avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a spart conducta de apă rece în aval de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?

Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 3 Noiembrie 2018
Mea culpa, nu sunt navigator, si am luat-o de la furnizor "in sus". :)
In sfarsit, nu are importanta, bine ca m-am lamurit, nimeni nu-i perfect cu exceptia unei binecunoscute personalitati.
Repartizarea se face pe cpi, coloana este comuna, reparatia si consumul se repartizeaza astfel atunci cand nu se poate determina cu exactitate consumul.

Articolul 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.
OK, am inteles principiul de repartizare pe cpi din articolul respectiv, dar unde intra consumul unei uitilitati,ca nu-l vad trecut nicaieri. Si nici macar nu e vorba de un consum real, ci de o pierdere.Pentru ca, daca asimilati cu repararea ar insemna ca aduceti in starea initiala si acel consum de apa, dar ala nu-l mai "reface" nimeni, e dus. Proprietarii nu mai vad apa aia inapoi. Teava reparata o vad, e adusa in starea initiala. La apa nu se intervine, a inghitit-o pamintul. Nici de exploatare nu poate fi,pentru ca nu s-a exploatat acea apa,as intelege cheltuieli de exploatare cind faci ceva mai bun pentru transportul eficient al apei (pui un contor pasant ca sa masori mai bine), dar nici asta n-a fost.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
latka, utilizator
Spărtura s-a produs după branșament și a fost însușită de către toti proprietarii !
Cum se repartizează aceasta pierdere ?
Este adevarat ca nu este prezentat explicit dar putem sa consideram repartizarea pierderii prin asimilare cu reparatia conductei.

Numai in cazul in care proprietarii ar avea un regulament adoptat in AG in care sa fie prevazut ca pierderile cauzate de defectarea unei parti comune se repartizeaza pe nr de persoane, se poate repartiza pe nr de persoane.

In caz contrar, ori se merge pe cpi pe principiul repararii conductei comune, ori se intruneste o AG extraordinara in care se hotaraste de proprietari cum sa se repartizeze pierderea avand in vedere marimea ei.

Ori mai exista si varianta adoptarii unei decizii a CEx privind repartizarea pierderii, dar se va ajunge in situatia ca membrii CEx sa isi puna in cap proprietarii si sa nu mai fie nevoiti sa isi faca cumparaturi o perioada, avand frigiderul deja plin.

O solutie ar fi si varianta "referendumului", prin vot: se face un tabel si se umbla cu el prin bloc, Sunteti de acord cu repartizarea pe cpi sau pe nr de persoane?, se alege varianta majoritatii 50%+1.

myozotis a scris:

Spărtura (...) a fost însușită de către toti proprietarii !


In ce sens a fost insusita?
Si-au insusit ca spartura s-a produs dupa bransament sau si-au insusit ca pierderea trebuie repartizata tututor proprietarilor si nu stiu cum sa o repartizeze?

Repartizarea pierderilor se poate incadra la cheltuielie "de alta natura", nici pe cpi si nici pe nr de persoane, ar fi echitabil a fie repartizata pe nr de apartamente, cum sunt si garsoniere si apartamente cu 2 si 3 camere se creeaza o inechitate privind repartizarea pierderii de apa functie de suprafata (cpi) sau nr de pers.

Articolul 91
Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la art. 75 alin. (2) lit. a)-e).

Articolul 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Articolul 92
Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile asociației de proprietari pentru: lucrările de întreținere, reparații și înlocuiri la antenă ori antenele colective de televiziune, care se repartizează în raport cu numărul prizelor de televizoare aflate în locuințe și în spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, în condițiile în care nu există o hotărâre a adunării generale prin care sistemul de antenă colectivă să fie desființat sau casat; cutiile poștale, cheile de la ușa de intrare comună în clădire, care se repartizează în raport cu numărul proprietarilor; alte cheltuieli, repartizarea făcându-se în conformitate cu clauzele contractuale sau conform modului de facturare; curățatul coșurilor de fum, care se repartizează fiecărui proprietar proporțional cu numărul sobelor și al mașinilor de gătit racordate la coșurile de fum ale clădirii.


In conditiile in care nu exista o hotărâre a adunării generale prin care sa stabileasca repartizarea pierderilor cauzate de defectarea unei parti comune...
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vorbeam de repartizare pe numar de apartamente, adica de proprietar. De aia argumentam ca si energia electrica si gazul sunt in aceeasi situatie, al unei utilitati. La energie electrica e simplu, numai consumam :-). La gaz sunam la 112 si vin cei de la distribuitor si inchid gazul pe toata scara, sa vina firma autorizata sa repare. Nu ne factureaza consum. Dar apa trece, al naibii, prin ceva comun, dar nu se consuma. Si ar trebui s-o consideram pe unitati individuale de consum egal, pe principiul unei solidaritati la acea pierdere. Pentru ca aveam acces in mod egal la ea, nu era unul privilegiat fata de celalalt. Ne imaginam ca eram toti bransati individual direct la conducta furnizorului printr-un singur contor individual si se spargea exact inaintea intrarii in zona comuna unde erau instalati contorii. Furnizorul de apa nu mai are bransament si va da din buza, ca are acum contract individual cu fiecare si a pierdut apa.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)