avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Supraveghere video la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Supraveghere video la locul de munca

recent angajatorul nostru ne-a montat tam-nesam 4 camere de supraveghere.montajul a fost efectuat de catre angajati sai societatii,iar noi a trebuit pur si simplu sa luam act de acest lucru.camerele sunt atat in interiorul cat si in exteriorul spatiului de lucru
as dori sa stiu cat de legala este supravegherea video la locul de munca sau in ce conditii se poate face
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
west point, utilizator
Cel mai recent răspuns: infint , utilizator 12:21, 15 Iunie 2017
Au mai fost deschise topik-uri cu acest subiect.
Sa se studieze legea nr. 333/2003 si HGR nr. 1010/2004 . Este foarte legala instalarea de camere video, iar in unele obiective este si obligatorie.Proiectul de instalare sisteme de sisteme antiefractie si supraveghere video este aprobat de politie numai in cazul unor obiective/unitati prevazute de lege. Instalarea in schimb se efectueaza numai de firme licentiate. In acest caz presupun ca instalarea nu s-a facut cu o firma licentiata si poate fi raspunzatori conform legii 333/2003.
Succes!
Mai jos va atasez prevederilor Normelor Tehnice in domeniu:
"ANEXA 3(HGR nr.1010/2004)
NORME TEHNICE - privind proiectarea si realizarea sistemelor tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei

CAP. 1
Dispozitii generale

Art. 1 - (1) Prezentele norme tehnice se aplica cu ocazia proiectarii, instalarii si utilizarii sistemelor tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei.
(2) Prezentele norme tehnice se adreseaza atat societatilor licentiate specializate sa execute astfel de lucrari, cat si beneficiarilor de sisteme tehnice de protectie si de alarmare, avand caracter obligatoriu.
(3) Aplicatiile cu sisteme de alarmare impotriva efractiei se proiecteaza, se instaleaza si se utilizeaza cu respectarea prezentelor norme tehnice.

Art. 2 - Configuratia sistemelor tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei se stabileste in functie de importanta valorilor umane si materiale si a nivelului de risc evaluat.

Art. 3 - (1) Echipamentele si elementele componente ale acestor sisteme se utilizeaza in conformitate cu prevederile legii.
(2) In vederea certificarii componentelor sistemelor de alarmare impotriva efractiei se infiinteaza in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane Laboratorul de incercari pentru clasificarea acestora si stabilirea clasei de securitate in care se incadreaza, denumit in continuare Laborator.
(3) Conditiile de incadrare, organizare si functionare a Laboratorului se aproba prin ordin al ministrului administratiei si internelor.

Art. 4 - Sunt supuse avizarii proiectele sistemelor de alarmare impotriva efractiei destinate: unitatilor financiar-bancare, institutiilor de interes public, cazinourilor, caselor de schimb valutar si amanet, spatiilor comerciale mari, magazinelor de arme si munitii, statiilor de comercializare a produselor petroliere, detinatorilor de produse ori substante toxice, unitatilor speciale si altor obiective cu aglomerari de persoane ori valori insemnate.

CAP. 2
Echipamentele componente ale sistemelor tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei

Art. 5 - (1) Sistemele tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei realizeaza securitatea mecanica si electronica a obiectivului protejat.
(2) Configurarea sistemelor se realizeaza prin asocierea de elemente de protectie mecanica si echipamente electronice, astfel incat impreuna sa se completeze si sa realizeze gradul de siguranta corespunzator nivelului de risc evaluat.
(3) Securitatea mecanica consta in amenajari realizate cu elemente de protectie care au rolul de a asigura conditii sigure de natura sa nu pericliteze viata sau integritatea persoanelor, respectiv a valorilor.
(4) Securitatea electronica se realizeaza prin instalarea de echipamente care asigura: detectarea patrunderii neautorizate in zonele protejate, controlul accesului, controlul sustragerii de bunuri si supravegherea video.

Art. 6 - Structura subsistemului antiefractie este alcatuita din: centrala de alarma cu tastaturile de operare, telecomenzi, elementele de detectie si echipamentele de avertizare si semnalizare.

Art. 7 - Subsistemul de control acces cuprinde unitatea centrala care gestioneaza punctele de control, unitatile de comanda, cititoarele, broastele sau yalele electromagnetice de actionare a usilor.

Art. 8 - Subsistemul de televiziune cu circuit inchis are in componenta camerele video, echipamentele de multiplexare, vizualizare si stocare a imaginilor.

