avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Eutanasia poate fi un procedeu normal pentru curmarea ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Eutanasia poate fi un procedeu normal pentru curmarea suferintelor? Ati fi de acord cu legalizarea ei?

Chiar daca parerea mea este contra unor asemenea practici si sunt ferm impotriva legalizarii eutanasiei,stiu ca prin "punerea pe tapet" a acestui subiect voi crea discutii si controverse,care pana la urma pot aduce macar o raza de lumina,chiar daca intr-un domeniu atata de sensibil
Personal consider ca aceasta este o omucidere, o crima facuta impotriva vietii facuta cu ajutorul medicinii si a medicilor.
In punerea in discutie a acestui subiect am plecat de la decizia Olandei,data la data de 12,09.2009,de a autoriza eutanasierea copiilor de mai putin de 12 ani(eutanasierea adultilor fiind aprobata de Parlamentul Olandei cu majoritate de voturi printr-o decizie anterioara) ,cat si de la faptul ca in SUA,in afara Statului Oregon,in toate celelalte state americane ,aceasta procedura medicala este interzisa prin lege.
Mai ar fi de adaugat cele aratate de Presedintele Federatiei Internationale a asociatiei Medicilor Catolici,Prof.Gian Luigi Gigli:
"Recenta decizie a Olandei de a autoriza eutanasierea copiilor in varsta de mai putin de 12 ani,constituie un atac violent asupra fundamentelor coexistarii noastre civile"
Punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane este de asemena foarte ferm si in sprijinul tuturor dogmelor religioase care guverneaza de fapt crestinismul:
Recunoscand valoarea vietii fiecarui om,clerul ortodox,considera inadmisibile orice incercari de a legaliza eutanasia"
Din toate aceste realitati si puncte de vedere,cred ca ramane intrebarea laica:
Suferinta umana,poate fi interupta de alta fiinta umana ?
trope_doi a scris:

Oamenii au la dispozitie cuvantul (fie scris, fie vorbit). Oamenii au capacitatea de a alege in cunostinta de cauza – nu le judec alegerile.


@Trope_doi & u.bi.k., v-am inteles pozitia si o respect, dar nu o pot impartasi. Eu nu as putea supravietui eutanasierii copilului meu, mai ales daca stiu ca exista pana si tratament chirurgical cu celule incapsulate pentru modularea durerii . Am asistat timp de doua saptamani , la o sectie de terapie intensiva, la modul cum o mama isi ingrijea copilul d 22 ani paraplegic (de mai mult de un an) – in urma unui stop cardiorespirator in timpul unui meci de baschet, creierul tanarului atletic a suferit modificari ireversibile datorita anoxiei intervenite pana la interventia cadrelor medicale – cum il spala, ii canta, ii citea si vorbea cu el. De cateva ori surprindea pe fata acestuia un zambet, pe care medicii il puneau pe seama unor reactii vegetative involuntare…
Figura de stil cu “dansul si durerea de masea” se referea la faptul ca sub presiune – fizica sau psihologica – deciziile noastre sunt cel putin distorsionate de stimulul respectiv. Problema fundamentala este cea a acordului de vointa compos mentis. Urmariti va rog scena urmatoare din “whose life is it anyway?” si incercati sa raspundeti la intrebarea de la min 3. al scenei :

[ link extern ]

Apoi, se mai pune si problema ca odata cu legalizarea eutanasiei, in cazul Olandei, pare-se ca pana si “arhitecta” legii - Els Borst - s-a razgandit in privinta efectelor benefice ale legalizarii, cum in urma acesteia s-a inregistrat un declin semnificativ in tratamentul paleativ al bolnavilor terminali:

[ link extern ]

