Este adevarat ca nu este prezentat explicit dar putem sa consideram repartizarea pierderii prin asimilare cu reparatia conductei.
Numai in cazul in care proprietarii ar avea un regulament adoptat in AG in care sa fie prevazut ca pierderile cauzate de defectarea unei parti comune se repartizeaza pe nr de persoane, se poate repartiza pe nr de persoane.
In caz contrar, ori se merge pe cpi pe principiul repararii conductei comune, ori se intruneste o AG extraordinara in care se hotaraste de proprietari cum sa se repartizeze pierderea avand in vedere marimea ei.
Ori mai exista si varianta adoptarii unei decizii a CEx privind repartizarea pierderii, dar se va ajunge in situatia ca membrii CEx sa isi puna in cap proprietarii si sa nu mai fie nevoiti sa isi faca cumparaturi o perioada, avand frigiderul deja plin.
O solutie ar fi si varianta "referendumului", prin vot: se face un tabel si se umbla cu el prin bloc, Sunteti de acord cu repartizarea pe cpi sau pe nr de persoane?, se alege varianta majoritatii 50%+1.
myozotis a scris:
Spărtura (...) a fost însușită de către toti proprietarii !
In ce sens a fost insusita?
Si-au insusit ca spartura s-a produs dupa bransament sau si-au insusit ca pierderea trebuie repartizata tututor proprietarilor si nu stiu cum sa o repartizeze?
Repartizarea pierderilor se poate incadra la cheltuielie "de alta natura", nici pe cpi si nici pe nr de persoane, ar fi echitabil a fie repartizata pe nr de apartamente, cum sunt si garsoniere si apartamente cu 2 si 3 camere se creeaza o inechitate privind repartizarea pierderii de apa functie de suprafata (cpi) sau nr de pers.
Articolul 91
Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la art. 75 alin. (2) lit. a)-e).
Articolul 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Articolul 92
Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile asociației de proprietari pentru: lucrările de întreținere, reparații și înlocuiri la antenă ori antenele colective de televiziune, care se repartizează în raport cu numărul prizelor de televizoare aflate în locuințe și în spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, în condițiile în care nu există o hotărâre a adunării generale prin care sistemul de antenă colectivă să fie desființat sau casat; cutiile poștale, cheile de la ușa de intrare comună în clădire, care se repartizează în raport cu numărul proprietarilor; alte cheltuieli, repartizarea făcându-se în conformitate cu clauzele contractuale sau conform modului de facturare; curățatul coșurilor de fum, care se repartizează fiecărui proprietar proporțional cu numărul sobelor și al mașinilor de gătit racordate la coșurile de fum ale clădirii.
In conditiile in care nu exista o hotărâre a adunării generale prin care sa stabileasca repartizarea pierderilor cauzate de defectarea unei parti comune...