Art. 9 - Protectia mecano-fizica se asigura cel putin in spatiile in care se depoziteaza si se manipuleaza valori.

Art. 10 - Clasele de siguranta a mijloacelor mecano-fizice folosite vor fi stabilite de laboratorul acreditat si autorizat, cu respectarea prevederilor standardelor romanesti sau europene.

CAP. 3
Reguli de proiectare a sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 11 - (1) Proiectele sistemelor de alarmare impotriva efractiei se intocmesc de personalul tehnic avizat al societatilor licentiate in acest sens, cu respectarea prezentelor norme tehnice.
(2) Proiectarea aplicatiilor cu sisteme de alarmare impotriva efractiei se realizeaza cu respectarea normelor in domeniu si a celor proprii unitatilor, tinandu-se seama de gradul de protectie stabilit de conducerea unitatilor in functie de valorile ce trebuie protejate, existenta si situarea zonelor vitale, caile de acces, circulatia personalului propriu si a clientilor, amenajarile mecano-fizice realizate, tipul pazei, amplasarea dispozitivului de paza si departarea fata de echipajul specializat de interventie cu care unitatea are contract de prestari de servicii.

Art. 12 - Proiectele de executie ce urmeaza a fi avizate se prezinta la serviciul politiei de ordine publica al inspectoratului judetean de politie pe a carui raza teritoriala se afla obiectivul sau la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, dupa caz, si vor cuprinde urmatoarele documente:
a) cererea de avizare a beneficiarului, care contine: adresa beneficiarului si a obiectivului ce urmeaza a fi protejat, numarul de telefon/fax, obiectul proiectului si termenul de realizare, societatea care executa lucrarea si numarul licentei emise de Inspectoratul General al Politiei Romane, personalul care a intocmit, a verificat si a aprobat proiectul si seful de lucrare, cu numerele avizelor eliberate de politie;
b) planul cuprinzand amplasamentul si imprejurimile obiectivului la care urmeaza sa se execute lucrarea de instalare a sistemului de alarmare impotriva efractiei, cu denumirea strazilor si a cladirilor cu care se invecineaza;
c) elemente privind constructia: tipul constructiei, dimensiunile incaperilor, precum si destinatia acestora, toate fiind realizate la o scara convenabila. La cladirile vechi sau la cele care se reamenajeaza, in mod obligatoriu, trebuie sa se faca referire la materialele de constructie, grosimea peretilor exteriori, a plafoanelor si pardoselilor, precum si a peretilor camerelor unde se pastreaza valori. Pentru suprafetele vitrate, ferestrele si usile de acces se precizeaza modul de protejare cu mijloace mecano-fizice si clasa de siguranta a acestora. La tipul constructiei se mentioneaza daca aceasta este veche, noua, reamenajata sau in constructie;
d) prezentarea tabelara a structurii sistemului de alarma impotriva efractiei propus pentru instalare: denumirea si tipul elementelor, numarul acestora, denumirea firmei producatoare, furnizorul, avize de calitate;
e) descrierea zonelor protejate prin sistemul de alarmare impotriva efractiei, elementul de detectie alocat, modul de programare al zonei si partitia din care face parte (prezentare tabelara), iar notarea elementelor de detectie din structura sistemului de alarmare impotriva efractiei trebuie sa se regaseasca in desenele proiectului;
f) specificarea locului de amplasare a centralei de alarmare impotriva efractiei si a tastaturilor de comanda, precum si a echipamentelor de control acces si de televiziune cu circuit inchis;
g) calculul energetic al sistemului, din care sa rezulte autonomia acestuia in cazul scoaterii din functiune a retelei de tensiune;
h) datele tehnice de catalog ale elementelor sistemului de alarmare impotriva efractiei, performante, domenii de utilizare, descrierea functionala, posibilitati de programare si alte facilitati, cu anexarea prospectelor producatorului;
i) modul de asigurare a garantiei, service-ului si interventiei in cazul defectarii sistemului de alarmare impotriva efractiei. Termenul maxim de remediere a defectiunilor sistemelor de alarmare impotriva efractiei instalate in obiectivele de importanta este de maximum 12 ore in localitatea firmei instalatoare, respectiv de 24 de ore in alte localitati;
j) jurnalul de cabluri;
k) documentele de certificare pentru echipamentele utilizate, emise de un laborator acreditat conform legii;
l) desenele obiectivului, cu amplasarea elementelor componente ale sistemului, care se intocmesc la o scara convenabila, folosindu-se simboluri standardizate.

