avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a spart conducta de apă rece în aval de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?

Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 3 Noiembrie 2018
Am inteles ce vreti sa spuneti prin consum, inteleg ideea. Insa juridic vorbind trebuie sa pastram intelesurile. Putem sa-i spunem si cum ziceti dvs dar tot paguba este.
CipM a scris:

Nu, nu este estimat. Se obtine ca diferenta intre contorul de bransament si suma apometrelor. In cazul asta nu se intruduc diferente ca urmare a lipsei de precizie a apometrelor.


Nu este vorba de diferente ca urmare a lipsei de precizie ci de diferenta cauzata de citirea contorului de bransament si a celor din apartamente.

Cum contorul de bransament a fost citit in ziua Z la ora H, contoarele de apartament au fost citite in ziua Z+x, unde x este nr de zile cand si-au dat seama ca "pierd" apa pe undeva.

De altfel, chiar @myozotis a precizat ca au facut o estimare pe baza lunii precedente.

myozotis a scris:

Avaria a avut loc, duminica spre luni pe o conducta de 3 țoli și s-a avut in vedere consumul din luna precedenta ! Bineînțeles, cu aproximația corespunzătoare . Conducta-i dispusă la 2 m adâncime in sol de umplutura nisip, pietriș, zgură . Ne-am sesizat abia luni dimineața când, am observat, variații mari ale presiunii din coloana, și lipsa totala a presiunii la nivelele superioare .


-test-
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu conteaza cand s-a facut constatarea, ziua Z etc. Trebuie folosite citirile lunare, nu citirile intermediare.

Repartizarea se va face dupa ce vine factura cu cei 4000 de lei in plus.
Exemplu:
- sa zicem ca avaria a fost constatata pe 28 oct.
- sa zicem ca citirea contorului de bransament e facuta de furnizor pe 1 nov.
- banuiesc ca tot pe 1 nov face si asociatia citirirea apometrelor si rezulta un total de 100mc AR
- se asteapta sosirea facturii de la furnizor iar pe factura vor fi cel putin 900 mc, sa zicem 950mc
- se scad din 950 mc cei 100mc iar diferenta, cei 850mc, se imparte pe cpi, iar cei 100mc ca de obicei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
Lunar apar diferente din cauze "cunoscute" si care se repartizeaza pe nr de persoane, cel mai probabil, la acestea se adauga cele cauzate de spartura, diferente care nu au drept cauza proprietarii si care trebuie repartizate pe baza unui criteriu cu care ne spargem capul. Cum diferentiezi diferentele "cauzate" de proprietari si cele de spartura? Se poate face o medie (anuala, trimestriala, semestriala, nu are importanta) a celor cauzate de proprietari iar diferenta sa fie repartizata pe proprietari, cpi nu este o solutie, parerea mea, o garsoniera nu a "pierdut/consum" mai mult decat un apart. cu 2-3 camere ptr a plati mai putin.
Garsoniera are in proprietate o bucatica din instalatia care a cauzat paguba. Trebuie privita legatura dintre proprietar si instalatie, nu o legatura cu natura pagubei.

Putem judeca cumva si altfel. Daca o garsoniera detine 1m virtual din teava (luat dupa cpi, nu individualizat in practica) si un ap de 3 cam detine 3m virtuali din teava, sansa producerii unei avarii pe acel 1m al garsonierei e de 3 ori mai mic decat pe cei 3m ai ap de 3 cam.
Asta doar ca un motiv in plus sa explic de ce mie nu mi se pare in neregula sau disproportionata plata per cpi. Nu neaparat ca ar fi un argument.

Daca acea instalatie ar fi generat o altfel de paguba, sa zicem o teava dintr-un subsol circulabil cu boxe ar fi cazut, fara sa se rupa, din prinderea de pe tavan in capul cuiva, s-ar fi platit 'reparatia' capului per cpi (caz real numai ca nu era un cap ci un obiect propr personala).

Adica nu vad de ce faptul ca paguba este o lipsa de H2O la inventar e diferit de atlfel de pagube: materiale, de sanatate sau, in cine stie ce alta situatie pe care nu mi-o pot imagina acum, poate chiar si morale.

P.S. In luna cu pricina diferentele 'cunoscute' nu se pot evidentia, se presupune ca nu exista. In acea luna nu a curs niciun wc etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)