copilul pe care ei il au in ingrijire sufera ori de influenta proasta a deciziei parinteluui ori de impotenta lui de a-i explica copilului ce ii este bine.
Şi iată cum aţi condamnat toţi părinţii care cresc şi educă copiii, care le asigură traiul zilnic, eventual chiar fără ajutor material din partea celui care a plecat.
Stimată doamnă avocat, dacă pe dvs. v-a muşcat un câine, vă veţi apropia de el dacă cineva vă explică ce bine e? Dar dacă aţi făcut alergie la căpsuni, veţi mânca a doua oară, fiindcă acelaşi cineva vă explică ce gustoase sunt căpşunile au vitamine , eventual vi le îndeasă forţat pe gât? Dar dacă v-aţi ars cu focul, veţi mai băga măna în foc, chiar dacă cineva vă explică ce răcoritor e focul şi că nu arde?
Hai să fim sinceri, simţurile unei fiinţe nu pot fi educate;comportamentul, da, depinde de educaţia dată;
Când un părinte educă un copil, îndrumările acestuia sunt urmate de constatările copilului, pe viu: îi spui că se va distra la grădiniţă şi constată că acolo are copii cu care se joacă, are jucării, învaţă cântece-constată că părintele a avut dreptate.La fel, când îl doare burtica şi părintele îi spune că după ce va fi pişcat de un ac mititel se va simţi bine şi aşa se întâmplă, îi creşte îcrederea în părintele respectiv.
Ce se întâmplă însă dacă convingi copilul să plece de lângă tine, îi explici că trebuie să plece cu nenea/tanti, tati/mami că va fi bine, că el/ea te iubeşte şi ce bine îi va fi, iar el este adus acasă fără podoaba capilară, tremurând şi-ţi va povesti cum tanti de la tati acasă i-a verificat cocoşelul? Sau că tati l-a lăsat pe covor cu cariocile şi el s-a jucat cu tanti în pat? Sau că tanti i-a dat una peste ceafă fiindcă nu a vrut să-i spună "mami" , sau că tati i-a turnat supa în cap, fiindcă nu i-a plăcut şi nu a mâncat, etc....Vedeţi dvs., sunt cazuri şi cazuri, ca părinte rezident nu-i poţi explica copilului că este spre binele lui să i se toarne supa în cap - copilul o va face şi la grădiniţă sau acasă, când nu-i place mâncarea fiindcă, nu-i aşa, tu i-ai spus că e bine. Nici nu-i poţi eplica ce bine e să-i spui "mami" la fiecare "tanti" care este la tati acasă sau oricui, totuşi, mama e una, nu se poate depersonaliza noţiunea de "mamă"
La ultima dvs. întrebare, răspunsul e DA.Cunosc caz în care mama a dus copilul şi la executor şi s-a rugat de copil să plece, l-a dus şi la audiere în instanţă, unde copilul a explicat că-i e teamă de tată, că nu are încredere în el, l-a dus la consiliere şi a refuzat prezenţa tatălui chiar în prezenţa psihologului în care are încredere.Simţurile îi dictează aversiunea şi refuzul.