avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor catre tata

Suntem casatoriti din mai 2006. In septembrie 2007 s-a nascut fetita noastra care in prezent are 2 ani si 2 luni. In prezent suntem in divort prima infatisare peste 2 saptamani.
- a participat la un curs de cristaloterapie in aprilie 2009 timp de o luna la Bucuresti fara acordul meu, timp in care stateam cu fetita singur.
- a participat la un curs de masterat la Sibiu spatamanal cu toate ca si in Alba era aceeasi specilaizare;
- Sotia a intrerupt concediul pt ingrijirea copilului, ca sa intre in politica cu 4 luni mai devreme . In 3 luni ajunge Presedinta Organizatie de Femei Alba (ea nu are 3 prieteni in Alba Iulia).
- Am probe concludente ca ma inseala cu Presedinte de partid de 50 de ani care o sprijina si o incurajeaza in aceasta perioada sa divorteze.(mesaje de dragoste, martori oculari);
- A participat si participa in continuare la sedinte si campanie electorala;
- Fetita este mereu lasata la o familie pana vin eu de la servici, neglijata ....
- Tainuieste cati bani are salariu si ii cheltuieste in scop personal;
- a facut credit si un card de credit fara sa ma consulte, toti bani ia cheltuit in interes personal, fara sa-i pese de copil;
- ea a depus prima divort pe motiv ca ma opun dezvoltarii carierei personale;
- recunoaste ca sunt un tata model si responsabil ;
- am salariul mai mare cu 500 de lei decat ea, am parintii casatoriti, am personal contract de de chirie pe grasoniera in care avem domiciliul;
- ea are parintii dovortati (soacra plecata in spania, tatal alcoolic), in prezent a fost si sanctionata la servici, are datorii la banci.
Va rog sa imi spuneti daca as avea sanse sa primesc fetita ? sau ce as mai putea ,,specula'' ca eu TATA sa pot obtine fetita, care este atasata de mine.
Pot face un Contract de Comodat, ma sprijina o familie din Alba, fetita fercventeaza o cresa de langa serviciul meu.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
icantemir, utilizator
Exact asa am pornit actiunea: dezinteresul si grava neglijenta a mamei copilului, care respinge diagnosticul copilului, ignora recomandarile medicale, dezinformeaza alti medici la care se duce cu copilul, dar in contextul starii grave de sanatate la care copilul a ajuns in ianuarie 2009. La acea data am dorit ca sa nu se ajunga la alte probleme de sanatate pentru copil, cele care au aparut acum, dupa chemarea in judecata, am crezut ca in tara asta se poate face si preventie. S-au dorit dovezi la ce sustineam eu atunci - uite ca s-a ajuns si la asta, dar pe sanatatea copilului meu!!!
Am depus foarte multe documente medicale ale copilului cu recomandari, diagnostice, atentionari repetate din partea medicilor pentru mama copilului, consemnari ca externarea copilului s-a facut contrar avizului medical. Am depus inscrisuri de la DGASPC sector 3 in care se consemneaza ca nu se respecta recomandarile medicale. Pana la urma am depus (nu vroiam sa ajung pana aici, dar nu am avut ce face...) expertiza psihiatrica si diagnostice psihiatrice ale mamei copilului, care pot motiva comportamentul mamei fata de copil.
Aceasta expertiza psihiatrica a mamei copilului a fost facuta la procesul de divort, contine concluzii si recomandari ale comisiei medico-legale, de care nu a tinut seama nimeni atunci, in 2006.
Nu-mi dau seama ce ar trebui sa insemne expresia "mama denaturata", dar banuiesc numai ca ar trebui sa insemne o mama suferinda de o boala psihica, netratata, cum este cazul aici.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
Robert68, utilizator
av.antoanelageaman a scris:

dar e treaba complicata dat iind cutuma instantelor ce minorul nu poate fi despartit de mama decat daca se probeaza ca e denaturata.