Art. 13 - (1) Proiectele se intocmesc cu respectarea urmatoarelor cerinte:
a) intocmirea in doua exemplare, din care unul se va preda beneficiarului pe baza de proces-verbal, iar celalalt se va pastra de proiectant in regimul documentelor secrete de serviciu, cu respectarea legii;
b) inregistrarea proiectelor de catre proiectant, atribuirea unui cod si numerotarea filelor, cu specificarea numarului total de file, in antetul sau subsolul carora se vor trece codul si denumirea firmei proiectante;
c) realizarea paginii de titlu, cu mentionarea obiectivului si a personalului care a intocmit documentatia.
(2) Accesul la proiectele sistemelor de alarmare impotriva efractiei este permis numai personalului autorizat, care are atributii profesionale in legatura cu acesta.

CAP. 4
Reguli ce trebuie respectate la producerea echipamentelor componente ale sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 14 - Producerea echipamentelor componente ale sistemelor de securitate electronica se realizeaza numai cu aprobarea Inspectoratului General al Politiei Romane, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) sa fie conforme cu standardele romanesti sau internationale;
b) sa asigure functiile proiectate si aprobate.

Art. 15 - Nu este permisa modificarea produselor fara acordul producatorului si al organelor de politie.

CAP. 5
Reguli privind amplasarea echipamentelor componente ale sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 16 - (1) Centrala de alarma se amplaseaza intr-un loc mai putin frecventat de angajatii unitatii si inaccesibil persoanelor straine.
(2) Tastatura de comanda a sistemului de alarmare impotriva efractiei se amplaseaza la distanta fata de centrala si cat mai aproape posibil de zona intrarii, pentru reducerea perioadei de temporizare declarate zonei de intrare, durata fiind stabilita la cel mai scurt timp posibil (maximum 10 secunde).
(3) La obiectivele protejate cu sisteme, unde exista paza umana, in spatiul postului de paza se instaleaza tastatura cu caractere alfanumerice pentru receptionarea mesajelor in clar si in mod silentios pentru situatiile de amenintare cu arma.
(4) Detectoarele de prezenta vor supraveghea cu prioritate valorile protejate si caile posibile de patrundere dinspre exterior si se fixeaza astfel incat sa nu permita modificarea zonei supravegheate.
(5) Toate elementele componente ale sistemului se protejeaza electronic impotriva interventiei neautorizate si se monteaza conform prospectului producatorului.
(6) Traseele de cabluri ale sistemului se realizeaza prin tubulatura sau jgheab aparent de mascare.
(7) Semnalizarea starii de alarmare impotriva efractiei se realizeaza atat local, prin intermediul a cel putin doua avertizoare acustice, dintre care unul de exterior cu autoalimentare si flash luminos, cat si la distanta.
(8) Sirenele se amplaseaza la o inaltime maxima permisa de spatiu pentru a ingreuna anihilarea lor, iar cea exterioara, intr-o pozitie vizibila din strada principala limitrofa.
(9) Comunicatoarele utilizate pentru conectarea sistemului local la dispeceratul de monitorizare, care sunt situate in alta parte decat in centrala, se supravegheaza prin detectoare de prezenta si se amplaseaza in locuri mai putin accesibile.

Art. 17 - (1) Este interzisa instalarea sistemelor de alarmare impotriva efractiei fara sursa de rezerva care sa asigure autonomia energetica in caz de cadere a retelei de tensiune.
(2) Sursa principala de alimentare a sistemului trebuie sa fie reteaua electrica de tensiune, iar cea de rezerva: acumulatorii ori grupuri generatoare, care sa poata asigura functionarea normala a acestuia minimum 24 de ore, cu 30 de minute in starea de avertizare sonora. In cazul obiectivelor amplasate in zone izolate din mediul rural, sursa de alimentare de rezerva trebuie sa asigure o autonomie de 72 de ore. In situatia existentei grupului generator, dimensionarea acumulatorilor se face numai pentru perioada de pornire a grupului.
(3) Pentru echipamentele de televiziune cu circuit inchis se va asigura o autonomie la inregistrare de cel putin 15 minute de la caderea retelei de tensiune.
(4) Racordarea la reteaua electrica de tensiune a sistemului de alarmare impotriva efractiei se realizeaza printr-un circuit separat de alti consumatori de energie electrica, iar tabloul electric respectiv va fi protejat electronic prin sistemul de alarma.

