avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pro si contra intretinere in natura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pro si contra intretinere in natura

Buna ziua,

As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident.
Cf legii, intretinerea in natura este prima optiune judecabila. Dar peste care se sare, din diverse motive....Unul din cel mai tampit este acela ca ar fi constatata, de catre onorata instanta, ostilitea intre parinti. Drept ptr care se da un "sec" 25% din net, in bani de platit rezidentului prin mandat postal la adresa locuintei minorului.
Am vazut ca astia 25% inseamna intre 250-4.000lei/luna. Evident, 250 pare prea putin, dupa cum 4.000 pare cam mult.
Pe de alta parte, oarecum in paralel, apar chestii legate de (ne)respectarea relatiilor personale minor-nerezident, aspect dificil de rezolvat prin legile actuale si, de multe ori, pus pe seama neintelegerii/ostilitatii intre parinti.
Asadar...credeti ca o sentinta prin care rezidentul e chestionat cu privire la necesarul copilului (imbracaminte, jucarii, rechizite, activitati extrascolare), respectiv prin care nerezidentul e chestionat cu privire la posibilitatea de acoperire (in natura) a acestor cheltuieli...ar fi pro sau contra intereselor minorului de a valoriza si interactiona cu ambii parinti?
Sa nu uitam ca exista si un articol 485 CC (ala nou!), despre care unii zic ca are strict o valoare simbolica (sic!).

eu1983 a scris:

Ce inseamna pensie in natura ,clar . Eu daca trebuie sa platesc asa ce inseamna :

- haine , mancare , plata curent , gaz , apa ., gradinita, cursuri ...etc..toate la jumatate cu mama copilului ? Adica , luna asta ii luam haine de 500 ron , impartim la 2 ?
A consumat mancare de 300 ron , impartim la 2 ?

Multumesc!



Stimate domn, ati deschis un alt topic special cu problema dvoastra. Acesta este un topic prioritar de pareri si mai putin de intrebari. Dar daca intai cititi, apoi va ganditi si (in final) scrieti parerea dvoastra, va asigur ca va fi apreciata.

Totusi...cum vi s-a mai explicat, se pleaca de la nevoile copilului (masa, casa, imbracaminte, educatie, divertisment). Apoi aportul fiecarui parinte poate fi proportional cu venitul fiecaruia, in momentul in care nu mai reprezentati un cuplu.
Ca sa primiti dvoastra, prin instanta, un copil de 3 ani (daca mama se opune) este extrem de improbabil. Cam de aici incolo va trebui sa va faceti socotelile adica: ce posibilitate de intretinere oferiti copilului dvoastra (tip, cuantum) si, fara legatura directa cu anterioara, ce program de legaturi doriti.
Daca vreti sa initiati actiunea de divort/partaj, ar fi bine sa ajungeti in instanta cu o intelegere intre dvoastra si mama, intelegere car va fi consintita de instanta. In caz de neintelegere, atunci instanta va dispune fctie de solicitarile dvoastra contradictorii, bazandu-se pe un probatoriu furnizat de fiecare, respectiv de catre Autoritatea Tutelara.
In special in caz de neintelegere, veti avea nevoie de un avocat pentru a va redacta actiunea de divort si a va apara interesele (prin constituirea probatoriului specific: inscrisuri, martori, interogatorii) in cadrul divortului/partajului.

~ Conținut șters la cerere ~
Pensia de intretinere se refera la nevoile imediate, zilnice, constante ale copilului. Nu poate fi depusa intr-un cont si copilul sa aiba acces dupa 18 ani pentru ca nu sta copilul nemancat sau neimbracat si needucat pana la 18 ani ca atunci nu mai are mama acces la banii lui...
Copilul e intretinut zilnic de parintii sai, in solidar.
Daca pe langa intretinere nmai doriti sa-i faceti conturi, pensii de studii sau altele, ok, altfel intretinerea o datorati lunar.
Inteleg doamna PS ca daca nerezidentul are cea mai mare contributie, tot el ar trebui sa aiba si cea mai mare putere decizionala in viata copilului?
Personal nu sunt de acord de modul in care legea gestioneaza acum pensia alimentara, considerand ca defavorizeaza modul in care parintii se achita de ea.
Ori stabileste procent sau sume uriase, respectiv 1500 lei sau peste 3000 lei, ori accepta ca un nerezident care parcheaza bmw-ul in fata tribunalului si care pana mai ieri avea pe cartea de munca zeci de milioane sa aduca acum brusc o adeverinta de venit cu minimul pe economie.
personal insa sunt pro intretinerea in natura.


N-am nimic impotriva pensiei in natura. Ideea e ca dai bani sau cumperi ghiozdan tot de un buget ai nevoie. Daca intreaga contributie a unuia dintre parinti e doar un ghiozdan (desigur un exemplu), acela, mama sau tata, rezident sau nerezident, tot un parinte care nu contribuie in fapt la cresterea copilului ramane.
1500 de lei nu mi se pare o suma uriasa, pornind de la faptul ca un afterschool costa in jur de 800 de lei pe luna. Nu mi se pare nici o suma derizorie sau demna de ignorat.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere minor ceruta de debitor! ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Premize: - parinti de divortati, copilul 9 ani, autoritate parentala comuna, locuinta copilului la mama, tatal cu drept de vizita - sentinta ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)