avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pro si contra intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pro si contra intretinere in natura

Buna ziua,

As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident.
Cf legii, intretinerea in natura este prima optiune judecabila. Dar peste care se sare, din diverse motive....Unul din cel mai tampit este acela ca ar fi constatata, de catre onorata instanta, ostilitea intre parinti. Drept ptr care se da un "sec" 25% din net, in bani de platit rezidentului prin mandat postal la adresa locuintei minorului.
Am vazut ca astia 25% inseamna intre 250-4.000lei/luna. Evident, 250 pare prea putin, dupa cum 4.000 pare cam mult.
Pe de alta parte, oarecum in paralel, apar chestii legate de (ne)respectarea relatiilor personale minor-nerezident, aspect dificil de rezolvat prin legile actuale si, de multe ori, pus pe seama neintelegerii/ostilitatii intre parinti.
Asadar...credeti ca o sentinta prin care rezidentul e chestionat cu privire la necesarul copilului (imbracaminte, jucarii, rechizite, activitati extrascolare), respectiv prin care nerezidentul e chestionat cu privire la posibilitatea de acoperire (in natura) a acestor cheltuieli...ar fi pro sau contra intereselor minorului de a valoriza si interactiona cu ambii parinti?
Sa nu uitam ca exista si un articol 485 CC (ala nou!), despre care unii zic ca are strict o valoare simbolica (sic!).

NU, nu se procedează aşa. Până când aţi format o familie, aşa aţi procedat?
Intreţinerea în natură constă ca în limita obligaţiei lunare de intreţinere, să cumpăraţi obiecte necesare copilului , să plătiţi eventual anumite cursuri, sau grădiniţa sau excursii...
pai sa platesc anumite chestii pt copil , poate insemna o cheltuiala de 500 ron pe luna si eu sa am un venit net de 10000 ron , cum se evalueaza aceaste obiecte sau alte lucruri necesare copilului , raman la latitudinea mea , daca nu merge in excursii sau la cursuri eu nu mai platesc nimic , sau astept sa mearga undeva ca sa pot plati ceva ....restul mancare , cheltuieli cu intretinere , intra in responsabilitatea mamei ?
Stimate domn, dacă aveţi venit net de 10000 ron şi instanţa stabileşte o pensie de intreţinere de 25% din venitul dvs, atunci îi cumpăraţi produse necesare în această valoare, pe care le dovediţi cu bonurile de casă şi puteţi plăti cota parte de utilităţi ale copilului, dacă doriţi. Sau puteţi să vă înţelegeţi cu mama copilului să-i plătiţi ratele la un apartament care să devină proprietatea copilului, la majorat :)
Dar exista posibilitatea sa transfer o parte din pensia alimentara impusa de lege intr-un cont pe numele copilului , fara accesul mamei , de care copilul va beneficia dupa 18 ani ?

Multumesc!
Ideal e sa va intelegeti cu mama asupra acestor cheltuieli. Hotararea nu va obliga sa platiti ceva anume. Puteti conveni impreuna cu mama sa achitati "un set" de imbracaminte la schimbarea sezonului in valoare de x lei si, sa zicem, un curs de inot si unul de engleza, in cunatum deY lei. Sau, puteti alege impreuna, dvs sa fiti cel care achita taberele in limita sumei X sau o asigurare medicala privata si doamna cele necesare invataurii.
Sfatul meu: alegeti sa impartiti capitole distincte, unul hainele, altul mancarea (sa zicem) si nu sa impartiti acelasi capitol (amandoi cumpara haine, amandoi cumpara mancare).
Pastrati bonurile si incadrati-va corect in suma.
Daca veti face de la inceput o impartire cat mai clara cu mama aveti bune sanse sa functioneze.

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)