avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a spart conducta de apă rece în aval de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?

Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 3 Noiembrie 2018
Mi se pare totusi ca exemplele date au un pagubit cert, proprietarul apartamentului,masinii , adica victima prejudiciului. Aici nu este nici un prejudiciat, sau, ma rog, daca privim altfel putem spune ca sunt toti proprietarii, pentru ca s-a consumat apa, dar nici unul nu a beneficiat. E diferit cazul, din punctul meu de vedere.
Nu, nu este estimat. Se obtine ca diferenta intre contorul de bransament si suma apometrelor. In cazul asta nu se intruduc diferente ca urmare a lipsei de precizie a apometrelor.

Pe de alta parte in instanta se admit si estimari, exemplu -> [ link extern ]
Cine considera necesar, n-are decat sa cheme un expert care sa faca scaderea si sa 'estimeze' el prejudiciul :)))
StoJa a scris:

Chiar dumneavostra incercati sa convingeti ca apa este "un obiect" care aduce imbunatatiri celorlalte "obiecte" care constituie proprietatea comun

Mesajul meu nu contine cuvintele: obiect sau imbunatatirie sau din familia de cuvinte sau sinonime. Este pur inventia sau intelelegerea dvs. De fapt si restul mesajului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
CipM, utilizator

latka a scris:

Mi se pare totusi ca exemplele date au un pagubit cert, proprietarul apartamentului,masinii , adica victima prejudiciului. Aici nu este nici un prejudiciat, sau, ma rog, daca privim altfel putem spune ca sunt toti proprietarii, pentru ca s-a consumat apa, dar nici unul nu a beneficiat. E diferit cazul, din punctul meu de vedere.

Cand nu exista beneficiu, nu exista nici consum. Vedeti definitia consumului in DEX. Apa nu s-a consumat, s-a pierdut. La fel cum pierzi banii din buzunar.

Da, toti proprietarii sunt si cei pagabiti si cei care despagubesc. Nu-i nimic in neregula. Cand dvs pierdeti din buzunar banii destinati facturii pt telefon nu e tot asa? Mai ramane sa vedeti cum/cui o 'repartizati'.

CipM a scris:

Cand nu exista beneficiu, nu exista nici consum.

E un consum neplanificat, aceasta apa pierduta, iar probabilitatea intre consumatori de a o folosi, este perfect identica. Toti au acelasi beneficiu, toti au aceeasi necesitate.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)