sa sfatuiasca clientul la asa ceva?

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)