avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara !

Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar practic am fost crescuta si educata de bunicii din partea tatalui pana la decesul acestora in anul 1998. Am fost preluata de mama pana la terminarea liceului, apoi nici aceasta nu m-a mai gazduit, eu fiind nevoita sa apelez la instanta pentru a obtine pensie alimentara de la ambii parinti. Sunt studenta, pensia alimentara cumulata nu este suficienta pentru a ma intretine . Sunt ajutata acum finnciar de familia bunicilor, dar as vrea sa ma angajez part-time pentru a-mi suplimenta veniturile si a ma putea intretine singura. In acest caz eu mai primesc pensie alimentara? Care este legislatia in vigoare?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2005
ligiamirica, utilizator
in urmatoarea situatie sunt si eu...nu a mai platit pensia alimentara de vreo 7 luni,dar nu stiu cum sa probez asta,deoarece nu am oprit mandatele postale.cum se procedeaza ?si daca legea art.305 lit.c,face parte din codul penal,cum nu poate raspunde penal?ms mult
adriana_d24 a scris:

odata cu cresterea salariului minim fostul sot este obligat sa mareasca pensia alimentara( in functie de salariul minim).trebuie sa il dau in judecata de fiacare data cand creste salariul minim,adica din 3 in 3 luni...?


Fostul sot este obligat sa plateasca pensia de intretinere stabilita de instanta de judecata. dvs aveti posibilitatea de a solicita instantei majorarea pensiei de intretinere ori de cate ori veniturile fostului sot au crescut. Daca pensia de intretinere a fost stabilita in functie de salariul minimbrut pe economie, atunci odata cu majorarea acestuia puteti introduce cerere de majorare a pensiei de intretinere.

#alina27
Viata de familie, relatiile dintre soti, copii si relatia lor cu parintii se bucura de o serie de prevederi ale legii civile, dar exista si cazuri in care s-a apreciat ca se impun si unele masuri cu caracter penal. Una dintre aceste situatii, incadrata penal in categoria "Infractiuni contra familiei", este abandonul de familie.
Abandonul de familie este o infractiune prevazuta si pedepsita de art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta si in neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
va multumesc din suflet...iar
Am 2 copii minori si am divortat acum 4 ani. Fostul meu sot este roman, dar acum locuieste in SUA si nu a trimis niciodata pensia alimentara. Ce posibilitate am sa obtin aceasta pensie alimentara, eu necunoscand adresa unde locuieste el?

Multumesc frumos.
Pentru obtinerea pensiei de intretinere in strainatate, in conformitate cu prevederile Conventiei de la New York, din 20 iunie 1956, sunt necesare urmatoarele acte:
1. cererea adresata institutiei intermediare din tara in care domiciliaza debitorul
2. procura speciala acordata institutiei intermediare din tara in care domiciliaza debitorul
3. copie legalizata a certificatului de casatorie si/sau a certificatului de nastere al copilului
4. copie legalizata a sentintei judecatoresti prin care unul dintre parinti (sot/ sotie) a fost obligat la plata pensiei de intretinere (executorie, definitiva si irevocabila) sau alt titlu de stabilire a pensiei (ex: angajament de plata, conventie)
5. pentru persoanele majore, fara venituri: certificate de paupertate formate din declaratia data in fata notarului cu privire la lipsa unui loc de munca si salariu impreuna cu un certificat eliberat de catre sectia financiara pentru lipsa veniturilor impozabile
6. adeverinta de venituri lunare, talon de pensie
7. alte acte doveditoare a starii de nevoie a creditorului (ex: certificate scolare, certificate medicale pentru persoanele cu handicap)
8. contul bancar, in valuta, al creditorului in care pot fi transferate sumele de bani cu titlu de pensie de la debitorul din strainatate
9. fotografii, in masura in care este posibil, ale celui indreptatit la pensie si ale debitorului

Actele mentionate la punctele 1-8 vor fi insotie de traduceri legalizate in limba tarii in care se afla debitorul. Ministerul Justitiei, prin Legea nr. 26/1991, prin care Romania a aderat la Conventia de la New York, a fost desemnat autoritate transmitatoare, indeplinind atributiile ce decurg din aceasta calitate. Durata si procedurile de solutionare a dosarelor sunt in exclusivitate de competenta autoritatilor straine.

Alte discuții în legătură

Bursa sociala sergiu2011 sergiu2011 Salut, Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara.. ajutor alexaaa90 alexaaa90 Buna ziua! Sunt studenta in anul II, la taxa si am niste probleme cu tatal meu legate de pensia alimentara. Tatal meu imi da pensie alimentara numai dupa cate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pe durata studiilor cristina.andreea cristina.andreea Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a ... (vezi toată discuția)