Art. 18 - Prin subsistemul de control acces se va limita patrunderea persoanelor neautorizate in spatiile protejate: casierie, informatica, dispecerat paza, acces spre tezaur.

Art. 19 - (1) Amplasarea camerelor de luat vederi in zonele de acces in unitate trebuie sa asigure o imagine de detaliu pentru memorarea tuturor persoanelor care au intrat in unitate, vedere din fata si o imagine pentru zona de lucru cu publicul.
(2) Spatiul care nu este permanent iluminat si este supravegheat prin camere TV se prevede cu proiector in infrarosu.
(3) In situatiile in care nu exista dispecerat local, videorecorderul sau inregistratorul digital se amplaseaza intr-un spatiu bine protejat, asigurat si incuiat corespunzator, pentru eliminarea posibilitatii sustragerii casetelor video sau a inregistratorului digital, in special in timpul producerii unui eveniment.

CAP. 6
Activitatea de instalare si utilizare a sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 20 - (1) Instalarea echipamentelor poate incepe dupa obtinerea avizului de la organul de politie competent, pentru proiectul aplicatiei.
(2) Executantul asigura respectarea proiectului avizat.

Art. 21 - (1) Beneficiarul sistemului de alarmare impotriva efractiei are obligatia schimbarii periodice a codurilor de utilizare a echipamentelor si ori de cate ori a fost sesizat ca unuia dintre utilizatori i-a fost deconspirat codul si sa verifice periodic functionarea sistemului.
(2) La receptia de terminare a lucrarilor si punerea in functiune a obiectivelor importante, beneficiarul are obligatia de a solicita la inspectoratul judetean de politie participarea specialistului in sisteme de alarmare impotriva efractiei, care verifica respectarea proiectului avizat si eficacitatea sistemului.
(3) Instalatorul asigura instruirea personalului utilizator apartinand beneficiarului, ocazie cu care va fi incheiat un document in acest sens.

CAP. 7
Asigurarea intretinerii si service-ului sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 22 - (1) Sistemele de alarmare impotriva efractiei se verifica si se intretin periodic de personalul firmei instalatoare sau, dupa caz, de firma care asigura service-ul.
(2) Beneficiarii sistemelor supuse avizarii sunt obligati sa incheie contract de service cu societati licentiate, cu respectarea timpului de interventie la deranjamente care nu trebuie sa depaseasca 12 ore in localitate, respectiv 24 de ore pentru societatile cu sediul in afara localitatii obiectivului, si de remediere in maximum 24 de ore.

Art. 23 - (1) La finalizarea sistemului de alarmare impotriva efractiei firma executanta preda in mod obligatoriu beneficiarului utilizator urmatoarele documente:
a) proiectul sistemului de alarmare impotriva efractiei si avizul organului de politie;
b) documentatia echipamentelor instalate si instructiuni de utilizare a sistemului;
c) documentele care atesta instruirea profesionala a personalului utilizator;
d) jurnalul sistemului de alarmare impotriva efractiei.
(2) In jurnalul sistemului de alarmare impotriva efractiei se consemneaza toate persoanele care au participat la instalarea si punerea in functiune a sistemului de alarmare impotriva efractiei si apoi evenimentele tehnice survenite in functionarea sa.
(3) Pastrarea jurnalului se face de catre beneficiarul utilizator, la acesta avand acces personalul abilitat al firmei licentiate care asigura service-ul.
(4) In jurnal se mentioneaza evenimentele care au influentat functionarea sistemului de alarmare impotriva efractiei si verificarile tehnice periodice, consemnandu-se: data si ora aparitiei defectului, data si ora remedierii, componentele reparate ori inlocuite, persoanele care au executat lucrarea, semnatura.
(5) Verificarile tehnice periodice includ toate operatiunile necesare pentru mentinerea operationala si in stare de functionare a sistemului de alarmare impotriva efractiei, urmarindu-se daca sistemul este functional in totalitatea sa, daca elementele de detectie au suferit deteriorari, deplasari ori mascari care reduc din zona supravegheata si asigura transmiterea la distanta a semnalelor.

Art. 24 - La solicitarea beneficiarului societatea care a instalat sistemul sau a asigurat intretinerea acestuia are obligatia predarii, pe baza de proces-verbal, a codurilor de programare a centralelor si a documentatiei aferente.

