avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara !

Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar practic am fost crescuta si educata de bunicii din partea tatalui pana la decesul acestora in anul 1998. Am fost preluata de mama pana la terminarea liceului, apoi nici aceasta nu m-a mai gazduit, eu fiind nevoita sa apelez la instanta pentru a obtine pensie alimentara de la ambii parinti. Sunt studenta, pensia alimentara cumulata nu este suficienta pentru a ma intretine . Sunt ajutata acum finnciar de familia bunicilor, dar as vrea sa ma angajez part-time pentru a-mi suplimenta veniturile si a ma putea intretine singura. In acest caz eu mai primesc pensie alimentara? Care este legislatia in vigoare?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2005
ligiamirica, utilizator
In primul rand aveti dreptul la plata pensiei pentru ultimii 3 ani.
In al doilea rand, daca nu va aflati in continuarea studiilor superiare nu mai beneficiati in viitor de pensie.
In opinia mea pana terminati liceul mai veti dreptul la pensie.

Parerea mea este sa va ocupati in primul rand de pensia restanta.Vedeti daca puteti obtine efectiv banii de la el.
Trebuie sa mergeti la un executor judecatoresc.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua tuturor,

Sunt un tanar de 19 ani care am terminat liceul acum.
Pana anul trecut am primit pensie alimentara 1/4 din pensia bunicului patern, care este in Romania, pentru ca tata e in America si el nu a putut fi gasit.
Dupa ce am implinit 18 ani pensia de la bunic s-a sistat.

Acum vreau sa merg la facultate.

Daca de la bunic nu mai pot primi pensie ce e de facut?

1. tatal nu poate fi gasit.

2. nu putem (mama si eu) afla veniturile tatalui.

3. daca-l dam in judecata (pe tata) ce suma se poate obtine? 1/4 din salariul minim in Romania sau 1/4 din salariul minim in SUA?

4. si daca facem cheltuiala asta (nu este ieftin = avocatul + taxele de tribunal) ce sanse avem sa luam banii daca nu stim unde sa-l gasim pe el?

5. sa zicem ca am castiga si nu putem sa luam deindata banii, cat timp este datoria lui valida...adica exista un termen de prescriptie (daca peste "n" ani il gasim putem cere ceea ce nu a platit acum?)

Va multumesc anticipat tuturor celor care cititi acest mesaj, si mai ales celor care vor avea bunavointa sa-mi raspunda.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
floareasoarelui, utilizator
spuneti-mi va rog,daca in timpul divortului tatal a dat o declaratie la notar prin care se obliga la plata unei pensii de intretinere pentru minor de 500 euro,si instanta a emis o hotarare definitiva de divort prin care l-a obligat pe parat la plata acestei pensii,acum cand copilul a implinit 18 ani si este inca la liceu in clasa a 11-a ,pana cand va putea beneficia de aceasta pensie?tatal poate sa schimbe acea hotarare,adica sa nu mai tin cont absolut de mine si sa ii dea copilului in mod direct c/v?pot sa il mai actionez in instanta in caz de neplata,sau nu mai am eu nici o calitate?
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
mini_cinie, utilizator
Daca in hotararea prin care a fost stabilita initial pensia de intretinere este specificat faptul ca aceasta este data pana la majorat, tatal poate sista acordarea acesteia, chiar daca fiul sau este inca la liceu. Pentru a putea beneficia in continuare de pensie, fiul trebuie sa isi dea tatal in judecata. Dumneavoastra nu mai aveti nici o calitate.
pur si simplu nu este specificata nici o data,ci doar ca tatal se obliga la plata unei pensii de intretinere de 500 euro lunar pt.minor.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
mini_cinie, utilizator

Alte discuții în legătură

Bursa sociala sergiu2011 sergiu2011 Salut, Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara.. ajutor alexaaa90 alexaaa90 Buna ziua! Sunt studenta in anul II, la taxa si am niste probleme cu tatal meu legate de pensia alimentara. Tatal meu imi da pensie alimentara numai dupa cate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pe durata studiilor cristina.andreea cristina.andreea Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a ... (vezi toată discuția)