avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Supraveghere video la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Supraveghere video la locul de munca

recent angajatorul nostru ne-a montat tam-nesam 4 camere de supraveghere.montajul a fost efectuat de catre angajati sai societatii,iar noi a trebuit pur si simplu sa luam act de acest lucru.camerele sunt atat in interiorul cat si in exteriorul spatiului de lucru
as dori sa stiu cat de legala este supravegherea video la locul de munca sau in ce conditii se poate face
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
west point, utilizator
Cel mai recent răspuns: infint , utilizator 12:21, 15 Iunie 2017
Dar cum ramane cu violarea confidentialitatii medic-pacient?
buna ziua,

o scurta intrebare? este legal ca angajatorul sa monteze camere video cu microfon in birouri / spatii ?
Majoritatea camerelor nu au microfon incorporat, instalarea acestuia fiind ilegala nu numai la noi in tara.
Daca, totusi, angajatorul a montat microfoane inseamna ca are acordul unui serviciu de informatii.
vsu a scris:

Majoritatea camerelor nu au microfon incorporat, instalarea acestuia fiind ilegala nu numai la noi in tara.
Daca, totusi, angajatorul a montat microfoane inseamna ca are acordul unui serviciu de informatii.


as putea gasi un articol / lege in care sa se precizeze ca acele dispozitive de spraveghere cu microfon sunt interzise ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
barbudelavrancea, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Supravegherea audio e alta problema.In opinia mea este ilegala si la locul de munca.
Nu este vorba de existenta unei reglementari legale care sa recunoasca dreptul la supravegherea video sau de existenta unor prevederi legale din ramura dreptului muncii referitoare la restrangerea unor drepturi.Daca aveti nemultumiri si aveti argumente de fapt si de drept va puteti adresa instantei de judecata.
De aceea aratam ca scopul este important.

avocat Claudiu Lascoschi


Buna ziua,
Cu referire la ,citez,"Supravegherea audio e alta problema.In opinia mea este ilegala si la locul de munca". Apreciem opinia d-voastra,dar pe noi ne intereseaza exact cadrul legal si normele care permit in mod explicit sau nu,supravegherea AUDIO la locul de munca.Sotia mea spre exemplu,lucreaza intr-o casierie RCS-RDS unde pe langa supravegherea video (OK,inteleg ratiunile si le gasesc utile),se supravegheaza si audio(camera este un ansamblu audio-video pus la vedere).Mai mult,la sfarsitul zilei,primesc pe email transcriptul supravegherii audio,urmat de "recomandarile" celui care efectueaza supravegherea.Sunt ore intregi in care poate nu calca nimeni in casierie,momente in care casierele discuta omeneste chestiuni personale.Desigur sunt ascultate,si nu de putine ori,li s-a spus sa nu mai discute intre ele absolut nimic decat chestiuni legate de servici!!!!!!! Absolut aberant,nu? Daca nu sunt probleme,ce sa discute ? si cate ore trebuie sa discute chestii profesionale ca niste nebuni? sau sa stea ca 2 straine una langa alta ? Nu li s-a comunicat daca aceasta supraveghere audio este inregistrata pe suport pe o anumita perioada sau nu.De fapt nici nu li s-a cerut acordul scris pt asta.Interesant este ca singura zona in care RDS-RCS face acest lucru este doar in zona Oltenia.Stresul creat este enorm,angajatii nemaiputand a se exprima si comporta firesc,iar la sfarsitul zile de monitorizare poti fi depunctati datorita lipsei de largime a zambetului,de parca ar exista vreo lege care reglementeaza modul de calcul al deschiderii gurii in caz de zambet.Stresul,va repet ,este enorm si insotit de temeri ca poate spui vreo chestie poate personala colegului de casierie,putandu-se astfel profita de informatia pe care tocmai ai pus-o la dispozitie sau care are poate caracter intim.Toti cei de pe acest forum,se spala rapid pe maini,facand trimitere la o lege si o HG care nu mentioneaza absolut nimic despre acest gen de cazuri,motiv pt care citirea celor 2 nu duce la nici o concluzie.Sau se sare cu usurinta peste partea "de audio",dandu-se detalii doar despre partea video,unde aproape toti putem recunoste, intr-o masura mai mica sau mai mare,avantajele acestei modalitati.Nu am intalnit un alt caz de institutie privata sau publica care asculta discutiile intre colegi in timpul serviciului si nimeni de aici nu pare sa stie sa ne puna la dispozitie chestiuni din care sa rezulte foarte clar legalitatea acestui mod si exprimat in articole de lege foarte clare si nu generale eventual ambigue.Intorcandu-ma la cele 2 propozitii de la inceput si care par sa reflecte un bun simt,puteti fi chiar d-voastra cel care poate face lumina in cazuri de acest gen.Va multumim anticipat pt sfaturi si asteptam un raspuns.

Alte discuții în legătură

Amenajare casa de amanet ioanacalian ioanacalian ce amenajari trebuie facute la o casa e amanet (vezi toată discuția)
Politia spune ca ... Qala Qala Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video/audio-cat de legala e? deliandiana deliandiana Buna ziua. As avea si eu o intrebare: Este legal sa imi asculte angajatorul convorbirile? Ca sa fie mai clar,va explic contextul.Lucrez ca si amanetar si am ... (vezi toată discuția)