CAP. 8
Activitatea de monitorizare a sistemelor de alarmare

Art. 25 - (1) Beneficiarii sistemelor de alarmare impotriva efractiei se pot conecta la dispeceratele de monitorizare a alarmelor avizate de politie.
(2) Prin monitorizarea unui sistem de alarmare impotriva efractiei trebuie sa se asigure transmiterea catre centrul de monitorizare a cel putin 5 tipuri de semnale, precum si interogarea starii sistemului conectat, la anumite intervale de timp, in functie de categoria obiectivului.

Art. 26 - (1) In functie de categoria obiectivelor monitorizate, echipamentele dispeceratelor vor asigura verificarea starii sistemului conectat, in urmatoarele conditii:
a) obiective rezidentiale - cel putin o data la 24 de ore;
b) obiective comerciale - cel putin o data la 12 ore;
c) obiective financiar-bancare - cel putin o data la 3 ore;
d) obiective strategice - cel putin o data pe ora.
(2) Este interzisa conectarea pe linie telefonica a obiectivelor cu retea de telecomunicatii vulnerabila, fara acordul beneficiarului.
(3) Echipamentele dispeceratului vor realiza confirmarea tehnica a timpului de sosire a agentilor la obiectiv pentru determinarea exacta a duratei de interventie la evenimentul inregistrat.
(4) Organizarea dispeceratelor de zona se realizeaza prin monitorizarea sistemelor de alarmare impotriva efractiei ale obiectivelor din localitatea unde functioneaza centrul si zonele limitrofe, asigurandu-se o interventie la eveniment in timp util.

CAP. 9
Sistemele de alarmare impotriva efractiei, destinate unitatilor financiar-bancare

SECTIUNEA 1 - Reguli privind conceptia sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 27 - La conceptia structurii sistemului de alarmare impotriva efractiei se au in vedere urmatoarele:
a) se aloca distinct cate o zona sau adresa in centrala de alarmare impotriva efractiei fiecarui element de detectie, cu exceptia cazurilor in care pentru o incapere s-au prevazut mai multe detectoare;
b) se organizeaza partitii in centrala de alarmare impotriva efractiei pentru zonele antetezaur-tezaur, postul de paza, oficiul de calcul, traseele personalului de paza spre grupul sanitar, usile de acces sau pentru alte compartimente stabilite de factorii de decizie ai unitatii;
c) alocarea in mod obligatoriu de tastaturi pentru partitia tezaurului si postului de paza, aceasta din urma fiind de tip alfanumeric;
d) butoanele si pedalele de panica trebuie sa fie cu retinere si deblocare cu cheie (memorare mecanica), iar la casierie butoanele se dubleaza cu pedale;
e) butonul de panica destinat personalului de paza trebuie sa fie mobil;
f) asigurarea transmisiei semnalelor de alarma persoanelor autorizate.

SECTIUNEA a 2-a - Echipamentele utilizate si functiile acestora de alarmare impotriva efractiei

Art. 28 - (1) Echipamentele sistemului antiefractie pot fi utilizate in aplicatiile sistemelor de securitate din institutiile financiar-bancare daca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) si la Art. 29 si 30.
(2) Centrala de alarmare impotriva efractiei trebuie sa dispuna de urmatoarele facilitati:
a) memorarea de evenimente in timp real, cu posibilitatea vizualizarii si listarii acestora;
b) numar corespunzator de zone pentru alocarea elementelor de detectie din fiecare spatiu supravegheat; fac exceptie elementele din aceeasi incapere;
c) partitionarea zonelor pentru asigurarea individualizarii anumitor spatii ori trasee;
d) tastatura alfanumerica detasabila pentru montare la distanta;
e) coduri de utilizare pentru individualizarea acestora;
f) comunicator pentru transmitere la distanta.

