S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?
Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Da, se poate repartiza pe proprietar/apartament pe principiul solidaritatii.
Dar, cum in lege nu este prevazuta repartizarea cheltuielilor cauzate de pierderi/diferente, modul de repartizare trebuie stabilit de catre proprietari, prin hotarare a AG, prin tabel cu variantele de repartizare (pe 1. nr de pers./2. cpi/3. proprietar/combinatii din primele 3), printr-un regulament intern de repartizare a diferentelor/pierderilor de apa.
lungdan
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
In speta de fata pierderea de apa poate fi asimilata situatiei cand in cea mai caniculara vara se consuma 800 mc de apa pentru stropirea/udarea spatiului verde aferent condominiului. In aceasta situatie , spatiul verde fiind considerat spatiu comun, repartizarea cheltuielii se va face proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar in conformitate cu prev.art. 84 alin.(1) ca fiind cheltuieli ale asociației efectuate pentru întreținerea unor parti aflate în proprietate comună indiviză. Cred ca este cel mai justificabil si corect mod de repartizare.
Spatiul verde (daca o fi) din jurul blocurilor este spatiu public si este in administrarea primariei. Deci dupa dvs. ar trebui ca furnizorul de apa sa ceara banii de la primarie, pentru ca ea s-au folosit de cei 800 mc :-)
Bransamentul este dotat cu un apometru, al furnizorului ! Pe acest aparat s-a înregistrat 800 mc !
Eu cred ca acest forum este foarte util, pentru ca oferă variante mai mult sau mai puțin verosimile ! Dar eu pun o întrebare de bun simt ;
De vreme ce exista legea 196/2018, ART.85, iar vecinii au stabilit ca reparația sa fie suportata in mod egal de către toti proprietarii, când legea precizează, ca reparațiile se fac in funcție de cpi ? Pot face opoziție și sa refuz plata, cu riscul chemării in instanța ?
Apa nu e proprietate comuna.Ea este a furnizorului si circula pe o conducta comuna, care se repara pe cpi, dar consumul si-l face fiecare de la furnizor, cit doreste. Asociatia face un regulament doar de repartizare (cum se masoara, cind se citeste indexul, etc). Prin urmare pierderea se plateste solidar si egal. Nu scrie nimic in art. 85 de asa ceva. Vecinii au stabilit corect si ar fi civilizat sa nu va opuneti, doar pentru ca nu va place.