In completarea celor spuse pana acum si din descrierea pe care o puteti accesa aici,
[ link extern ]
rezulta ca daca nu suferiti de SIDA , cancer sau glaucom, cazuri in care consumul de marihuana este indicat in scop terapeutic (raul mai mic), veti ajunge niste doamne/domni supraponderali (potenteaza apetitul), cu un sistem imunitar slabit, cu dese conjunctivite(si ochi rosii) si bronsite, precum si nopti albe provocate de insomnii.
Ca fapt divers, ieri la o discutie pe care am purtat-o cu doi copii de clasa a VIII – pentru care subjonctivul limbii engleze nu mai constituie un secret si sunt si multiplii olimpici la diverse materii, dar “trendy” si la curent cu realitatile vietii – in dezbaterea argumentelor pro si contra legalizarii drogurilor usoare si prostitutiei, I-am ruget sa asocieze cuvintele “droguri” si “prostitutie” cu alte cuvinte. Au asociat cu: spital, SIDA, boli asociate, dependenta, bani, sex, violenta. Interesant, omisesera tocmai cuvantul “placere”, desi ambele lucruri vorbesc despre cautarea excesiva si artificiala a placerii.
Un alt aspect de remarcat este naturaletea si nedumerirea cu care au ridicat aspectele reglementarii in sine: minorii vor putea cumpara droguri; se vor comercializa in acelasi mod ca si tigarile, sau doar in magazine specializate; va exista vreo restrictie in legatura cu munca sau alte activitati umane; de la ce varsta se va putea apela la serviciile prostituatelor, legalizarea va insemna ca va disparea contrabanda?, etc.
Si apoi, cand am trecut la dezbatere, elevul desemnat drept avocat al diavolului in a apara pozitia prolegalizare (cum din discutiile preliminare ambii se situau pe pozitia contra, conform propriilor convingeri) a fost foarte dezamagit de rolul pe care trebuie sa-l joace, cum in afara de argumentul impozitelor suplimentare nu a reusit sa produca si altele, pe cand pozitia contra scrisese o pagina de argumente.
Ar fi pacat ca ceea ce s-a obtinut pana acum d.p.d.v. socio-pedagogic sa se piarda prin ‘normalizarea” a ceea ce s-a intiparit in constiinta copilului ca fiind “existent, dar anormal”.