m13d a scris:
Da este infractiune.
În cazul furturilor din magazine, opinia dominantă este că urmarea imediată se produce în momentul luării bunului de pe raftul magazinului şi ascunderea, ori consumarea lui în magazin, deoarece făptuitorul a început să efectueze acte materiale asupra bunului ca şi cum acesta i-ar aparţine. Am mai vazut grile pe aici, asemanatoare, fapta celui care intra intr-un restaurant mananca si pleaca fara sa plateasca, cred ca se incadreaza tot aici.
Si in acest caz e necesara o distinctie: daca a fost consumat bunul, dar a pastrat ambalajul si a trecut pe la casa pentru a fi marcat, atunci nu e nicio infractiune, fiind vorba de o vanzare neperfectata pana in momentul achitarii.
Daca insa a fost consumat continutul, si ambalajul aruncat/ascuns, atunci e furt (s-a depasit paza in sensul teoriei apropiatiunii)
Speta imi aminteste de o intamplare cu un candidat la concursul de admitere in magistratura direct pe post (cei cu 5 ani), care in tinerete (studentie) a facut "imprudenta" sa depaseasca paza cu 2 bucati de ciocolata Mars la purtator, fiind prin in "flagrant" de organele vigilente ale magazinului de cartier. Evident, a primit 18 indice 1 din partea parchetului, dar chestiunea a ramas in evidenta operativa, iar peste ani, cand a vrut sa ajunga magistrat...a primit un mare refuz din partea CSM pe motivul neindeplinirii conditiei bunei-reputatii. Evident, refuzul s-a intamplat dupa ce promovase examenul de admitere...