Consider ca legalizarea eutanasiei implica, din pacate, mult prea multe interese financiare, iar unii medici (minoritari, slava Domnului) prefera metoda pentru a se incadra in indicii de performanta privind costurile. Sa nu uitam ca Olanda este tara cu cel mai inalt standard de calitate privind sistemul de asigurari de sanatate, ceea ce implica faptul ca cetateanul ar avea dreptul la acoperirea exhaustiva a cheltuielilor de spitalizare. O supradoza de barbiturice este intotdeauna metoda mai putin costisitoare. Scuzati modul dur in care pun problema…
@godspeed
Majoritatea postarilor "anti-eutanasie" sunt facute de pe pozitia tertului, fie parinte fie ruda, etc. Problema cred ca este pusa gresit pentru cateva motive:
1. In primul rand dreptul nu este interesat de individ ci de relatiile sociale intre indivizi si din acest unghi de vedere sinuciderea asistata ar trebui sa fie reglementata doar in ceea ce priveste verificarea valabilitatii motivelor intemeiate si a consimtamantului celui care vrea "sa plece".
2. In al doilea rand pentru ca tertul va pune intotdeauna altfel problema decat cel implicat (pe tanarul paraplegic nu-l intreba nimeni daca vrea sa mai traiasca asa sau daca o astfel de "viata"este dincolo de ceea ce crede el ca r fi limitele demnitatii umane).
3. In cele din urma pentru ca nici societatea si nici o alta autoritate terestra nu ar trebui sa-mi poata interzice, doar pentru ca am ajuns invalid, ceea ce puteam sa fac atunci cand eram sanatos.
Asupra acestui din urma punct voi insista putin. Astazi 27-12-2009 ma gandesc ca in situatia in care as ajunge paraplegic ori intr-o alta situatie asemanatoare mi-as dori categoric sa mor cat mai urgent si curat pentru a nu ma pune intr-o situatie jenant-umilitoare (imi displace profund ideea ca cineva sa ma spele de excremente si sa-mi schimbe pampers-ul, sa ma vada behaind de o durere care ucide mintea si tot ceea ce-mi place sa cred ca sunt ori sa ma vada indopat cu morfina salivand si hahaind prosteste la musca ce se plimba pe patura) si pentru a-mi feri copii, rudele si apropiatii de la un spectacol despre a carui gratuitate si inutilitate nu vreau sa vorbesc. As intocmi un inscris clar si precis in care as dispune cu privire la cele ce ar trebui facute in situatia in care nu mi-as mai putea exprima vointa.
Cu privire la aceasta imposibilitate de a-mi exprima vointa exista doua ipoteze:
a) Din cauza unor leziuni ori a anoxiei creierul s-a deteriorat si am devenit o "leguma".
b) Mi-am pierdut capacitatea de a comunica, adica vointa exista dar nu pot sa o exteriorizez.
In ambele ipoteze (din care prima este cea mai buna) consider ca trebuie sa mi se respecte dorinta de a muri curat si rapid fara sa fiu umilit. Daca ar exista un dispozitiv care sa-mi citeasca gandurile si sa-mi execute dorintele atunci, in ipoteza b) as putea sa plec (adica sa mor), insa asa ceva nu exista.
Astazi 27-12-2009 ca om liber pot sa aleg sa mor ori sa traiesc (desigur ca aleg sa traiesc :) dar daca as alege sa mor nimeni nu m-ar putea impiedica) insa daca din cauza unui accident as ajunge invalid (adica mi-ar lipsi capacitatea fizica de am-mi pune capat zilelor) societatea mi-ar interzice sa fac asta (si in acest fel mi-ar limita libertatea) insa nu pentru ca vointa mea nu ar fi clara ci pentru diferite motive care tin fie de interpretarea pe care ne place sa o dam vointei Divinitatii fie de motive care nu tin de vointa noastra ci de parerea altora depre vointa noastra.
Cu alte cuvinte "quod licet Jovis" = individului sanatos fizic "non licet bovis" = individului invalid. Adica mi se limiteaza libertatea pentru ca am avut ghinionul de a ajunge invalid.
Argumentului ca pentru eutanasie ar trebui ca altul sa actioneze si ca societatea are tot dreptul sa-i interzica acestuia sa ma ucida isi pierde orice sens in fata posibilitatilor deschise de tehnologia actuala si care ar exclude interventia directa a unui medic ori a altei persoane in acest act.