Art. 29 - (1) Echipamentele din cadrul subsistemului de televiziune cu circuit inchis pot fi utilizate in aceste aplicatii daca sunt de inalta rezolutie, in conformitate cu standardele europene, dispun de compensarea automata a luminii si cuprind ca parte componenta obligatorie inregistrarea permanenta a imaginilor din zonele supravegheate.
(2) Compactarea datelor in vederea inregistrarii simultane a tuturor imaginilor preluate de camerele video se va realiza cu echipamente care permit prelucrarea individuala a imaginilor de pe fiecare camera inregistrata, cu afisarea datei si orei.
(3) Inregistrarea imaginilor se realizeaza cu ajutorul videorecorderelor ori echipamentelor digitale de inregistrare si redare care corespund cerintelor tehnice din prezentele norme tehnice, asigurandu-se ca inregistrarile sa cuprinda data, ora si imagini clare pentru recunoasterea persoanelor si a miscarilor acestora in spatiul supravegheat.
(4) Programarea echipamentelor de inregistrare a imaginilor trebuie sa asigure o inregistrare continua, in timp real, in spatiile accesibile clientilor si cu detectie de miscare in celelalte zone, iar cand se utilizeaza un inregistrator de lunga durata, pe o caseta se inregistreaza o perioada de 24 de ore.
(5) Camerele TV trebuie sa fie de format 1/2 inch ori 1/3 inch, cu obiectiv interschimbabil pentru alegerea unei largimi si profunzimi adecvate a imaginilor, in functie de zona supravegheata, urmarindu-se ca din imaginile inregistrate sa se poata realiza identificarea persoanelor.
(6) Pentru vizualizarea imaginilor multiplexate se prevad monitoare TV cu diagonala mai mare de 14 inch.
(7) Arhivarea imaginilor inregistrate se realizeaza pe o perioada de 30 de zile.

Art. 30 - Echipamentele de inregistrare si redare trebuie sa dispuna de urmatoarele facilitati:
a) sa asigure inregistrarea imaginilor de pe fiecare camera;
b) sa dispuna de facilitarea copierii unor imagini selectate;
c) calitatea imaginii sa permita identificarea persoanelor;
d) sa fie dedicate acestor aplicatii, sa fie omologate si sa prezinte siguranta in functionare.

Art. 31 - (1) In situatia producerii de evenimente, casetele ori suporturile cu imaginile inregistrate se pastreaza pana la solutionarea cazului, iar pentru cele de competenta politiei, casetele se pun la dispozitie organelor de cercetare, la solicitarea scrisa a acestora.
(2) Instalatorul sistemului de alarmare impotriva efractiei este obligat sa puna la dispozitie organului de cercetare logistica necesara pentru prelucrarea imaginilor stocate.

Art. 32 - Echipamentele din componenta subsistemului de control acces trebuie sa asigure urmatoarele functii:
a) memorarea in timp real a accesarilor punctelor de control, intr-o memorie proprie indestructibila, pe o perioada de minimum 30 de zile;
b) monitorizarea usilor, semnalizarea in caz de ramanere a usii in pozitie deschisa si alarmare pentru deschidere neautorizata, fara confirmare;
c) corelare de functii cu data si ora.

Art. 33 - Clasele de siguranta ale elementelor de protectie mecano-fizice se stabilesc in functie de valorile protejate si de nivelul de risc evaluat.

Art. 34 - (1) Ferestrele exterioare situate pana la o inaltime de 3 m trebuie sa fie fixe si sa asigure intarzierea patrunderii in unitate.
(2) Usile exterioare destinate transferului de valori se actioneaza numai din interior.
(3) Casieria in sistem inchis trebuie sa asigure protectia persoanelor la actiunea armelor de foc.
(4) Casieria in sistem deschis trebuie sa fie dotata cu distribuitoare de numerar cu deschidere temporizata.
(5) Distribuitoarele automate de numerar se fixeaza astfel incat sa asigure o rezistenta la smulgere de minimum 800 daN.

CAP. 10
Structura minima a sistemului de alarmare impotriva efractiei pe categorii de obiective

SECTIUNEA 1 - Unitatile financiar-bancare

Art. 35 - Pentru obiectivele financiar-bancare, sistemul de securitate electronica are urmatoarea componenta:
a) subsistemul antiefractie: va proteja punctele de acces in unitate si spatiile cu valori. Echipamentele trebuie sa asigure memorarea in timp real, pe o durata de cel putin 30 de zile, a evenimentelor, partitionarea pentru zonele de acces, valori si trasee de patrulare, posibilitatea transmiterii semnalelor la dispecerat.
Zonele de importanta se protejeaza prin detectori cu principii diferite de functionare, inclusiv cu senzori tip “capcana” neprecizati in proiect.
De asemenea, personalul de conducere si din zonele cu riscuri trebuie sa dispuna de elemente de semnalare a pericolului si de coduri personalizate de acces in sistem;
b) subsistemul de control acces: limiteaza accesul persoanelor neautorizate in spatiile importante, memoreaza in timp real, pentru minimum 30 de zile, accesarile punctelor de control si permite deschiderea din interior in caz de calamitati;
c) subsistemul de televiziune cu circuit inchis supravegheaza zonele de acces in unitate, imagine frontala - vedere de detaliu, zonele de lucru cu publicul si de vehiculare a valorilor, inclusiv bancomatele.

