avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a spart conducta de apă rece în aval de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?

Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 3 Noiembrie 2018
Când am folosit cuvântul aval, am avut in vedere ca apa curge de la furnizor spre consumator între cei doi agenți economici fiind dispus bransamentul.
Ca totul sa fie clar, spărtura s-a produs între branșament și consumator, deci pierderea este și trebue suportata de către acesta din urma ( consumator).
Gigiz ! După lacul care s-a format, am stabilit locul avariei !
Eu nu am solicitat sa va exprimați asupra corectitudinii celor 800 mc apa pierduți, ci asupra modului cum se repartizează c/v acesteia pe in sarcina proprietarilor. Cantitatea de apa pierdută, însușită de către proprietari nu mai poate fi pusă in discuție !
Cum și in ce fel, plătește fiecare proprietar pierderea ? Asta-i întrebarea .
‘cyan’
cu tot respectul dar sunteti in eroare.
Intr-adevar “in amonte” si “in aval” sunt termeni tehnici care se refera la curgerea fluidelor mai precis a raurilor care curg de sus in jos, de la izvor spre varsare. De acolo a plecat totul. Adica vechii navigatori spuneau in amonte indicand ca tinta locul de unde vine apa ( in amonte = de la munte = de sus ) adica izvorul si in aval zona spre care se scurge apa ( in aval = spre vale = in jos ).
Acesti termeni au fost preluati si in alte domenii:
- in electricitate: in amonte = spre sursa; in aval = spre consumator - adica dela baterie spre bec
- in instalatii sanitare: in amonte = spre rezervorul de apa = spre coloana principala; in aval = spre consumator = spre robonetul de acasa.
Nu are nicio relevanta faptul ca in anumite instalatii apa este pompata de jos in sus sau invers. Conteaza sensul de curgere a fluidului. Adica de unde vine si unde se duce.
Imi cer scuze daca am lalait prea mult.

'latka'
aia cu "craterul' era doar o figura se stil. Totusi 800 mc de apa ....mi se pare mult pra mult. Eu cred ca furnizorul a gasit "terenul moale" si s-a gandit ca este o buna o cazie sa acopere si el alte pierderi. Teava aia veche fiind a crapat nu a explodat. Ce debit putea sa aiba pe o crapatuta chiar daca ar fi fost ea si pe o lungime de 0 juma de metru.
Nu s-a făcut nici un crater, ci doar o băltoaca care a dispărut, după închiderea branșamentului, din cauza, solului nisipos in care a fost instalată !
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)