avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apel pentru pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apel pentru pensie de intretinere minor

Buna seara. Am depus o cerere in instanta pt pensie de intretinere minor in august 2016. In ianuarie 2017 am primit hotararea care obliga paratul la plata unei pensii de 16,6% din venitul net. Tot in hotarare specifica, ca instanta tine cont de cheltuielile ratelor lui la banci in valoare de 600 ron dar la final unde scrie "instanta hotaraste" spune clar 16,6% din venitul net lunar realizat. Am primit de la el pt luna februarie suma de 266 ron pensie, insa venitul lui net din acte este de 2200 ron. Si am primt ieri 31 martie si cererea lui de apel in care cere instantei sa specifice in hotarare ca va plati 16,6% pensie dar din venitul net dupa ce achita ratele totale la banci in valoare de 1260 ron! El normal la venit net 2200 ar trebui sa plateasca 366 ron lunar. Se poate ca in apel instanta sa hotarasca 16,6% din venitul net ramas dupa plata bancilor? Ce ar trebui sa spun in raspuns si cum trebuie sa procedez? Mentionez ca eu nu am venituri monentan de cateva luni si nu imi permit un avocat. De aceea apelez la d.voastra online. Va multumesc.
Creditul pentru care plătește 600 sau 1200 rată, de când îl are`? L-a achiziționat în timpul căsniciei cu dvs, sau după divorț`?
Dacă l-a făcut cu dvs împreună și după divorț îl plătește el singur poate fi o problemă, dar dacă îl are contractat după divorț împreună cu actuala lui soție, nu are cum să influențeze venitul net din care se calculează pensia copilului cu dvs.
Ultima modificare: Duminică, 2 Aprilie 2017
Dapix, utilizator
Daca ati facut cererea de pensie, ar fi trebuit sa primiti si o intampinare din partea tatalui copilului in care acesta sa fi demonstrat ca mai are un copil in intretinere. Oricum, aceasta aparare, ar fi prinsa in motivarea hotararii despre care ziceti ca ati primit-o.
Daca nu are un alt minor in intretinere, atunci e posibil ca instanta sa fi tinut seama de creditele sale, prin diminuarea procentului (maximal!) de 25%.

Oricum ar fi, 16,6% e obligatia lui de plata la venitul net realizat (fara alte deduceri), cf dispozitivului sentintei.

O eventuala necorelare intre motivarea sentintei si dispozitiv se face numai printr-o cerere de lamurire/completare de dispozitiv. In acest sens, Art 443-447 Cod Procedura Civila, pe care le gasiti pe net. Cf 445, apelul facut de domnul va fi respins ca inadmisibil.
Cererea de lamurire dispozitiv o puteti face si dvoastra (daca considerati necesar), platind o taxa de timbru de 20lei la admin fin de care apartineti si depunand-o la instanta care a emis hotararea neclara.

In ceea ce priveste apararea dvoastra in apel, va recomand sa consultati si OUG 51/2008, existand posibilitatea de a beneficia de ajutor public judiciar sub forma unui avocat din oficiu.
Ultima modificare: Duminică, 2 Aprilie 2017
asaofi, utilizator
Buna seara. El s.a recasatorit si mai are un copil cu actuala dd 8 ani. Creditul este din ianuarie 2016 cu o rata de 1226 ron. In hotarare scrie: " examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele: ........ instanta mai retine faptul ca paratul are oblugatii de plata a ratelor aferente unui credit imibiliar care se ridica la suma de aproximativ 600 lei lunar" ; apoi " Pentru aceste motive in numele legii hotaraste: obliga paratul la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 1/6 din venitul net lunar incepand cu data introducerii actiunii si pana la majorat".
Acum a facut apel si cere " modificarea in parte a hotararii in sensul stabilirii unei cote de 1/6 din veniturile nete asa cum acestea sunt diminuate de obligatiile financiare scadente lunar in cuantum de 1226 lei".
Pe adeverintele de salariu el nu are nici o proprire pentru rate sau altceva. Se poate sa admita instanta apelul facut de el?
Pot sa mai cer acum adeverintele de salariu din august 2016 si pana in prezent? Cum pot cere instantei sa ceara angajatorului proprire directa de pe salariu pentru pensia de intretinere? El cand trimite cand nu. Adica o luna da una ba..... nu mai vreau sa stau sa ma rog de el sa ii trimita ci pur si simplu sa fie oprita direct de la angajator. C trebuie sa procedez? Va multumesc.
Si inca ceva.....sotia lui lucreaza de asemenea. Eu nu am servici si nici un venit de cateva luni. Care sunt necesitatile copilului conforme cu varsta? Am spus pe fond ca are meditatii la 3 materii romana mate si engleza, pe langa aceste copilul face sport si toate aste costa in jur ds 900 lei lunar fara sa adaug chletuiala zilnica necesara pentru mancare sau haine si altele. Legea spune sa contribuim in mod egal la cresterea si educarea copilului, insa mi.a fost spus ca cele mentionate nu sunt necesitati ale minorului conforme cu varsta! Care ar fi necesitatule lui? Daca nu educatie si sanatate atunci ce? Acum in urma cu 3 saptamani l.am avut internat la cardiologie 5 zile pt hta si are medicatie zilnic dimineata si seara, o cheltuiala care nu era prevazuta. Deci ce sanse am sa primesc 1/6 din venitul net realizat si care ar fi necesitatile minorului pt marirea cotei de exemplu la 20% din net? Multumesc. Trebuie sa raspund intampinarii apelului in 8.zile.
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2017
gi-jane2, moderator
Nu aveți nicio șansă să crească procentul de pensie de la 16 la 20 %, pt ca vi s-a dat maximul permis de lege.
Pt a primi pensia la timp și cat trebuie, va adresati unui executor judecătoresc, instanţa nu mai înființează poprirea din oficiu.
Legea nu spune nicidecum sa contribuiți egal, ci proporțional cu venitul fiecăruia
În ce privește sportul și meditațiile, le face dacă au parintii posibilități sa le plătească, nu fac parte din strictul necesar.
Cereți în întâmpinare respingerea apelului ca nefondat, obligațiile de intretinere au întâietate fata de alte obligații ale sale. Cand a contractat imprumutul avea doi copii de întreținut, deci știa ce obligații are, plus ca plata creditului e obligație comuna cu soția sa.
Plata creditului reprezinta o obligație pt achiziționarea unui bun pt el, ceea ce nu are prioritate fata de intretinere unui copil. Adică e f frumos ca și-a luat un imobil, numai ca nu trebuie plătit cu banii cuveniți copilului.
Dacă nu va descurcați cu întâmpinarea, apelati la avocat, nu cred ca v-ar lua bani prea multi
pt redactarea unei întâmpinari.
Va multumesc din suflet tuturor. O sa revin cu alte intrebari in cazul in care nu ma descurc. O saptamana superba va doresc.

Alte discuții în legătură

Clarificare date din sentinta ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! avand in vedere finalizarea unui dosar de partaj am primit sentinta in care scrie: ,,ia act ca nu s au solicitat cheltuieli de judecata de catre ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara marian1268 marian1268 va rog sa-mi spuneti daca din sentinata urmatoare, prin venit net se intelege, doar salariul, sau si primele, orele suplimentare , bonurile de masa, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la plata pensie de intretinere copil nu trebuia sa ... dani el dani el Buna ziua, la plata pensie de intretinere copil nu trebuia sa se tina cont si de ratele existente? In cazul meu, am dobandit un credit ipotecar impreuna cu ... (vezi toată discuția)