Art. 36 - (1) Ferestrele sau/si vitrajele exterioare situate pana la o inaltime de 3 m se prevad cu geamuri rezistente la atacuri manuale, avand clasa de rezistenta corespunzatoare Standardului european EN 356, daca nu sunt protejate prin alte elemente de securitate mecanica.
(2) Usile exterioare destinate zonelor de valori trebuie sa aiba una dintre clasele de rezistenta prevazute de Standardul european ENV 1627.
(3) Camerele, containerele si dulapurile de date trebuie sa aiba clasa de rezistenta conform tipurilor de purtatori de date, conform Standardului european SR EN 1047.
(4) Ghiseele de casierie se certifica si trebuie sa aiba cel putin clasa minima de rezistenta prevazuta de standardele europene EN 1063 si EN 1522.
(5) Tezaurul, seifurile, inclusiv ale distribuitoarelor automate de numerar, trebuie sa aiba cel putin clasa minima de rezistenta prevazuta de Standardul european SR EN 1143, nivelul de rezistenta stabilindu-se in functie de valorile protejate.

SECTIUNEA a 2-a - Sisteme de alarmare impotriva efractiei, destinate obiectivelor comerciale: supermarketuri, marketuri, cash & carry, spatii comerciale mari

Art. 37 - (1) Sistemul de alarmare impotriva efractiei cuprinde: subsistem antiefractie, televiziune cu circuit inchis si control acces.
(2) Subsistemul antiefractie trebuie sa asigure protejarea cailor de acces in spatiul obiectivului si a zonelor cu valori, precum si memorarea in timp real a evenimentelor pe o durata de 30 de zile.
(3) In situatiile in care exista vitrina pentru supravegherea acestora trebuie sa se prevada detectoare de geam spart.
(4) Echipamentele din structura televiziunii cu circuit inchis trebuie sa asigure inregistrarea imaginilor pe cel putin 30 de zile si sa fie protejate impotriva agresorilor.

Art. 38 - (1) Suprafetele vitrate unde sunt expuse valori trebuie sa prezinte cel putin gradul de rezistenta minim prevazut de Standardul european EN 2356.
(2) Seifurile trebuie sa aiba cel putin clasa minima de rezistenta prevazuta de Standardul european SR EN 1143.
(3) Spatiile de depozitare si de prelucrare a valorilor monetare trebuie sa asigure protectia impotriva efractiei, avand cel putin clasa minima de rezistenta prevazuta de Standardul european ENV 1627.

SECTIUNEA a 3-a - Sistemele de alarmare impotriva efractiei, destinate caselor de schimb valutar, amanet, magazinelor de comercializare a armelor si munitiilor si casieriilor colectoare

Art. 39 - (1) Sistemele de alarmare impotriva efractiei pentru case de schimb valutar, amanet, magazinele de comercializare a armelor si munitiilor si casieriile colectoare trebuie sa aiba in componenta: echipamente antiefractie, control acces, televiziune cu circuit inchis si protectie mecanica.
(2) Echipamentele trebuie sa asigure: memorarea evenimentelor in timp real, pe o perioada de 20 de zile, transmiterea la distanta, protejarea casei de bani cu senzori de vibratii si a spatiului de amplasare a acesteia cu detectoare cu principii diferite de functionare, cel putin doua detectoare, tastatura montata la distanta si coduri de utilizare individualizate.
(3) Echipamentele din structura televiziunii cu circuit inchis trebuie sa fie montate disimulat, sa fie protejate mecanic impotriva agresorilor si sa asigure inregistrarea imaginilor din zona clientilor si a intrarii pe o perioada de minimum 10 zile.

Art. 40 - (1) Peretii despartitori ai casei de schimb/amanet trebuie sa aiba rezistenta mecanica corespunzatoare claselor prevazute de Standardul european ENV 1627.
(2) Ghiseele de schimb trebuie sa fie prevazute cu geam antiglont si sertar cu preluare indirecta a valorilor si sa asigure protectia la actiunea armelor de foc, corespunzatoare Standardului european EN 1522.
(3) Seifurile trebuie sa aiba cel putin clasa minima de rezistenta prevazuta de Standardul european SR EN 1143, iar cele sub 1.000 kg trebuie sa fie fixate in zid ori in pardoseala.

Art. 41 - In situatia in care obiectivele din aceasta gama nu au paza umana permanenta, sistemul de alarmare impotriva efractiei se conecteaza la un dispecerat de monitorizare a alarmelor.

