avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
In mod evident ca paratul poate propune o suma si instanta sa o accepte. Daca insa partea adversa insista si cere 25%, nu vad cum poate trece atunci instanta peste prevederile legale.
Sa inteleg ca trebuie sa fie de acord si partea cealalta (reclamantul), si asta preferabil inainte de proces, sa inteleg.

Si daca reclamantul insiata pentru cei 25%,chiar daca eset evident ca sunt multi bani, instanta va inclina inspre reclamant?
Si totuis, pentru acesta ar fi nevoie de dovezi ca e suficient mai putin ? Chiar nu se poate propune sa zicem 20% din venituri si instanta sa accepte pentru ca e oricum o suma mare?
Instanta poate accepta si 5%. Si se intampla destul de mult atunci cant veniturile celui care plateste pensia sunt mari. Parerea mea formata in practica este, insa, ca daca veniturile sunt salarii, atunci se cam aplica regula de 25%. Daca sunt dividende etc., atunci se uita mai degraba instanta la nevoile copilului. Nu spun ca e corect, nu ma intelegeti gresit.

Cu privire la ce poate instanta sa dispuna, ea poate dispune orice (in practica mi-a spus o judecatoare "ca asa vreau eu"), dar parerea mea cu privire la pensia alimentara este ca partea care este cea mai convingatoare are sanse mai mari de castig de cauza. Adica aceea care aduce cele mai multe argumente juridice judecatorului.

La urma urmei, este o batalie intre argumente.
Bafta!
Legea prevede limita maxima de 1/4 din venituri pentru un copil. Prin urmare, este absolut legal si posibil ca instanta, in raport de nevoile reale ale minorului, sa coboare destul de mult sub acest maxim, acolo unde e cazul.
Legat de subiectul in cauza as avea si eu doua intrebari:

1. Ce se considera venit daca sunt salariatul unui singur angajator si nu am alte surse de venit
2. Daca este normal sa se retina din salar valoarea aferenta la punctul "fara persoana in intretinere" daca platesc pensie alimentara

Intreb aceste lucruri in oglinda faptului ca pe langa cei 25% din salarul platit am fost somat ca si 25% din bonurile de masa trebuiesc cedate iar faptul ca pe langa 25% din venit mai si platesc taxa celui fara copil mi se pare cam mult.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)