avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pro si contra intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pro si contra intretinere in natura

Buna ziua,

As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident.
Cf legii, intretinerea in natura este prima optiune judecabila. Dar peste care se sare, din diverse motive....Unul din cel mai tampit este acela ca ar fi constatata, de catre onorata instanta, ostilitea intre parinti. Drept ptr care se da un "sec" 25% din net, in bani de platit rezidentului prin mandat postal la adresa locuintei minorului.
Am vazut ca astia 25% inseamna intre 250-4.000lei/luna. Evident, 250 pare prea putin, dupa cum 4.000 pare cam mult.
Pe de alta parte, oarecum in paralel, apar chestii legate de (ne)respectarea relatiilor personale minor-nerezident, aspect dificil de rezolvat prin legile actuale si, de multe ori, pus pe seama neintelegerii/ostilitatii intre parinti.
Asadar...credeti ca o sentinta prin care rezidentul e chestionat cu privire la necesarul copilului (imbracaminte, jucarii, rechizite, activitati extrascolare), respectiv prin care nerezidentul e chestionat cu privire la posibilitatea de acoperire (in natura) a acestor cheltuieli...ar fi pro sau contra intereselor minorului de a valoriza si interactiona cu ambii parinti?
Sa nu uitam ca exista si un articol 485 CC (ala nou!), despre care unii zic ca are strict o valoare simbolica (sic!).

Avertisment colectiv

Mesajele cu scop sau potential de inflamare a discutiei vor fi sterse iar autorii sanctionati cu suspendarea contului timp de 7 zile sau, in caz ca ignorati atentionarea, permanenta.
Avertizarea este valabila pentru oricare din topicurile acestui forum. Este extrem de obositor sa va atentionam in permanenta asupra scopului discutiilor de aici si a regulamentului, mai ales ca sunt lucruri pe care le cunoasteti foarte bine.

Multumesc pentru intelegere.
Un afterschool e pana in 400 de lei insa hai sa zicem ca merge la unul privat. Raman 700 lei pentru intretinere, mancare haine iar pe ultimele nu le cumperi in fiecare luna.
Cand pensia este de 1500 lei ajungi sa te intrebi care mai e contributia rezidentului si observi ca daca este, e de neglijat.
Daca pensie s-ar plati in natura ar merge tatal sa plateasca afterschool-ul, ar merge el sa ia copilului ghizdan si altele, ar putea stabili impreuna cu rezidentul care si cu cat participa.
eE un mod normal si firesc in opinia mea de a avea grija de cineva.
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2017
When, utilizator
Dar ce fiinta rationala ar putea contrazice ce spuneti, when? Adica ce rau i-ar face copilului sau mie daca v-ati duce dvs sa platiti afterschool-ul sau daca ne intelegem ca in fiecare an rechizitele cad in sarcina dvs?
Sigur insa ca fie si un lucru atat de simplu poate fi transformat in subiect de disputa daca esti de rea-credinta. Cine? oricare dintre cei doi. Am 2 exemple: Era un parinte care avea program de vizitare impreuna cu copilul insotit si de celalat parinte. Ce facea parintele? Mergea la pizza sa zicem si astepta ca celalat parinte sa plateasca consumatia copilului, desi era programului de vizitare. Nu vorbim despre meschinaria gestului, ci de situatiile pe care le crea. Un altu are pensia tot in natura. Pleaca cu copilul in week end si apoi trece la plata pensiei in natura ca a dat copilul de 7 ori in masinuta. Pai asta nu e pensie de intretinere.
Evident ca ce spuneti dumneavoastra nu e pensie de intretinere. Personal as scoate cheltuielile cu distractia copilului ca facand parte din intretinere. Insa cred ca si situatia asta poate fi gestionata de catre parintele de buna credinta care ori face o lista cu ce va avea nevoie copilul si trimite celuilalt parinte ori solicita banii pe ce a cheltuit, eventual trimite chitantele scanate pe mail.
Apropo ca vorbeam la alt topic de suplinire acord, in cazul respectiv tatal plateste o parte bani o parte in natura. De multe ori isi da si singur seama ca are copilul nevoie de adidasi sau trening sau ghiozdan insa cand e cazul si mama ii transmite pe mail ca vezi, a venit iarna, iau eu geaca si ia tu ghetele sau invers. Afterschool-ul il platesc pe jumatate, mama trimite chitanta tatal jumatate de bani, face transfer, la activitati il duc fiecare cate o saptamana si regula e ca cine merge cu copilul sa plateasca. Daca tatal nu poate si il duce mama, atunci tatal transfera banii.
Eu am vazut o imbunatatire in relatia lui cu copilul, acum stie ca ii plac lucrurile portocalii, a invatat de ce unele penare sunt bune si altele nu, cat de lungi prefera sa aiba bluzele si asa mai departe.
Evident insa ca nu sunt pentru plata pensiei in natura in toate cazurile insa cred ca pentru parintii care vor sa se implice e o imbunatatire.
Iata ca, pe baza intretinerii in natura, chiar si cele mai aprige ostilitati reciproce se transforma in efuziuni. =D>

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)