SECTIUNEA a 4-a - Sistemele de alarmare impotriva efractiei, destinate institutiilor de utilitate publica

Art. 42 - Prin subsistemul antiefractie se protejeaza spatiile unde se detin bunuri, valori ori documente clasificate.

Art. 43 - Supravegherea video se realizeaza in zonele de acces si in spatiile destinate publicului.

Art. 44 - Arhivarea imaginilor inregistrate se pastreaza minimum 30 de zile.

SECTIUNEA a 5-a - Sistemele de alarmare impotriva efractiei pentru spatiile destinate manifestarilor culturale ori sportive: stadioane, sali de sport, sali de spectacole

Art. 45 - Subsistemul antiefractie trebuie sa protejeze zonele cu valori, asigurand si sesizarea starilor de pericol a persoanelor.

Art. 46 - Caile de acces, holurile, precum si zona tribunelor destinate spectatorilor se supravegheaza video.

Art. 47 - Arhivarea imaginilor inregistrate se va pastra minimum 10 zile.

SECTIUNEA a 6-a - Sistemele de alarmare impotriva efractiei pentru spatiile de depozite cu diverse destinatii, statiile de comercializare a produselor petroliere

Art. 48 - Subsistemul antiefractie trebuie sa protejeze zonele cu valori, asigurand si sesizarea starilor de pericol a persoanelor.

Art. 49 - Caile de acces, holurile, precum si zona pompelor de distributie se supravegheaza video, asigurandu-se identificarea numerelor autovehiculelor si persoanelor din zona.

Art. 50 - Arhivarea imaginilor inregistrate se va pastra minimum 20 de zile.

CAP. 11
Dispozitii finale

Art. 51 - Modificarile si completarile sistemelor de alarmare impotriva efractiei se vor efectua numai de firme licentiate, dupa obtinerea avizului politiei, acestea urmand a fi anexate proiectului initial.

Art. 52 - Modernizarea ori inlocuirea echipamentelor componente ale sistemelor de securitate se va executa la expirarea duratei medii de buna functionare a produselor ori cand nu mai indeplinesc conditiile de functionare."
Deci, instalarea este legala.
Din art 4 din norme nu rezulta ca firma care ar pune camere de supraveghere ar trebui sa fie licentiata conform intrebarii userului.

Voi reda prevederile art. 4 : ,, Sunt supuse avizarii proiectele sistemelor de alarmare impotriva efractiei destinate: unitatilor financiar-bancare, institutiilor de interes public, cazinourilor, caselor de schimb valutar si amanet, spatiilor comerciale mari, magazinelor de arme si munitii, statiilor de comercializare a produselor petroliere, detinatorilor de produse ori substante toxice, unitatilor speciale si altor obiective cu aglomerari de persoane ori valori insemnate."
Ipotezele expuse de art 4 din norme nu se aplica si in alte situatii similare.
Daca nu exista si un alt text de lege patronul nu este obligat sa apeleze la o firma autorizata, in conditiile in care acesta se poate descurca si fara acestea.

Nu stim daca situatia mentionata de user se incadreaza in cadrul acestor dispozitii legale.Adica, sa fie vorba de cazinouri, etc, asa cu se cere in lege.
Tot scopul pentru care patronul apeleaza la camere de supraveghere prezinta relevanta.

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
mie nu mi se pare in regula si supravegherea audio pe langa cea video;deoarece aceasta nu se justifica in niciun fel.m-ar interesa daca in dreptul muncii este reglementata restrangerea unor drepturi(dupa mine in cazul de fata-dreptul la propria imagine)

am mai gasit
[ link extern ]
Supravegherea audio e alta problema.In opinia mea este ilegala si la locul de munca.
Nu este vorba de existenta unei reglementari legale care sa recunoasca dreptul la supravegherea video sau de existenta unor prevederi legale din ramura dreptului muncii referitoare la restrangerea unor drepturi.Daca aveti nemultumiri si aveti argumente de fapt si de drept va puteti adresa instantei de judecata.
De aceea aratam ca scopul este important.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Amenajare casa de amanet ioanacalian ioanacalian ce amenajari trebuie facute la o casa e amanet (vezi toată discuția)
Politia spune ca ... Qala Qala Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video/audio-cat de legala e? deliandiana deliandiana Buna ziua. As avea si eu o intrebare: Este legal sa imi asculte angajatorul convorbirile? Ca sa fie mai clar,va explic contextul.Lucrez ca si amanetar si am ... (vezi toată discuția)