De ce oare doar instantele au aceasta "cutuma" , iar restul societatii civile, tati, avocati, juristi, politicieni , psihologi, etc., nu o au?
Instantele nu fac parte din aceasta societate?
De ce si-au pus instantele si numai instantele in minte aceasta "cutuma"?
Unde este defapt problema si de ce nu se poate rezolva?
Pentru ca nu intereseaza in realitate pe nimeni!
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
custodie.comuna, utilizator
In primul rand cred ca nu ati parcurs toate instantele in exercitarea cailor de atac posibile in cazul dvs. E prematur, deci, sa va pronuntati. Chiar daca un judecator, coplesit de numarul dosarelor, nu vede unele lucruri, totusi doi sau trei judecatori vor vedea.
In al doilea rand, ar trebui sa priviti si cealalta fata a mamei.
De ce lupta din rasputeri pt. a pastra copilul? Nu pentru ca il iubeste? Mi-e imposibil sa cred ca o face doar pt. alocatie si pensie alimentara, aceste venituri sunt... mici de tot!
Apoi, nu o acuzati ca nu recunoaste boala copilului.
Am intalnit cazuri cand cadre medicale (doctori) cu rezultate remarcabile in domeniu, nu vazusera o pareza a fiicei lor, pana la 15 ani!
Asta poate fi tot din prea multa iubire si pt. ca doresti ca al tau copil sa fie perfect, asa il vezi!
In general, mamele au acel "instinct matern" si cred ca asta sta la baza cutumei.
Nu sunt o feminista, dimpotriva...
Dar care e procentul tatilor care de bunavoie isi asuma responsabilitatea cresterii unui copil? Tocmai de aceea instentele au dreptul sa fie vigilente.
Dar eu cred ca, in cazul dvs. daca adunati toate dovezile despre care ati vorbit aici, intarite de staruinta dvs. si multa rabdare, plus o ancheta sociala sau mai multe, noi expertize (audierea copilului de catre o judecatoare nu poate tine loc de expertiza!!!) o sa reusiti!
Eu nu cunosc acea cutuma de care se vorbeste aici. Nu am auzit de ea si nu stiu, nici eu, ce inseamna denaturata.
Dealtfel, am folosit definitia cuvantului intr-un proces, aratand partii adverse ca nu se aplica in cauza. Cuvantul nu are o definitie juridica, deci am plecat de la dictionar.

Acest obicei de incredintare al minorilor catre mame exista in toate statele civilizate, in toate societatile lor civile, majoritatea tatilor, avocatilor, psihologilor, asistentilor sociali si/sau maternali sunt de acord cu asta...
Da, stiu, nu va place, dar asta e realitatea si psihologic exista explicatii.

Cu toate acestea, sunt destule cazuri in care este mai bine pentru minor sa fie incredintat tatalui si atunci solutia depinde extrem de mult de atitudinea tatalui, de cererea probelor potrivite, de motivarea lor etc.
Nu vad de ce ati adus in dosar o proba pe care ati administrat-o in procesul in care mama a primit incredintarea, consider ca a fost in defavoarea dv.
In plus, diagnostice psihiatrice putem primi cu totii, asta nu inseamna ca nu suntem normali sau ca nu putem ingriji un copil.

Din pacate, cred ca este prea complex dosarul despre care discutam ca sa putem da informatii cu adevarat utile pe un forum, sunt foarte multe informatii de detaliu care sunt importante etc.

Nu pot decat sa va doresc succes si sa consultati mai multi avocati inainte de a alege unul, sa vedeti diferite abordari inainte de a alege o cale.
av.antoanelageaman a scris:

trebuia sa va axati pe dezinteresul mamei, nu pe diagnosticul copilului, cazurile de ( re) incredintare se castiga doar daca reusiti sa convigeti instanta ca mama este denaturata..Daca acest lucru a fost facut si judecatorul nu a apreciat corect probele administrate aveti sanse in apel...daca insa nu, mai curand depuneti o noaua actiune si puneti probe noi...

Ca sa va faceti o idee...intr-un astfel de dosar am depus 120 de inscrisuri prin care demonstram cele sustinute de clientul meu( inclusiv declaratii olografe, certificate medicale, psihologice, ORICE am considerat ca poate ajuta cauzei) ..si am castigat...dar e treaba complicata dat iind cutuma instantelor ce minorul nu poate fi despartit de mama decat daca se probeaza ca e denaturata.


De principiu, ar trebui dovedit ca este denaturata.Atunci ati castiga.Dar, denaturata ar insemna ca se drogheaza sau consuma cantitati insemnate de alcol.
Conteaza foarte mult si varsta minorului.Dupa varsta de 14 ani deja conteaza mult ce spune acesta.

Prezenta mamei la judecata daca copilul are sub 6 ani duce la o judecata lipsita de impartialitate si aproape orice s-ar dovedi instanta ,,nu va vedea" ( nu ca este legata la ochi, precum zeita Justitia).
Eu cred ca principala problema este ca instantele nu cred chiar daca dovedesti prin probe multe si diferite ca gen ( adica nu numai cu martori...care ...stim cu totii).
In functie de varsta copilului sunt si sansele de a castiga procesul.Insa cel mai important ar trebui sa fie ca instanta sa aiba aptitudinea de a judeca si sa analizeze tot si nu doar ceea ce crede ca vede pentru ca asa vrea sa vada...
Parerea mea este ca mama sa nu vina la proces si atunci nu te doare capul...dar acest lucru presupune in primul rand ca minorul sa se afle la tata...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Divort cu 2 minori mamade2pici mamade2pici Buna ziua. Doresc sa divortez si sa obtin in incredintare ambii copii. Sotul meu exercita asupra mea un abuz psihic si verbal si dincolo ed faptul ca sunt ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor john25 john25 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: In cazul divortului intentat de sotia mea cum pot obtine tutela copilului minor(4 ani) ,precizez ca acum stam impreuna cu ... (vezi toată discuția)