Sic cogito!
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Pentru a intelege motivele reale ale unor astfel de situatii neplacute in viata va rog sa cititi :
www.avocatnet.ro/content/for...

Cine va citi acest topic va intelege perfect care este motivul pentru care pe Pamant exista suferinta ,deznadejde ,chin si multa neputinta in situatii considerate a fi de nesuportat.

Consider ca veti intelege adevaratul motiv al acestor incercari la care sunteti supusi uneori.

Va astept cu comentarii ....dupa ce veti percepe motivele.
Este bine ca fiecare sa fie informat asupra acestui "examen"in viata .
Daa vom putea trece de aceste incercari cu brio,fiecare cerc al incercarilor se va inchide odata cu "spalarea pacatelor " noastre din vietile anterioare .
Deci,
va rog sa constati singuri motivele pentru care nu trebuie sa fim de acord cu eutanasia fata de oameni (mai ales fata de cei dragi din familie).

va multumesc pentru intelegere!
Mesajul este pentru toti cei care au necazuri in viata(de orice natura) si nu inteleg ce se intampla in fapt.
Studiati materialul cu interes !

Merita citit intrucat este o informatie utila tuturor celor care vor sa inteleaga ca fiecare Om are un rol de indeplinit pe acest Pamant .

cu stima si respect,
rodica_post
Categoric de acord cu afirmatia ca fiecare om are de indeplinit un rol pe pamant insa daca mi se spune ca o parte din acest rol presupune degradarea umana, transformarea in leguma, etc. nu mai sunt de acord. Am dreptul sa ies din scena atunci cand nu mai pot sa fac nimic pentru a face lumea un loc mai bun si cand viata mea a ajuns doar umilinta si suferinta. Nimeni nu poate sa-mi nege acest drept fara a atenta la insasi esenta libertatii mele.

Sic cogito!
u.b.i.k. a scris:

Categoric de acord cu afirmatia ca fiecare om are de indeplinit un rol pe pamant insa daca mi se spune ca o parte din acest rol presupune degradarea umana, transformarea in leguma, etc. nu mai sunt de acord. Am dreptul sa ies din scena atunci cand nu mai pot sa fac nimic pentru a face lumea un loc mai bun si cand viata mea a ajuns doar umilinta si suferinta. Nimeni nu poate sa-mi nege acest drept fara a atenta la insasi esenta libertatii mele.

Sic cogito!



Si nimeni nu poate sa nege libertatea medicului de a va refuza acest drept fara a atenta la insasi esenta libertatii sale de a nu deveni un ...calau procedural.
Libertatea Dvs. nu trebuie sa ingradeasca libertatea altei persoane. Iar principiul fundamental al eticii unei meserii atat de importante nu trebuie sa fie rescris pentru ca omul modern a decis sa preia rolul lui Dumnezeu.

Ramane deci intrebarea : cine poate fi obligat sa o faca in mod profesionist. Raspunsul, cred ca a fost gasit de catre personalul centrului Dignitas din Elvetia : o noua meserie - cea de eutanasist , personal nemedical instruit strict pe procedura - si eventual , pentru prevenirea abuzurilor: neperceperea de taxe pentru operatiune.Sper ca sunteti de acord ca eutanasia nu trebuie vreodata sa ajunga o afacere profitabila...

Cred in continuare ca legalizarea eutanasiei ar fi o mare greseala.

Cogito, ergo sum:)

Alte discuții în legătură

Speta nyuszlinda nyuszlinda Medicul A are doi pacienti, aflati intr-o faza terminala a bolii. B este bolnav de cancer de plamani, iar C sufera de o severa boala de inima. Din cauza ... (vezi toată discuția)
De ce sa nu omoram caini maidanezi codulmuncii codulmuncii La inceput am fost de acord cu eutanasierea cainilor maidanezi deoarece nu este normal ceea ce se intampla pe strazi. Insa ceva din mine mi-a spus ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)